Kristin Kaspersen: Jag behövde hitta balansen igen

Läst om kroppen

Kristin har gjort en lång mental och fysisk resa och mår i dag bättre än hon gjort på mycket länge.

Hon har just släppt en bok, är ute och föreläser och är aktiv på sociala medier.

– Om jag, i mitt sätt att tänka, kan få en av mina 107 000 följare att tro på sig själv så är det anledning nog att vara aktiv på Instagram, förklarar Kristin då jag kommenterar de snygga yogaliknande stretchövningar hon lagt upp tidigare på dagen.

Tv-profilens bok Good morning – skön start ger energi för dagen handlar om att få en lugnare och mer medveten start på morgonen.

– Efter två utbrändheter var jag tvungen att tänka i nya banor, och boken är en resa i förändring.

Kristin hade nått en punkt då hon insåg att hon hade problem och att hon saknade balans i livet.

Men motgångar ser hon som utmaningar.

– Jag frågade mig själv vad jag praktiskt kan göra i mitt liv för att jag och min kropp ska må ännu bättre. Jag läste på om kroppens olika funktioner och mående och insåg snabbt att morgonen är en viktig tid för mig.

– Vissa rörelser påverkar kroppen positivt, och rörelserna på morgonen, beroende på vilka du väljer, påverkar hjärnan, nervsystemet och kortisolet bland annat.

Kristin började skriva boken under en period då hon fortfarande var väldigt trött.

– Det blev extra viktigt då att testa olika sätt att hantera att komma upp ur sängen, välja tankar, ta mig an dagen och hitta rörelser som väcker mig på ett lugnare sätt.

Att känna ro på morgonen ger en enorm styrka genom dagen.

– När boken började bli klar kunde jag nästan inte sluta skriva. Skrivandet är bra avkoppling för mig.

Kristin upplever att samhället bygger på att alla ska vara morgonpigga.

– Vi vet exempelvis att tonåringar har en förskjuten dygnsrytm. De somnar senare och behöver sova längre på morgonen. Trots den kunskapen envisas skolan med att lägga schemat från åtta på morgonen, jag undrar hur mycket de egentligen lär sig de första lektionerna.

Så länge Kristin kan minnas har hon intresserat sig för träning, men i 20-årsåldern blev det mer intensivt.

– Jag tränade mycket emellanåt och åt supernyttigt, men det var för tufft för kroppen, jag pressade mig för hårt. Först när jag fick barn hittade jag en mer hållbar livsstil.

– Som förälder är det viktigt att tänka på att barn gör som man gör, inte som man säger. Därför blev jag glad när ena sonen häromdagen utbrast: ”Mamma, du tycker verkligen det är kul att träna.” Han såg att det finns en glädje i att röra på sig.

– Men jag är inte överpretentiös utan lever efter sunt förnuft. Jag tillåter mig att dricka vin eller ta lite godis då och då och kan absolut ha morgnar då jag försover mig och allt skiter sig, men det blir allt mer sällan.

Kristin dansade som yngre och har en bra grundfysik, men yogan har gett henne en ny rörlighet. Och för Kristin, som har diagnosen adhd, har yogan varit viktig.

– För att stilla min hyperaktivitet har min lugna stund på morgonen betytt otroligt mycket för att hitta ro, för att kunna ta sunda och inte förhastade beslut under dagen.

Kristins adhd gör att hon har vissa koncentrationssvårigheter men å andra sidan massor av energi.

– Jag kan vara väldigt morgontrött eftersom hjärnan fortsätter att vara aktiv under natten, vilket gör det svårt att komma ur sömnen. Yogan med dess långsamma rörelser ger mig ro, säger Kristin.

Nyligen kom en tjej fram till henne och sa att hon haft svårt att komma igång och träna efter att hon fått barn.

– Kroppen vill inget annat än att röra på sig, det är huvudet som sätter stopp. Det handlar om att välja sina tankar. Det kan räcka med att du tar 10 minuter på morgonen, 10 minuter kring lunch och sedan en stund på kvällen. Låt barnen klättra och vara med dig på golvet under övningarna. Viktigast är att man utgår från sina förutsättningar, säger Kristin.

Man ska inte göra det mer komplicerat än vad det är, menar hon.

– Välj den tanke du mår bäst av. Fokusera inte på det du inte orkar eller klarar. Kroppen ger oss små negativa tankar för att förbereda oss för en eventuell kris. Men man kan inte gå runt och oroa sig eller tänka i negativa termer.

– Jag oroade mig jättemycket när barnen var små. Jag var rädd att de skulle skada sig och liknande. Man måste inte släppa sin oro, för den kommer alltid att finnas kvar även när barnen är stora. Däremot gör man ibland oron för stor, där kan vi försöka välja bättre tankar. Oro är bara tärande, säger Kristin, som ofta återkommer till vikten av positivt tänkande.

Kristin och systern Malin Berghagen delar passionen för en hälsosam livsstil, men Kristin berättar att det faktiskt var hon som utbildade sig till yogainstruktör först.

– Men Malin är den som verkligen gått in för yogan och gör det fantastiskt. Jag inspireras av henne och andra personer, men framför allt av livet.

Kristin Kaspersen jämför sitt stora intresse för kroppen med någon som har ett enormt intresse för bilar eller för att koda dataspel.

– Jag är så sjukt intresserad av kroppens funktion och huvudets tankekraft. Detta har blivit min stora passion i livet.

Hon säger att 95 % av sitt liv mår hon ”jättebra”, och det är just dessa procent hon väljer att fokusera på.

– Det som främst ger mig livsglädje är mina två söner.

– Jag skulle nog vilja beskriva mig som en kärleksfull mamma. Vi har en väldigt rak dialog, jag och mina barn. Jag har aldrig tyckt om att ställa mig framför dem utan stått bredvid dem, däremot har de vetat att jag finns där intill när de behöver mig. Men vissa misstag måste de få göra, menar Kristin som nu när barnen är äldre börjat umgås med dem på ett nytt sätt.

– I går cyklade jag och ena sonen till Humlegården och hade med oss picknick. Vi pratade, myste, åt och kastade frisbee.

Äldste sonen Filip tog studenten för ett år sedan och då satte Kristin ihop ett bildspel från hans liv.

– Många pratar om att livet med barnen går så fort, men när jag satt och gick igenom alla bilderna kände jag snarare en enorm tacksamhet över allt vi har fått uppleva tillsammans.

Nu börjar en ny fas i livet.

– Jag har börjat gå ut och umgås med kompisar. Efter att jag under många år lagt all tid på jobb och barn kan jag nu fokusera lite mer på mig själv igen.

Sedan 1991 har Kristin jobbat med tv, men sedan några år tillbaka har hon haft en önskan om att utveckla sin kreativitet på olika plan.

Nyligen tog hon tillsammans med några kompisar över ”Under The Same Sun”, ett ekovänligt klädföretag inom yoga-, strand- och surfkläder.

Hon har också skapat keramikserien ”Morgon grå” i samband med Paradisverkstaden och designern Maja Lindahl.

– Mamma dukade frukostbordet fint kvällen före, så det bara var att ställa fram frukosten på bordet, allt annat fanns där: koppar, servetter, tallrikar och nya stearinljus. Det är något jag fört med till mina egna hem. Oavsett om jag är själv eller med barnen förbereder jag frukosten kvällen före, berättar Kristin.

Och som om det inte vore nog har entreprenören även ett samarbete med Bookbinders design.

– Nu vill jag förvalta och marknadsföra mina företag, men får jag roliga förfrågningar inom tv fortsätter jag att säga ja, för jag tycker fortfarande att det är jättekul. Annars drömmer jag inte om något specifikt. Jag är lycklig över det liv jag valt, nöjd med mitt boende, mitt jobb och hur jag mår. Som jag lever i dag är det sätt jag vill leva på. Jag vill bara vara i det jag är just nu.

Jag vaknar vid 06 och dricker kaffe i 15–20 minuter i lugn och ro framför ”Nyhetsmorgon”. Därefter tar jag en dusch. Sedan gör jag skön mjuk yinyoga och gör mig klar så att jag kan väcka Leon, vara med honom och äta frukost innan han ska till skolan.

Det här är Kristin Kaspersen

Ålder: 47 år.
Familj: Barnen Filip, 20, och Leon, 13 år.
Bor: Stockholm.
Yrke: Programledare, föreläsare, entreprenör och författare (skrivit sin tredje bok).
Förebild: Oprah, men även Renée Nyberg. Och Petter Stordalen och hans fru, deras mentala inställning är fantastisk.
Motto: ”Touch every life you can and leave them sublimely better by that touch.”

Text och foto: Frida Funemyr

Läs också:

Kristin Kaspersen leder Idrottsgalan för andra året i rad