Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur nyttigt är det med äpple?

31 aug, 2019 
AvMoa Bejersten
Kvinna plockar äpplen
Det sägs att ett äpple om dagen håller doktorn borta – och det ligger mycket sanning i det. Här får du veta varför äpplen är så bra för din hälsa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

I Sverige mumsar vi i oss i snitt tolv kilo äpplen per person och år. Här är fem anledningar till varför du bör äta minst ett äpple om dagen, särskilt nu under äppelsäsong när våra svenska äpplen är så fantastiska.

Varför är det bra att äta äpple?

Blodtrycket

Äpple sänker blodtrycket och blodfetterna samt stabiliserar blodsockret, vilket minskar risken för många allvarliga sjukdomar.

Magen

Det är bra för magen. Äpple kan förebygga förstoppning och rivet äpple kan hjälpa magen att stabilisera sig efter en magsjuka. Men ät inte för många äpplen på raken om du har känslig mage, fruktfibrerna drar vatten till tarmen vilket kan leda till magknip.

Stroke

Det kan skydda mot stroke. En stor svensk studie med 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av äpplen, päron och gröna bladgrönsaker markant minskar risken för stroke.

Annons

Diabetes typ 2

Äpple kan skydda mot diabetes typ 2, på grund av antioxidanten quercetin. En studie visar att kvinnor som åt ett äpple om dagen hade 28 procents lägre risk att utveckla åldersdiabetes.

Vikten

Det kan hjälpa dig att hålla vikten. Äpplen innehåller mycket mättande fibrer och få kalorier – enbart 56 kalorier per 100 gram (ett medelstort äpple väger cirka 125 gram). En studie visade på en betydande viktminskning med ett dagligt intag av tre äpplen eller tre päron bland överviktiga kvinnor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Källa: Äppelriket, Mitt kök, Ica.se

Äpplen ansågs vara dundermedicin

Förr i tiden betraktade man äpplen som en dundermedicin som kunde bota allt från feber och hjärtklappning till magsjukdom och melankoli. Man trodde också att äpplen kunde göra en onykter

människa nykter och en diet på stekta äpplen hjälpte mot alkoholism.

Annons

Äpple och c-vitamin

Visste du att sura äpplen innehåller mer C-vitamin än söta? Och att det finns mest C-vitamin i färska äpplen? När man förvarar äpplen mister de en del av sina vitaminer.

Har skyddande effekt

Extrakt av äppelsorten Red Delicious kan oskadliggöra giftiga oxiderande fria radikaler och därmed bromsa flera allvarliga sjukdomar, det har forskare vid Cornelluniversitetet i USA kommit fram till.

Giftiga äppelkärnor

Kärnorna i äpplen innehåller det giftiga ämnen amygdalin som kan omvandlas till dödlig vätecyanid. Undvik därför att äta kärnorna. Det krävs visserligen att man tuggar på 200 äppelkärnor för att få i sig en dödlig dos men även en mindre mängd vätecyanid kan skada kroppen.

Därför ska du äta äpplets skal

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp antioxidanter som tros kunna skydda mot cancer och hjärt-kärlsjukdom. Bäst är därför att köpa ekologiska äpplen och att äta dem med skal.

Av Celia Ståhl och Moa Bejersten

Foto: TT/Shutterstock

Annons