Artikeln innehåller reklamlänkar

Klimakteriet: Slipp vallningar med kosttillskott!

Det var värst på nätterna. Kristina besvärades av sin ”inre kamin” och svettades ymningt. Men så provade hon ett kosttillskott – och redan efter en vecka märkte hon resultat.

När Kristinas mens plötsligt blev oregelbunden för ett par år sedan var hennes första tanke: Skönt!

Ända sedan hon var ung hade hon besvärats av starka smärtor i samband med blödningarna, och att slippa dessa kändes som en stor befrielse och lättnad. Att det troligtvis innebar att hon var på väg in i klimakteriet var inget som oroade henne.

– Visst hade jag hört att man kan få besvär, men det var inget jag tänkte på. Allt ska ha sin gång. Men så plötsligt började jag svettas. Det kändes som om någon satte på en kamin inuti mig, och som om värmen steg från bröstkorgen och uppåt.

Till en början kände Kristina av besvären några gånger om dagen, och som regel försvann värmevallningarna efter någon minut. Men ganska snart kom de även på natten. Första gången befann sig Kristina utomlands på semester.

– Då trodde jag först att det berodde på att det var så varmt klimat där, men sedan fortsatte det när jag kom hem. Jag sov oroligt och kunde vakna så ofta som varannan timme av att jag svettades. Jag fick byta lakan ofta.

Och när ”kaminen” väl satte igång var det inget som hjälpte.

– Jag hade kunnat sova i en igloo och ändå svettas!

Ville inte ta hormoner

Den störda nattsömnen gjorde också att dagarna blev mer besvärliga.

– Jag var ständigt trött och hade svårt att fungera som vanligt, berättar hon.

Att testa en behandling med hormoner kändes aldrig som ett alternativ för Kristina. Hon har alltid strävat efter att leva så ”naturligt” som möjligt och tar helst inte mediciner om hon inte absolut behöver.

– Jag tycker att naturen ska ha sin gång. Alla kommer ju i klimakteriet. Jag vill inte konstra med min kropp och ta preparat där riskerna inte är helt utredda. Jag svettades och det var jobbigt. Men det var ju inget jag kunde dö av.

Sover gott utan vallningar

De plågsamma svettningarna fick dock henne att till slut söka efter information på internet – och ganska snart stötte hon på kvinnor som blivit hjälpta av ett hormonfritt kosttillskott, gjort på fermenterade sojabönor och extrakt av linfrön.

– Jag läste bara positiva omdömen, så jag bestämde mig för att testa. Jag hade då kommit till en punkt då jag kände mig ganska desperat och min första fråga till expediten i hälsokostbutiken var ”Hur lång tid tar det innan det verkar?” skrattar Kristina.

Att det bara skulle ta fem dagar innan hon skulle få sova en hel natt utan besvär var inget hon ens vågat drömma om.

– Det var helt fantastiskt. Jag trodde inte att det var sant. På mindre än en vecka hade jag plötsligt fått tillbaka mitt liv!

Nu har Kristina ätit Femarelle i drygt ett halvår. Hon tar två tabletter om dagen och har inga planer på att sluta. Visst kan hon fortfarande drabbas av värmevallningar, men bara någon enstaka gång om dagen och inte alls i samma omfattning som tidigare. Och på nätterna sover hon gott.

– Hur bra ett kosttillskott funkar är förstås individuellt, men jag skulle absolut rekommendera alla med klimakteriebesvär att prova, säger Kristina.

Så svalkar du dig

● Klä dig i naturmaterial som andas. Tänk luftiga plagg och lager på lager.

● Sänk temperaturen hemma.

● Ta det försiktigt med alkohol, varma drycker och kryddstark mat.

● Skölj undersidan av handlederna i iskallt vatten. Det finns även kylande ansiktssprejer att köpa.

● Ta en paus när vallningen kommer. Andas och slappna av.

Andra tips mot klimakteriebesvär

Akupunktur ofta ger bra effekt vid klimakterie besvär, om man ger det lite tid.

Prova även gärna att ligga en stund på spikmatta!

Text: Linda Unnhem

Kosttillskott för klimakteriebesvär

Rådgör alltid med läkare innan du tar ett tillskott eller läkemedel. Särskilt om du har eller har haft bröstcancer eller andra hormonberoende cancer tumörer, blodpropp eller redan äter östrogen.

Mot svettningar och värmevallningar

 

Klimadynon

Växtbaserat läkemedel med extrakt av jordstam från läkesilverax. Effekt vanligen inom ett par veckor. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Kosttillskott med ämnet DT56a som framställs ur fermenterad sojaböna. Reglerar hormonbalansen och effekt märks oftast redan inom ett par veckor. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Finns även som Femarelle Rejuvenate (länk till butik) för kvinnor som närmar sig klimakteriet, och Femarelle Unstoppable (länk till butik)för kvinnor som befinner sig i menopaus. Läs mer och köp här.

Remifemin är ett växtbaserat läkemedel som innehåller naturligt jordstamextrakt från läkeörten läkesilverax. Ska ge lindring av klimakteriebesvär såsom värmevallningar och kraftiga svettningar. Läs mer och köp här. (länk till butik)

 

 

Mot torra slemhinnor

Membrasin

Kosttillskott med extrakt av havtornsbär som hjälper till att bibehålla normala slemhinnor. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Gynomunal

Hormonfri vaginalgel som bland annat innehåller hyaluronsyra, liposomer, humleextrakt och vitamin E. Läs mer och köp här. (länk till butik)

 

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor