Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Det här är den bästa tiden på dagen att dricka kaffe

18 nov, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Businesskvinna med glasögon, mörkt hår och rosa kavaj dricker kaffe och i den andra bilden en klassisk svensk kopp kaffe.
En rykande kopp kaffe direkt på morgonen. Nja, säger experterna. Här är anledningen till att man bör vänta och varför fyra koppar om dagen är för mycket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många av oss är morgonkaffet en helig rutin som vi under inga villkor vill ändra på. Det har dock visat sig att morgonen inte är den bästa tidpunkten för kaffe, särskilt inte om man är ute efter att maximera effekten av koffeinet.

Se också: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan

Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vananBrand logo
Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan

Den bästa tiden på dagen att dricka kaffe

Kaffe innehåller som bekant koffein och koffeinet bidrar till att höja kortisolnivåerna, vilket gör dig piggare och mer fokuserad. Våra kortisolnivåer stiger och toppar ungefär 30 till 45 minuter efter att vi vaknat - då får vi alltså en naturlig boost av energi och vakenhet. För att undvika en kortisoltopp bör man alltså vänta lite och dricka sin första kopp tidigast en timme efter att man vaknat. Då får man en bra effekt av kaffet och håller fokus och energi en bra bit in på förmiddagen.

Annons

Den sämsta tiden att dricka kaffe är på eftermiddagen och kvällen då det tar flera timmar för kroppen att bli av med koffeinet. Är man känslig bör man inte dricka kaffe efter klockan tolv, enligt experter.

Optimera effekten av kaffe

Kaffets effekter märks ganska snart efter att man har druckit det. Så vill man ladda energi inför ett träningspass eller en viktig arbetsuppgift bör man dricka en kopp 30 minuter innan. Att dricka kaffe innan ett träningspass kan hjälpa till både innan, under och efter träningen, genom att höja fokus och koordination samt minska uppfattning om smärta, enligt en rapport från Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Kaffe är också ett välbeprövat knep morgonen efter en natt med för lite sömn ...

Så mycket kaffe är okej att dricka

I lagom dos är kaffe faktiskt bra för kroppen. Överkonsumtion leder till motsatt effekt och kan ge ångest, oro, sömnlöshet och skakningar. Rekommendationen är därför max fyra koppar per dag (genomsnittssvensken dricker 3,2 koppar). För personer med koffeinintolerans kan det vara bra att sänka eller helt eliminera koffein från kosten. Hur och till vad du dricker ditt kaffe spelar också roll. Helst ska man kombinera kaffet med en balanserad, protein- och fettrik måltid för en långsam frisättning av koffein. Koffein på fastande mage kan nämligen höja kortisolet och orsaka blodsockerproblem.

Se också: 5 saker du inte visste om ditt kaffe

5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
5 saker du inte visste om kaffe

Källa: Livestrong.com


Annons