Hur skyddar man sig mot fästingar och borrelia?

Kvinna i gummistövlar sitter i en trädgård
Omkring var tredje fästing bär på borrelia. Se upp när du vistas i skog och mark! Här är fem tips.

Borrelia är den vanligaste fästingburna sjukdomen i Sverige. Hur många svenskar som smittas varje år är okänt, eftersom det saknas anmälningsplikt i Sverige. Troligtvis rör det sig om 10 000 fall varje år.

När är fästingar aktiva?

Borrelia finns i nästan hela Sverige, förutom i de inre delarna av Norrland. Omkring var tredje fästing bär på borrelia och sannolikheten att bli smittad är mindre än en på hundra. När det är varmare än 4-5 grader är fästingarna aktiva. Oftast är det från tidiga mars till november, vilket är en stor del av året. Men det går att skydda sig mot fästingar.

Så skyddar du dig mot fästingar – 5 enkla tips

Skydda dig med kläder

Bär täckande kläder i skog och mark. Stoppa ner byxorna i stövlarna.

Undvik högt gräs och buskar

Undvik högt gräs och buskar, där trivs fästingen som bäst. Om det dessutom är fuktigt väder så gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv.

Undersök kroppen

Ha som rutin att kolla kroppen när du kommer hem. Fästingar sätter sig gärna där huden är tunn, som i ljumsken.

Plocka djuret snabbt

Ju snabbare du får bort fästingen desto mindre är risken för att du blir smittad.

Rengör ordentligt

Ta en pincett eller fästingborttagare och greppa om fästingen så nära huden som möjligt. Dra sedan rakt ut långsamt och försiktigt tills den släpper. Tvätta med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Fästing som blir plockad med pincett

Dra rakt ut tills fästingen släpper.

 

Vanliga symtom på borrelia

  • Det vanligaste symtomet är rodnad 1-4 veckor på stället efter bettet. Rodnaden blir större med tiden och kan vara jämnt röd, vilket är vanligare hos kvinnor. Huden kan även domna och klia.
  • Ibland kan borrelia leda till borreliaartrit, en form av ledinflammation. Symtom är huvudvärk, runt 38 grader i feber, ledvärk i nacken, armarna, ryggen och benen, viktnedgång, tillfällig ansiktsförlamning och smärta. Sjukdomen behandlas med antibiotika.
  • En borreliainfektion kan också påverka nervsystemet och leda till neuroborrelios. Symtomen kan dyka upp en till två månader, ibland upp till ett halvår efter fästingbettet. Symtomen är kraftig värk i armarna, benen och/eller ryggen. Trots antibiotikabehandling kan sjukdomen ge skador som tar tid att läka.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177.se

Av Margaretha Eldh

Foto: Shutterstock/TT