Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Läkemedelsverket stoppar 6 solskydd – saknas bevis för att de skyddar

01 jun, 2021 
https://image.allas.se/image-7468246?imageId=7468246&width=1320&height=1320&cropw=86.42&croph=100&x=0&y=0
Vivvi Alström
Kvinna applicerar solskydd på axeln.
Flera solskydd på den svenska marknaden saknar tillräckliga bevis för att det skyddar mot uv-strålning. De har nu stoppats av Läkemedelsverket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Flera solskyddsmedel som säljs i Sverige kan ha allvarliga brister, bland annat saknas det tillräckliga bevis för att vissa av dem verkligen skyddar mot solen. Läkemedelsverkets genomgång visar att 6 av 15 produkter saknade bevisning för utlovad solskyddseffekt.

Se också: Det här är SPF och så använder du det

Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Det här är SPF och så använder du det

Läkemedelsverkets kontroll, som gjordes under våren 2021, visar även att 11 av 15 produkter hade brister i produktmärkningen. Man såg också att det fanns brister i marknadsföring och att varningstexter och bruksanvisning för säker användning saknades för vissa av produkterna.

Annons

De här solskydden har nu stoppats

– Det här är allvarligt. Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Bland de produkter som nu slutat säljas finns eko-märkena Bionnex Preventiva Sunscreen och Celenes ny Sweden Herbal Sunscreen. Även märket Victus har slutat säljas. Samtliga hade brister i bevisningen för effekt.

Solskydd från Zlatan Sport, Dr Sannas och Skincity fick anmärkningar för bristande märkning. Bristerna har dock rättats till nu.

SPF 100 vanligt trots förbud

Man såg också att flera solskydd var märkta med SPF 100. Detta trots att högsta tillåtna solskyddsfaktor i märkningen är 50+. Solskyddsfaktorer över 50 ökar nämligen bara UV-skyddet ytterst lite.

Annons

För att ett solskydd ska ge det skydd som utlovas måste de användas på rätt sätt.

– Du behöver smörja in dig rikligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Solskyddsprodukter ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Annons