Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Jonna Lundell om pms, graviditeten och aborten

22 okt, 2018 
Redaktionen
Bara fjorton år gammal gick Jonna Lundell igenom en abort, som inte direkt gjorde det lättare att vara tonåring. Efter turbulenta år fyllda med komplex, osäkerhet och svår PMS är Jonna nu tillfreds med livet, och ser med spänning fram emot att föda sitt första barn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jonna Lundell ser nästan blyg ut när hon kommer fram och tittar lite under lugg. Hon har en miljon följare på Youtube-kanalen ”Jocke & Jonna” som hon har tillsammans med sin man Joakim Lundell (tidigare känd som Jockiboi), så är det lite oväntat att hon är en så försiktig person.

Eftersom min tioåriga dotter är ett av hennes fans har jag följt och berörts av Jonnas och Jockes långa kamp för att bli med barn. Nu sitter hon här, med en dotter som ska heta Luna Belle i den vackra gravidmagen. Det är fem veckor kvar till beräknad förlossning och jag frågar hur hon mår.

Stress inför bebisen

– I dag är jag sliten och väldigt trött. Jag sover dåligt. Dessutom är det ganska mycket jobb nu och lite stress inför att bebisen kommer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Jonna är nervös inför förlossningen, men tycker också det ska bli kul och spännande.

– Jag vill nästan att det ska vara lite jobbigt och ta lite lång tid. Min största rädsla är att det ska gå för snabbt, så man inte hinner med. Folk har sagt att det blir något konstigt i huvudet då, att det inte funkar mentalt, som ”nej men gud, nu är det någon annans bebis som ligger på min mage”.

Annons

Tanken är att Jocke ska filma förlossningen, bara de får tillåtelse.

– Just för att jag inte vet vilket tillstånd jag kommer att vara i och verkligen vill uppleva förlossningen till hundra procent. Jag vill se hur jag reagerade, hur Jocke reagerade och hur allt var på riktigt. Så det är väldigt fint att ha. Vi har spelat in hela vår resa fram till det här, så det skulle kännas fel att våra följare inte skulle få se slutet.

Vill leva Svensson-liv

Jonna är väldigt generös med att bjussa på sitt liv. Både när det är roligt och kärleksfullt, men också när det är bråkigt och kämpigt.

– Eftersom jag har så många följare som ser upp till mig vill jag visa att det är okej att må dåligt och göra fel ibland. En del springer fram till mig på stan och ropar: Finns du på riktigt! Så det är viktigt för mig att visa att jag är precis som alla andra. Jag har fel och brister. Jag kan göra misstag. Jag har bara mer följare eller syns lite mer.

Men det måste vara en stress också, att alla har åsikter om dig och drar i dig och till och med kommer hem till er och står utanför ert fönster?

Annons

– Att vara offentlig är både kul och extremt jobbigt. Folk tror ju de känner mig och Jocke, och det gör de väl till viss del eftersom vi är väldigt öppna om vårt liv. Men vi är ju också privata och då vill vi gärna vara ifred, till exempel i vårt hem eller när vi sitter och äter på stan. Det kan jag tycka är lite besvärligt, att vi inte kan gå på marknader eller Liseberg eller göra sådana saker som normala människor ska kunna göra.

Jonna Lundell och Jocke "Jockiboi" Lundell.
Tillsammans med maken Joakim Lundell, dokusåpakändis och numera Youtube-profil och artist.

Jonna har tänkt mycket på hur det ska bli när de får barn.

– Vi vill verkligen att våra barn ska få ett så normalt Svenssonliv som möjligt, men det blir förmodligen väldigt jobbigt att vara i lekparker eller på offentliga badplatser.

Annons

Boken PMS-kossan

I dag är Jonna en lugn och genomtänkt 24-årig tjej med hemtrevlig östgötadialekt. Men nyligen kom hon ut med boken PMS-kossan, där hon berättar om sin turbulenta uppväxt. Det är tydligt att hennes förhållande till kroppen har svängt i samma takt som livet självt.

– Jag har ganska stor näsa, det hade jag komplex för i tonåren. Egentligen mådde jag nog inte dåligt av det förrän folk berättade det för mig och gjorde en grej av det. Då fick jag komplex och väntade bara på att jag skulle fylla 18 så jag kunde operera den. Men nu känner jag bara att det är jag, näsan är Jonna, den gör ju mig.

Gjorde abort som tonåring

Jonna valde att göra en abort tidigt och skriver i boken:

”När jag var fjorton och blev gravid gick jag upp väldigt mycket i vikt. Det tog slut med min pojkvän ungefär ett år efter aborten. Jag blev så knäckt så jag tappade 19 kilo på två månader.”

Minns du hur det var, att vara 14 år i en så omtumlande tid i livet?

– Jag märkte det inte först, utan mådde bara så psykiskt dåligt. Jag visste inte vem jag själv var. Jag blev så osäker på allt. Jag visste inte var jag ville vara eller om jag ville vara ensam eller med kompisar. Allt blev oerhört förvirrat. När min pojkvän, mitt livs största kärlek just då, försvann ur mitt liv kom det som en chock. Jag låg bara och grät och hade svårt att äta. Jag kunde bara dricka fruktjuice, och rasade i vikt.

Annons

Eftersom allt hemma påminde Jonna om expojkvännen klarade hon inte av att bo kvar, utan flyttade till en kompis och hennes mamma.

– Där fick jag mycket stöd och det är jag väldigt tacksam för.

Du har döpt boken till PMS-kossan. Hur kan du kalla dig själv för det?

– Boken behövde ett namn. Då sa jag bara: ”Men döp den till PMS-kossan, eller något”. Då skrattade alla. Jag tyckte inte det var så noga, utan att det var innehållet som var viktigt. Att få in humor i PMS-tänket kan få det lite mer lättsamt.

I boken berättar Jonna om hur PMS har påverkat hennes liv, med utbrott, humörsvängningar och förstörda relationer. Det var till och med nära att förstöra äktenskapet med Jocke. Hon förstod först inte vad det handlade om. Hon var rädd att hon var psykiskt sjuk.

Jonna Lundell som tonåring.
Jonna i 16–17-årsåldern. Bilder från de stormiga tonåren finns publicerade i boken ”PMS-kossan”.

– Det är svårt att fatta allt som händer i kroppen med alla hormoner. Jag trodde PMS handlade om att man var lite arg och känsligare bara. Folk har sagt ”har du PMS, eller?” som en skämtgrej eller skällsord, fast ingen vet vad det är eller vad det står för.

Annons

Det är ett enormt ångestpåslag inblandat. Jag tror inte folk som inte upplevt ångest kan fatta hur jobbigt det är.

– Exakt. Eftersom det inte syns i form av ett utslag på kroppen så går det inte att förklara, och ingen ser hur allvarligt det faktiskt är. Men det är bland det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag kände mig bara så himla udda, så himla ensam, ingen förstod mig. Jag visste inte själv vem jag var. Det kändes som om det var någon annan i min kropp.

Testat hypnos mot PMS

Det var inte förrän Jocke märkte att det fanns ett mönster i de plötsliga utbrotten, att det återkom varje månad, en till två veckor innan mens, som de insåg att det måste ha med PMS att göra.

– Det var då vi började kolla upp det. Jag gick till terapeuter och läkare. För mig var det skönt att få prata av mig med någon jag inte kände. Men jag tyckte att terapeuten bara gav Jocke skulden hela tiden. Det var jobbigt. Läkarna ville att jag skulle ta medicin. Men den medicinen hade kända biverkningar. Jag skulle kunna tappa känslor, bli känslokall, kanske inte känna att jag älskar Jocke längre, fast jag egentligen gör det. Så jag tänkte att jag får försöka bita ihop och hitta ett annat sätt att hantera det här.

Annons

Då hittade ni hypnos! Hur funkade det?

– Det är något man måste göra då och då. Och det är inte så att du blir frisk av det, det är en metod som kan hjälpa dig med allt du har problem med: stress, avslappning, om du har en chef som är dum i huvudet eller något du blir triggad av – till exempel hatkommentarer, som det varit för oss ett tag.

Du kan göra det hemma själv, med din partner eller en kompis. Man ”tappar” med ett finger och slår lite på punkter på handen eller ansiktet till exempel, och så andas du och räknar lite och slappnar av samtidigt som du tänker på saken som får dig stressad eller triggad. I stället för att brusa upp blir du lugn när du tänker på den här saken. Jag trodde inte det skulle funka, men det har verkligen hjälpt.

Hur har det varit under graviditeten, har du sluppit PMS-besvären?

– Ja! Det har jag faktiskt, och Jocke säger bara: Vi måste göra dig gravid direkt efter igen, för du är mycket snällare nu. Folk brukar säga att man inte ska jävlas med en gravid kvinna, men för mig är det helt tvärtom, haha!

Jonna Lundell som ung.
Jonna Lundells tonårstid är förbi och vuxenlivet har blivit lite lättare att hantera – bland annat med hjälp av hypnos!

Lider av hypotyreos

En annan sjukdom Jonna kämpar med är hypotyreos, underproduktion av tyreoideahormoner i sköldkörteln. Det innebär att ämnesomsättningen är kliniskt låg.

Annons

– Jag fick reda på det för två år sedan. Plötsligt blev mitt immunförsvar rubbat. Jag hann inte bli frisk innan jag blev sjuk i någon ny sjukdom.

Jag blev extremt trött, andfådd och kände mig konstig i kroppen. När jag pratade i telefon orkade jag inte ens hålla upp telefonen vid örat, jag fick kramp i armen. Jag orkade inte äta upp en måltid. Jag fick dessutom mörkare röst. Det märkte jag när jag satt och redigerade våra Youtube-klipp. Våra tittare reagerade också: ”Vad har hänt med Jonnas röst?”

Minst lika märkligt blev det när läkaren sa att Jonna hade hypotyreos.

– Jaha, vad är det då? Kommer jag att dö nu? Läkaren förklarade inget mer än att det var underfunktion i sköldkörteln. Jag visste inte ens att sköldkörteln fanns i kroppen och förstod ingenting, så min mamma fick googla.

Hur skulle du förklara det i dag?

– Jag skulle säga att det faktiskt liknar PMS. Du blir lite personlighetsförändrad. Du blir känsligare, tröttare. Du går upp i vikt och kan inte göra så mycket åt det.

Annons

Jonna får hormonmedicin hon måste ta resten av livet.

– Just nu bryr jag mig inte så mycket. Jag har aldrig älskat min kropp så mycket som under graviditeten. Jag älskar min gravidmage! Jag kommer sakna den så extremt mycket, även om den är i vägen nu.

Hon ler varmt och klappar ömt om sin mage. Just nu vill Jonna inte ändra något, mer än att hon känner sig så tung.

– Jag har gått upp rätt mycket under graviditeten och vet att det kommer att bli jobbigare för mig än för en normal tjej att gå ner de här mammakilona. Men jag vill ju kunna leka med mitt barn och känna mig lite hälsosam.

Om du träffar någon idag som liknar dig när du var 14 år. Vad skulle du säga då?

– Att inte stressa fram något. Håll ut, det blir bättre. Det kan kännas jättejättesvårt och att det som händer nu är det värsta som har hänt i ens liv. Men se till att vara med folk du bryr dig om. Och prata med folk. Håll inget inom dig. Vill du inte prata med dina föräldrar, så prata med någon annans föräldrar kanske, det har hjälpt mig väldigt mycket. Prata med en vän, lärare, vem som, bara man berättar för någon, även om man känner sig konstig.

Annons

När Jonna går ut tänker jag att det här var en av de mest äkta människor jag träffat på länge. Och jag är rätt säker på att hon gör världen lite bättre för våra unga.

Av Hillevi Wahl
Foto: Jessica Lund, Lind & Co förlag, privatbilder

Jonna Lundells bok PMS-kossan.
I sin bok beskriver Jonna hur hon påverkats av sin svåra PMS. En gång höll den på att leda till skilsmässa.

Detta är Jonna Lundell

Namn: Jonna Lundell

Ålder: 24

Bor: I ”Norrköpings lyxigaste hus” – som visade sig vara ett fuskbygge. Nu är det ett gigantiskt renoveringsprojekt. Villan är 523 kvadratmeter stor, har 4 toaletter, 5 duschar, 4 klädkammare och 9 sovrum, sammanlagt finns det 14 rum. Dessutom finns det både swimmingpool och golfbana.

Familj: Gift med Jocke, Joakim Lundell (tidigare känd som Jockiboi) även han Youtube-stjärna och snart får de en dotter, Luna Belle. I familjen ingår även hundarna Batman och Affe.

Annons

Gör: Youtube-profil, poddare, bloggare, författare.

Aktuell: Med boken PMS-kossan (Lind & Co förlag).

Hillevi Wahl och Jonna Lundell i Kroppspodden.
Det blev ett ärligt och äkta möte när Jonna Lundell klev in i Hillevi Wahls poddstudio.

Till varje reportage i den här serien hör en podcast – en ljudfil på internet du kan lyssna på gratis. Den heter Kroppspodden! I det här avsnittet kan du höra Hillevi Wahl prata med Jonna om bland annat:

“Min sjukdom gör det extremt mycket svårare att gå ner mammakilona.”

“Jag måste ta medicin varje dag hela livet ut.”

#minkroppminkompis

Strunt samma om kroppen är tjock eller smal, eller vad andra tycker om hur den ”borde” se ut. Du har bara en kropp och den är fantastisk! Därför drar vi igång en kampanj där vi samlar reportage, filmer och annat kroppspositivt material under hashtaggen #minkroppminkompis.

Vill du vara med och peppa andra kvinnor? Gör ett inlägg (en film eller bild eller text) om varför du är kompis med din kropp. Märk det med #minkroppminkompis och lägg upp det på sociala medier. Så syns det att vi tillsammans är många som vill sprida kroppsglädje!

Häng med i kampanjen #minkroppminkompis på Instagram och Facebook – tillsammans kan vi peppa varandra!

Annons