Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Lindra IBS med yoga

27 apr, 2021 
Emilie Aune
Kvinna gör yoga vid sjö, kanske för att lindra ibs.
Yoga och meditation gör magen lugn och kan lindar vid IBS-besvär.
Omkring tio procent av Sveriges befolkning är drabbade av IBS, Irritable bowel syndrome, eller irritabel tarm på svenska, och det är allra vanligast bland kvinnor. Men det finns sätt att lindra på eget hand, exempelvis med yoga och KBT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

IBS är en av världens vanligaste sjukdomar. Sjukdomen är ofarlig men kan vara mycket besvärlig, och ge upphov till svåra mag-tarmsymtom och sänkt livskvalitet.

Symptomen är individuella och kan variera. För att få diagnosen IBS ska du ha magont till och från, samt besväras av avföringsrubbningar.

En del får kraftig magknip, medan andra drabbas av en mer molande värk. Det är vanligt att smärtan förvärras efter måltider och lättas efter tarmtömning.

Se också: 5 yogaövningar mot förstoppning

5 yogaövningar mot förstoppningBrand logo
5 yogaövningar mot förstoppning

IBS kan ge diarré eller förstoppning

En del drabbas av diarré eller förstoppning, och andra drabbas av en kombination av båda. Somliga lider av smärta vid toabesöken, eller har en orolig mage och springer på toaletten oregelbundet.

Annons

Men det finns en del att göra på egen hand för att försöka lindra besvären. Här är några exempel på livsstilsförändringar som kan hjälpa:

Kvinna utöver lugnande yoga för att motverka ibs
Djupandning och mjuka yoga-rörelser kan stilla den oroliga och svullna IBS-magen.

Lindra med yoga

Den lugna träningsformen med djupandning och mjuka rörelser kan stilla den oroliga och svullna IBS-magen. Det visar en pilotstudie från Karolinska Institutet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset från 2019.

Exakt vad det är som sker i kroppen vet man inte riktigt. En större studie är planerad, men pandemin har satt forskningsprojektet på is.

KBT mot känslig mage

Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara en framgångsrik metod för att lindra IBS. KBT-terapi går ut på att hitta strategier för att göra det lättare att leva med den känsliga magen. Genom att på ett kontrollerat sätt utsätta sig för ex. olika situationer och maträtter kan man steg-vis minska stressen inför situationer och leva ett mer obegränsat liv.

Träning kan hjälpa

En tallrik med lax och grönsaker, kanske hämtat från kostbehandlingen FODMAP.

Forskning visar att fysisk aktivitet lindrar IBS-symptom. Enligt en studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset (2018) ger träning en stabilare tarmfunktion.

Må bättre med kostomläggning/FODMAP

Kostbehandlingen FODMAP (Fermenterbara, Oligo-, Di- och Mono-sackarider och Sockeralkoholer/Polyols) går ut på att försöka und-vika ovan nämnda fyra jäsande kolhydrater, genom att utesluta livsmedel för att ta reda på vad man reagerar på. En FODMAP-behandling bör göras i samråd med en dietist, framför allt för att inte äta en för strikt och smal kost över tid.

Annons