Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

4 saker personer med långtids-covid vill att du ska veta

16 mar, 2021 
Sandra Hiort
kvinna med långtidscovid
Det syns ofta inte utanpå att någon drabbats av långtids-covid. Men det kan kännas desto mer på insidan. Det här vill personer som drabbats av långtidscovid att du ska tänka på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trötthet, hjärndimma och andfåddhet Symtomen för personer som är långtidssjuka i covid-19 varierar mellan personer och de kan också variera från dag till dag hos de som har drabbats.

Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidBrand logo
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovid

Vet inte hur många som drabbats av långtids-covid

Man vet inte hur många som har drabbats av långtids-covid, eller hur länge de som har det idag kommer att få leva med det.

Men att vardagen påverkas för dem som lever med långtids-covid är ett som är säkert. Därför kan man behöva extra stöttning både av kollegor och chefer på jobbet samt av familj och vänner, om man drabbats.

Vad personer med långtids-covid vill att du ska veta

Här är fyra saker som personer med långtids-covid vill att du ska veta, enligt Huffpost som har intervjuat personer som har drabbats.

Annons

1. Symtomen syns oftast inte utanpå

Långtids-covid är en sådan sjukdom som inte behöver synas utanpå. Det kan istället handla om huvudvärk, hjärntrötthet eller en känsla av matthet.

2. Orken är inte lika stor just nu

En kollega eller anställd som har långtids-covid, men som jobbar, kan behöva avlastas. Man kanske inte märker att hen kämpar med sin hälsa men en person med långtids-covid kan behöva återhämtning flera gånger under en dag.

Man behöver också förståelse för att man kan bli trött, att det kan kännas läskigt, att man har ont eller svårt att fokusera, eller att man faktiskt inte känner sig som sig själv.

3. Det kan ta tid att komma tillbaka

Personer omkring personer med långtids-covid behöver ha lite extra tålamod med personen just nu. Hen kan tampas med allt ifrån trötthet till koncentrationssvårigheter, och dessutom stor oro för vad som ska hända.

Man vet ju faktiskt inte idag hur lång tid det kommer att ta att känna sig som sig själv igen efter långtids-covid, eller ens om det är övergående för alla.

Annons

4. Symtomen kan se väldigt olika ut

Långtidscovid kan yttra sig på många olika sätt och innebär olika upplevelser för varje individ. Det går inte att jämföra personer med långtids-covid med varandra och tänka att det ska vara samma upplevelse.

Vi behöver alltså vara lyhörda och lyssna på varje individs behov, för att kunna stötta på rätt sätt.

kvinna med symtom av långtidscovid
Det kan ta tid att acceptera att man har långtidscovid, och att komma tillbaka.

Symtom för långtids-covid

Symtomen kan som sagt variera från person till person när det gäller långtids-covid, liksom hur man mår från dag till dag. Men här är några av de vanligaste symtomen som tagits upp hittills.

Blir lätt andfådd och tryck över bröstet

En del får hosta som sitter i länge men ännu vanligare på sikt är känslan av andfåddhet, även vid liten ansträngning, och en del upplever tryck kring bröstet.

Annons

Trötthet/matthet

Tröttheten kan komma både från att till exempel gå i trappor och från att gå igenom mejl. Eller från ingenstans!

I studier har man sett att trötthet kan vara något många får dras med upp till ett par månader efter att de haft covid-19, men vid långtids-covid kan det sitta i längre än så.

Hjärntrötthet, koncentrations- och minnessvårigheter

Många med långtids-covid beskriver det som att man blir trött i hjärnan, att man har svårt att koncentrera sig och att lära sig nya saker. En del beskriver det som att man känner sig allmänt dimmig i huvudet.

Huvudvärk

Huvudvärk uppges vara en av de allra vanligaste symtomen vid långtids-covid, tillsammans med trötthet.

Hög puls och yrsel

Många vittnar om att pulsen skenar, vilket kan bero på flera olika saker. Att kroppen är matt, att lungor är påverkade, med mera.

Enligt Karolinska Institutet drabbas också främst en del kvinnor i åldern 25–45 år, tidigare friska och ofta vältränade, av posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, pots, med pulsökning, yrsel, illamående och svimningar.

Annons

Ångest och depression

Att känna att man inte orkar med livet som förut kan ge ångest och depression i sig, men det är också många som inte fått diagnosen långtids-covid och det ökar också risken för oro – att man är sjuk utan att veta vad det är.

Man kan också känna ångest inför att man inte riktigt vet vad som kommer att hända, hur sjukdomen utvecklar sig. Eftersom forskning inte har svar på det ännu.

Återkommande feber och sjukdomskänsla

Man kan ha feber som kommer och går, antingen generellt eller vid ansträngning. Att känna sig allmänt krasslig är också vanligt.

Källor: Huffpost, KI

Annons