Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kan förstoppning ge huvudvärk?

29 mar, 2021 
AvChristina Ledin
AvAnn-Sofie Lindell
Kvinna ser ut att ha huvudvärk. Kanske är hon förstoppad?
Vad beror huvudvärken på? Kan det hänga ihop med mens och förstoppning?
Kan förstoppning ge huvudvärk, undrar en läsare som märkt ett samband med menstruationen – då verkar förstoppning och huvudvärk dyka upp samtidigt. Kan det vara hormonellt?
Här förklarar allmänläkare Christina Ledin hur det hänger ihop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det skulle kunna vara så att besvär med förstoppning hänger samman med migrän som i sin tur hänger ihop med hormonomställningen vid ägglossning.

Det händer mycket i kroppen kring ägglossning och det är inte ovanligt att tarmarna rör sig lite långsammare än vanligt och att man alltså blir lite förstoppad.

Det är också vanligt med huvudvärk kring ägglossning.

Det är också vanligt med huvudvärk kring ägglossning. De som har migrän känner ofta av migränanfall just vid ägglossning och/eller vid mens. Många med migrän kan uppleva att magen är trög när ett migränanfall är på gång.

Migrän ger dunkande värk

Migränhuvudvärk är ofta ”dunkande” eller ”pulserande” till sin karaktär. Värken är ofta svår och sitter ofta bara i halva huvudet. Den som har migrän brukar vilja ha det tyst och mörkt kring sig. Värken brukar bli värre av rörelse medan spänningshuvudvärk ofta blir bättre av att man rör på sig.

Läkaren Christina Ledin svarar på om förstoppning kan ge huvudvärk
Allmänläkare Christina Ledin svarar på läsarfrågor i Allers.

Migrän börjar ofta tidigt i livet, i tjugoårsåldern eller tidigare och migränanfall kommer ofta vid ägglossning och/eller vid mens. De flesta som har migrän kan bli bättre med modern medicinering.

Vi blev hundägare – trots allergi!Brand logo
Vi blev hundägare – trots allergi!

Om förstoppningen är besvärande kan man försöka hantera den med lite extra frukt och fibrer. (De flesta känner till att katrinplommon kan sätta fart på magen men också annan frukt, grovt bröd och vetekli kan vara bra för att hålla magen igång.)

Kan bero på ägglossning

Jag tror inte att huvudvärk orsakas av förstoppningen men jag tror att både huvudvärk och förstoppning kan ha med ägglossning att göra.

Har man besvär bör man söka läkare för att bli undersökt och kanske få hjälp till behandling.

Annons