Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur nyttigt är jordnötssmör?

07 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Jordnötssmör med frukt på tallrik
Nötsmör som jordnötssmör har fått ett uppsving på senare år. Men varför är det nyttigt och hur ska man äta det?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det är svårt att tro för den som mest tänker på jordnötssmör som något ohälsosamt amerikanskt påhitt som äts med sylt på vita svampiga smörgåsar. Men jordnötssmör och nötsmör kan faktiskt vara riktigt nyttiga.

Varför är nötsmör nyttigt?

De innehåller bra fetter, mycket protein och fibrer. De är också en källa till vitaminer och mineraler. Nötter har visat sig vara kolesterolsänkande och inflammationshämmande. De är också fulla av kalorier men eftersom de mättar bra så är risken för viktuppgång liten. Om man äter nötter i form av nötsmör ska man tänka på att det är osaltat och utan socker.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det bästa är att göra själv och att variera vilka nötter man använder för att maximera näringsämnena. Akta dig också för tillsatta oljor, särskilt palmolja!

Recept på hemgjort nötsmör

Du behöver: Naturella nötter, till exempel jordnötter, mandlar eller hasselnötter. Eventuellt en nypa salt. En mixer.

Annons

Gör så här:

Om du har en kraftfull mixer är det bara att köra nötterna tills de blir till en slät massa. Det kan ta en stund, först blir de som mjöl men efter ytterligare en stund kommer krämigheten. Har du en mindre kraftfull mixer kan den behöva vila ett par gånger mellan varven.

Tips! För extra smarrigt nötsmör kan du rosta nötterna i ugnen innan de mixas.

Goda och nyttiga sätt att använda jordnötssmör

Smoothies

Gör egna smoothies med frukt, bär, grönsaker – och nötsmör. Blanda i en klick när du mixar ingredienserna för ett extra mättande mellanmål eller efterrätt. Jordnötsmör passar alldeles fantastiskt med banan.

Smörgåsar

Klassikern! Men för att göra din smörgås hälsosammare så skippa det vita rostebrödet och bre nötsmör på fullkornsbröd. Toppa med färsk frukt eller grönsaker.

Dipp

Både frukt och grönsaker blir lite lyxare med dipp och varför inte prova en av nötsmör? Till frukt kan det vara gott att vispa jordnötssmör med grekisk yoghurt och honung. Eller smaksätt mandelsmörsdipp med lite kanel, hasselnötssmör med lönnsirap.

Gröt eller yoghurt

En klick nötsmör på gröten eller i yoghurten är inte bara gott utan nyttigt också. Helt enkelt den perfekta frukosten.
Av Moa Bejersten

Foto: Christine Siracusa on Unsplash

Annons