Krukväxter som renar luften och kan göra dig friskare

Kvinna håller i en växt i en kruka.

En blomma kan göra mer nytta än du anar! Foto: Shutterstock/TT

Orolig, stressad, lätt förkyld? Köp en blomma! Fönsterkarmen hemma påverkar dig mer än du tror – vi berättar hur!

Minns du fotosyntesen från skolan? Bladen tar upp koldioxid från luften och omvandlar genom en komplicerad process detta till nytt syre. Det är hela grunden för en beboelig planet, så det är inte så konstigt att naturens oregelbundna former och mönster har en naturligt avstressande effekt på oss.

”Puh, det finns grönska, nu kommer allt att bli bra!”

– Krukväxter är också ofta den där sista pusselbiten i inredningen som får bostaden att bli ett hem, eftersom de bidrar med något mjukt och levande. Man vet också att patienter som har växter på sitt rum får sänkt puls, känner mindre oro och återhämtar sig snabbare från sin sjukdom, förklarar Linda Schilén, trädgårdsmästare och författare till boken Älskade krukväxt (Ordalaget bokförlag).

Få dina orkidéer att blomma igen:

Växter som renar luften

Det finns också gott om annan forskning som visar på hur plantor samarbetar med vår goda hälsa på olika sätt, och alltså även de som står på fönsterbrädet. Studier av NASA har visat att vanlig ampellilja kan rensa ut så mycket som 90 procent av det cancerframkallande ämnet formaldehyd ur inomhusluften. Frodiga krukväxter på arbetsplatser har också dokumenterat fått sjukfrånvaron att minska, och holländska forskare har konstaterat att barn lär sig lättare om det bara finns blommor i klassrummet.

3 tips som får dina blommor att hålla längre

  • Var uppmärksam på dina krukväxter och upptäck sköldlöss och sorgmyggor i tid, så att du kan sätta in behandling.
  • Om en blomma trivs bra, så flytta inte på den. De är inga döda inredningsting utan har sina rumsliga preferenser beroende på bakgrund och kan reagera negativt om de flyttas från ett läge där de stått länge och trivts.
  • Ge regelbundet näring och en jämn fuktighet, om det är vad just den växten önskar, så slipper de drabbas av stress. Det är nämligen ofta då skadedjuren och svampangreppen kommer.

Och även hemma, förstås, bidrar de till en mer harmonisk miljö.

– Särskilt stora krukväxter, med mycket jordvolym, har ljuddämpande effekter. Och omhändertagandet och plockandet påverkar oss absolut känslomässigt genom att väcka vår empati, förklarar Linda.

9 växter som ger bättre luft i alla rum

Hennes egen favorit bland krukorna hemma är en fiolfikus, med stora, glansiga, fiolformade blad.

– Jag har den i sovrummet eftersom den har perfekt dammuppsamlande egenskaper. Det dammar ju en del i rum med mycket textilier, men stora blad är bra på att fånga upp detta genom sina naturligt fuktiga blad som dammet fastnar på. Det är också mysigt att somna under en växts blad, och den klarar att stå ganska mörkt.

Enligt Linda är framgångsfilosofin bakom ”gröna fingrar” att känna till något om sin växts historia. Till exempel är väldigt många suckulenter ökenväxter och nattaktiva. I dess naturliga växtplatser har hettan gett dem en omvänd dygnsrytm. På dagen har de de sina klyvöppningar (porer) stängda, och först på natten öppnas fabriken som omvandlar koldioxid till syre.

– Därför är det så bra att ha dessa så kallade CAM-växter i sovrummet. Det gäller till exempel svärmorstunga, paradisträd och novemberkaktus!

Därför mår vi bra av blommor

Vi människor har ett nedärvt intresse för det som lever och växer (det kallas biofili), så allt som är grönt gör att hopp väcks inom oss, vilket är nyttigt i tröstlösa perioder.

Enkla knep som lyfter sovrummet – och ger bättre sömn

De oregelbundna formerna på blad och växter är avstressande för hjärnan, till skillnad från stadsmiljöns räta linjer och tegelstenar som kräver ett större mått av processande.

Forskningsresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd när man inrett med krukväxter.

Blommor ökar luftfuktigheten (vilket bland annat minskar risken för luftburna smittor), och en riktlinje är att ju mer vatten en växt behöver, desto bättre luftfuktare är den. Flera sorter har också renande egenskaper. Dessa kan då absorbera irriterande eller cancerogena ämnen, till exempel bensen, trikloryten och formaldehyd. Fråga gärna i blomsterhandeln efter märkningen ”Air so pure”, så får du en planta som kan just detta.

Så vill du göra en enkel insats för din eller någon annans hälsa – köp en blomma.