Hur reagerar kroppen på vätskebrist?

Gäspar av vätskebrist
Missar du de här vanliga indikationerna på att du borde få i dig mer vatten?

1. Du är på dåligt humör

Precis som vi kan bli tjuriga när vi är hungriga, kan humöret svikta när vi behöver mer vätska. När vi är uttorkade är vi nämligen mer benägna att bli irriterade, trötta och få ett svajigt humör.

2. Du är sötsugen

Det är inte bara PMS som gör att vi vill ha en massa sötsaker. Om du plötsligt blir sugen på godis kan det faktiskt vara ett tecken på att du är uttorkad. Om din kropp inte får tillräckligt med vatten kan din kropp få svårt att producera glykogen, vilket gör att du lättare blir sugen på sötsaker.

3. Du har dålig andedräkt

Tycker du att du luktar illa i munnen trots att du INTE har ätit vitlök? Om du är uttorkad minskar din salivproduktion. Därmed tar det längre tid för din kropp att bryta ner maten, vilket gör att du kan börja lukta illa i munnen.

4. Du får kramp

Speciellt när det är varmt ute är det superviktigt att dricka ordentligt, det vet du. Kramp i musklerna är ett av de vanligaste symptomen på att du inte har druckit tillräckligt.

5. Du tränade – och det var SÅ segt!

Var veckans zumba-pass jobbigare än vanligt? Det behöver inte betyda att du plötsligt är i sämre kondition än tidigare, utan kan ha en så simpel förklaring som att du inte har druckit tillräckligt. Uttorkning sänker blodtrycket vilket gör att hjärtat behöver arbeta hårdare och därmed kan träningspasset kännas jobbigare än vanligt.

6. Ögonen känns lite grusiga

När din kropp inte har tillräckligt bra vätskebalans blir även dina ögon torra och det kan du märka på att synen känns lite blurrig och grusig. Om du upplever detta tecken på uttorkning är det bra om du försöker återställa vätskebalansen så snart som möjligt och undviker att köra bil tills det känns bättre.

7. Tårarna tar slut…

Och apropå ögon! Om du gråter men bara få eller inga tårar faller från ögonen kan det vara ett tecken på att din kropp behöver vätska.

8. Kroppen säger sanningen

Du känner säkert redan till knepet att kolla färgen på urinen för att se hur det står till med vätskebalansen. Urinen bör vara ljust gul, då är vätskebalansen okej, mörkare färg än så är ett tecken på att du behöver dricka mer. Du kan också testa att nypa dig i skinnet i armen. Om huden inte åker tillbaka smidigt är du högst sannolikt uttorkad.

Källa: GoodHousekeeping