Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så lång tid tar det för huden att läka efter solbränna – och så påskyndar du processen

09 jun, 2022 
Amanda Olsson
På vänster bild: En solbränd kvinna. På höger bild: Solkräm
Det är lätt att glömma bort hur stark solen är och hur viktigt det är att skydda sig. Huden tar mer skada än man tror när den utsätts för solljus...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äntligen är sommaren här! Tiden då vi helst spenderar dagarna på stranden, liggandes i solstolen med en iskall drink i handen.

Något som då är lätt att glömma bort är hur lite det krävs för att bränna sig om man inte är noggrann med solskyddsfaktorn.

Se också: Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Se också: Det här är SPF och så använder du det

Kan ta flera veckor för huden att läka

Du kan nog känna igen dig i att den röda färgen syns ordentligt först några timmar efter att du vistats i solen – likaså den brännande känslan. Detta brukar vara värst det första dygnet och kan ta 3-5 dagar att försvinna.

Annons

Har du däremot bränt dig mycket allvarligare kan det uppstå blåsor och hud som fjällar. Detta tar betydligt längre tid och kan vara i upp till 10 dygn, berättar dermatologen Rhonda Q Klein för Health.com.

Det är lätt att tro att huden läkt så fort man börjar fjälla, men så är inte fallet. Fjällandet är fortfarande en del av läkningsprocessen, vilket innebär att huden läkt när du fjällat färdigt. Detta kan ta upp till flera veckor om du bränt dig rejält.

– Även om det är frestande att pilla på de där hudflagorna så avstå från det. Det kan göra skadan ännu värre, menar Dr Jaliman.

Kan man få solbrännan att läka fortare?

Svaret är ja – till viss del! Enligt Dr. Jaliman är rekommendationerna att smörja in sig med aloe vera eller återfuktande sheakräm så fort man upptäcker att huden blivit lite bränd. Aloe veran måste dock komma direkt från plantan.

Annons

Har man däremot fått allvarligare brännskador där det kliar och är inflammerat rekommenderar läkaren hydrokortisonsalva som eventuellt kan hjälpa till med att få ner svullnaden.

Eftersom solbränna gör dig uttorkad är rekommendationerna att dricka mycket för att hålla vätskebalansen i schack och på så vis få huden att läka snabbbare.

Då behöver du söka vård för solbränna

I de allra flesta fall behövs ingen vård för solbränna. Det finns dock några symtom att vara lite extra uppmärksam på då vård faktiskt kan behövas.

  • Du får svåra besvär med huden som till exempel återkommande soleksem.
  • Du har fått blåsor i huden av att du bränt dig och det skadade hudområdet är större än din hand.
  • Du använder receptbelagt läkemedel som ökar hudens känslighet och får besvär i huden.

Källor: Wellness.se, Health.com, 1177.

Se också: Så behåller du solbrännan längre – 5 enkla tipsBrand logo
Se också: Så behåller du solbrännan längre – 5 enkla tips
Annons