Kan jag haft en stroke på natten när jag sov?

Vaknade med domnad arm - kan det vara stroke? Året Runts läkare Michael Seipel svarar.

”Domnad och utan kraft”

Jag undrar om jag kan ha haft en stroke. I julhelgen var min man och jag borta på besök hos släktingar och sov över. På morgonen när jag vaknade kändes min ena arm jättekonstig.

Den var domnad och nästan helt utan kraft. Det var en väldigt obehaglig känsla. När det hade gått kanske 10 minuter började kraft och känsel bli som vanligt igen och innan en timme hade gått var armen som vanligt igen. Kan det ha varit stroke?

Jag är kvinna, 55 år gammal och frisk vad jag vet. Sängen vi låg i var ganska trång så jag fick krypa ihop ordentligt för att vi båda skulle få plats.
Tacksam för svar

Helt ofarligt

Det du upplevde var inte symtom på en stroke. Du har själv gett förklaringen i avslutningen på ditt brev. När ni legat trångt tillsammans, och du fått klämma ihop dig, har en nerv i din arm kommit

i kläm. Nerven i fråga heter radialis nerven och det inträffade kallas radialis nervpares. På engelska säger man saturday night palsy, ”lördagnatts förlamning”.

Detta syftar på att när man sover tillsammans, och kärestan vilar sitt huvud mot vännens överarm, utsätts nerven för tryck när den kläms mot överarmsbenet. Samma fenomen kan uppkomma då man ligger trångt i sängen och något klämmer mot armen. Då nerven kläms kan nerv impulserna inte fortledas normalt och följden blir domningar, känselnedsättning och muskelsvaghet. Det sistnämnda kallas på fackspråk för pares. När trycket på nerven upphör återkommer känsel och rörlighet.

En snabbt över­gående klämeffekt av den här typen är helt ofarlig och ger inga bestående men.
Leg läkare Michael Seipel

Här kan du läsa fler frågor och svar samt ställa din egen fråga till doktorn >>

Läs också:

Varför har jag stickningar i huvudet?

10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen