Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Julia försöker få barn – med sin mammas livmoder

19 maj, 2021 
Sofia Sundqvist
Läkaren Mats Brännström genomförde den första livmodertransplantation i Sverige.
Julia Svanborg var 16 år när hon fick veta att hon inte hade någon livmoder och aldrig skulle kunna få barn. Men via en lyckad transplantation bär hon idag sin mammas livmoder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Julia Svanborg var 16 år bestämde hon sig för att ta reda på varför hon inte fått mens än, och undrade ifall det var något fel med hennes kropp. Fast än det inte är särskilt ovanligt att inte fått mens som 16-åring visade sig hennes misstankar stämma, och hos gynekologen fick hon beskedet – Julia hade ingen livmoder.

Julia har sedan ung drömt om att bli mamma i framtiden, fast än dessa drömmar gick i kras i samband med besöket hos gynekologen så tog hon först inte beskedet särskilt hårt. Hennes mamma däremot, som var med hos gynekologen, förstod innebörden och kände en omedelbar sorg.

Se också: "Carina berg om starkaste ögonblicken från Var fan är storken"

Intervju med Carina Berg om starkaste ögonblicket från Var fan är storken?Brand logo
Intervju med Carina Berg om starkaste ögonblicket från Var fan är storken?

– Du tog det väldigt hårt, säger Julia Svanborg till sin mamma, i Carina Bergs nya program Var fan är storken?

Tårarna började rinna på kinderna av mamma Ewy Löfdahl, 48.

– Det första du gjorde när vi kom hem var att gå upp och gråta, du stängde in dig i typ två dygn, fortsätter Julia.

– Jo, men som sagt, du var ju ung då. Du förstod liksom inte det. Alltså, att det var ju för alltid. Jag blir ännu känslig när jag pratar om det, svarar mamma Ewy.

Mor och dotters kinder var båda blöta vid de känslosamma samtalet i köket hemma hos Julia, trots att det gått flera år efter beskedet om att Julia inte hade någon livmoder. Men nu har något förändrats.

Annons

Hörde talas om livmodertransplantation

Julia blev år 2016 tillsammans med sambon Christoffer Helm. Christoffer hade redan sen tidigare två barn, och han visste att Julia inte hade någon livmoder.

– För mig var det så skönt att skaffa någon som hade det där, jag behövde inte känna att jag inte kunde ge dig något barn, säger Julia till Christoffer i programmet.

En dag när Julia och Christoffer låg och pratade i sängen tog Christoffer upp vilka alternativ det fanns för dem två om de ville ha barn. I samband med det berättade Julia att hon visste att det genomförts en livmodertransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det var där och då det hela tog fart.

Christoffer Helm och Julia Svanborg sitter framför kameran och pratar. Christoffer tittar på Julia.
Christoffer Helm och Julia Svanborg i programmet "Var fan är storken?"

Hennes mamma erbjöd sin livmoder för transplantation

Paret kontaktade sjukhuset och efter en vecka, i april 2018, hade de fått svar. Julia ringde till sin mamma Ewy och diskuterade möjligheten att få hennes livmoder.

"Ja, varför inte?", tänkte då Ewy, och berättar till dottern Julia i programmet:

– Jag hade redan erbjudit dig min livmoder när du var 16. Jag sa att går det så får du gärna ta min för jag är färdig med barn.

I november samma år hade Julia genomgått en lyckad transplantation – och bar nu sin mammas livmoder. Nu hoppas Julia och Christoffer på att bli föräldrar genom IVF, provrörsbefruktning, och i "Var fan är storken?" får vi följa deras tankar efter vägen.

– Jag är så tacksam att min mamma har gjort detta för mig. Det är så himla fint och häftigt att om jag nu skulle få ett barn, då kommer den leva i samma grej som jag haft mina första nio månader i. Hur häftigt är inte det? Säger Julia i programmet.

Var fan är storken? sänds på Kanal 5 onsdagar kl 21.00, och finns även på Discovery+.

Annons