Är det farligt med mycket D-vitamin? Detta säger Livsmedelverket

D-vitamintillskott i solljus.

Foto: Shutterstock/TT

Är det farligt att få i sig för mycket D-vitamin? Det menar Livsmedelverket som vill införa en maxgräns. Ofta räcker solljus och kost, men vissa av oss kan behöva tillskott för att få i oss tillräckligt av vitaminet.

“Får du i dig tillräckligt med D-vitamin”, “Dags att ladda depåerna” – det är rubriker som återkommer varje år när höstmörkret lägger sig. Men det är inte alltid lätt att veta vem man ska lyssna på… Somliga säger att solljus och kost (främst fet fisk som sill och lax) är tillräckligt, andra menar att vi behöver tillsätta D-vitamin i form av kosttillskott under det mörkare halvåret.

Vitaminer på gott och ont – vi reder ut begreppen

En maxgräns för D-vitamin

Och nu vill Livsmedelsverket sätta en maxgräns för D-vitaminintag: 100 mikrogram per dag. Ett allt för högt intag av D-vitamin sägs nämligen skada dina njurar.

Se även: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon
1:20

Efter reklamen: Se även: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

(1:20)

Slå på ljud

Värt att beakta är dock att denna gräns är mycket högre än verkets egna rekommendationer av D-vitamin: Barn och vuxna bör få i sig 10 mikrogram/dag, riskgrupper (personer över 75 samt de med liten solexponering) det dubbla.

För ett starkt skelett

Vi behöver D-vitamin för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Får vi i oss för lite D-vitamin kan vi drabbas av benskörhet och muskelsmärta och i extrema fall bristsjukdomen rakit (Engelska sjukan).

Experten reder ut: Vem riskerer näringsbrist?

Kroppen bildar D-vitamin när solljus (ultraviolett ljus) kommer i kontakt med vår hud. Vi kan också tillgodogöra oss D-vitamin från kosten (som fet fisk, berikade mjölkprodukter och ägg).

Kost som ger D-vitamin, lax, ägg, svamp.

Lax, ägg, svamp och berikad mjölk ger D-vitamin.

Foto: Shutterstock/TT

EU måste först godkänna Livsmedelsverkets förslag på maxgräns och om det sker lär de nya rekommendationerna börja gälla från och med 1 januari 2024, rapporterar SVT.