Lilla Emmas överdos av D-vitamin var livsfarlig

Dottern förgiftades av D-vitamindroppar
Lyckan var stor när Nicoline och Jesper blev föräldrar för första gången. Emma skulle ha det bästa av allt och D-vitamindropparna var noga utvalda. De unga föräldrarna anade inte att de varje dag gav sin dotter ett livsfarligt gift.

Trots allt som lilla Emma gått igenom är hon nästan alltid glad, ler och skrattar. Nio månader gammal är roliga grimaser det bästa hon vet.

– Men Emma är svårt sjuk. I bästa fall får hon ta medicin resten av livet, berättar pappa Jesper Holm.

– Vår dotter har varit så sjuk att vi många gånger fruktat att vi skulle få köra hem från sjukhuset med en tom barnstol, säger mamma Nicoline Holm.

D-vitamindropparna var livshotande

Familjen bor i Haderslev på södra Jylland och mardrömmen började två veckor efter att Emma fötts. Då började Nicoline och Jesper ge sin dotter D-vitamindroppar som de hade fått besked på sjukhuset att de skulle göra.

Nicoline, som har studerat hälsa och näringslära, ville att hennes dotter skulle få det bästa. Och av den anledningen var D-vitamindropparna blandade med ekologisk rapsolja eftersom Nicoline hade hört att D-vitamin med kokosolja kunde ge magproblem. Valet föll på den danska producenten Diafarm Inno Pharma, som hade rätt vitamindroppar och var godkända av myndigheterna.

– Jag engagerar mig mycket i sådana saker. När jag blev gravid med Emma slutade jag använda parfym och undvek folk som rökte. Vi använde inte heller schampo som var parfymerat. Jag var nästan hysterisk när det gällde att inte utsätta Emma för något som kunde vara ohälsosamt, berättar Nicoline.

I dag står hon knappt ut med tanken på att hon i all välmening gav sin dotter D-vitamindroppar som i strid mot alla regler fanns på marknaden.

Förgiftade dottern

Hon anade inte att hon droppe för droppe fyllde sin dotter med en gigantisk överdos som förgiftade den lilla flickans kropp.

Under loppet av tre månader fick Emma D-vitamin som motsvarade ett normalt behov under 13 och ett halvt år.

– Vår läkare uttryckte det mycket tydligt. Han sa att vi gett Emma 75 piller om dagen i stället för ett. Det känns fruktansvärt!

Gick ner i vikt

De första veckorna märkte varken Jesper eller Nicoline någon förändring hos Emma. Hon gick upp i vikt som hon skulle och amningen fungerade fint.

– Vi var lyckliga, nyblivna föräldrar! Men det var tyvärr bara en kort tid som vi fick sväva på rosa moln, säger Jesper.

Efter tre veckor med D-vitamindropparna började Nicoline och Jesper märka en förändring hos sin dotter. Hon blev gnällig och grät ofta. Efterhand ville hon inte äta.

Dottern kräktes mycket

De kommande veckorna skulle det bli värre. Emma slutade öka i vikt. Sedan visade det sig vid ett besök hos barnsköterskan att hon hade gått ner 50 gram sedan förra vägningen.

– Jag var så orolig, tvivlade på både min mjölk och min amning. Mitt amningssjälvförtroende blev sämre och sämre och jag blev mer och mer desperat.

Till slut försökte Nicoline och Jesper med amningsnapp och flaska med ersättning. Men ingenting hjälpte.

– Det var riktigt illa. Hon kräktes mycket. Jag kommer ihåg att jag ringde till min egen läkare och grät i telefonen. Jag var desperat och måste få någon näring i henne, berättar Nicoline, som fortfarande var ovetande om att Emmas illamående berodde på att D-vitaminet gav höga halter kalk i blodet. Hennes njurar var redan angripna då mycket av kalken fastnade där…

Nicoline och Jesper befarade det värsta. För både dem och läkarna verkade det som om Emma led av en oförklarlig sjukdom. Det enda positiva var att Emma spydde upp D-vitamindropparna nu också.

Samma dag åkte Nicoline och Jesper med sin försvagade dotter till sjukhuset i Aabenraa. Läkarna konstaterade omedelbart att den sju veckor gamla flickan genast måste läggas in och få vätskedropp. Blodprov togs och det såg bra ut.

Skyhögt värde av D-vitamin

Det hela var ett mysterium. Och det blev bara värre och värre.

– Jag stod med Emma i famnen. Hon hade precis spytt igen och var alldeles slapp. Jag kunde inte få kontakt med henne och blev riktigt rädd. Jag ringde på klockan för att få hjälp meddetsamma, berättar Nicoline.

De unga föräldrarna var förtvivlade. Paradoxalt nog blev Nicoline och Jesper lättade när ett andra blodprov avslöjade något märkligt. Det visade nämligen att halten D-vitamin i Emmas blod var skyhögt, i journalen stod det att det var oroväckande högt.

– Äntligen visste vi vad det var som var fel. Då skulle det väl gå att ta reda på vilken sjukdom som orsakade detta, minns Nicoline.

Men ingen visste varför. Emma blev hjärtövervakad natten igenom och en professor som var specialist och kunde allt i ämnet var inkopplad.

– Jag var skräckslagen och livrädd. Var hon dödligt sjuk? Skulle vi mista vår älskade flicka?

Inte ens läkarna trodde vid den här tidpunkten att det var D-vitamindropparna som orsakade Emmas problem.

– Jag visade flaskan för läkaren och frågade om det kunde bero på dropparna. Men nej, det verkade osannolikt. Vi skickades med ambulans till Universitetssjukhuset i Odense för ytterligare undersökningar.

Flera barn som drabbades

Där kom sanningen fram till slut. Efter två veckor med åtskilliga undersökningar gjordes en analys av D-vitamindropparna. Den visade att innehållet i den lilla flaskan var alldeles för starkt. Företaget hade levererat en felaktig produkt, som var potentiellt livsfarlig.

Emma var inte den enda som drabbades, 80 andra barn som fått dropparna hade blivit förgiftade och blev inlagda för observation. Sex barn hade drabbats särskilt hårt – däribland Emma.

Vilka följder det har för hennes hälsa i framtiden vet man inte i dag. I värsta fall måste hon genomgå en njurtransplantation.

– Nu försöker vi så långt det är möjligt att ha en normal vardag när vi inte är på sjukhuset, men det är svårt. Ofta är Emma trött dagen efter vi varit iväg. Lyckligtvis är besöken färre nu.

Ljuspunkterna för Nicoline och Jesper är att Emma utvecklas som hon ska. Hon har börjat resa sig och har sagt sina första ord.

– Jag älskar att följa med i Emmas utveckling, vi värdesätter det kanske mer efter allt som vi har varit igenom med vår lilla dotter. Och även om det gått åtta månader sedan vi var nära att mista henne så är jag fortfarande rädd för att det kan hända, avslutar Nicoline.

Detta händer vid överdos av D-vitamin

D-vitamin ska i normala fall hjälpa till vid uppbyggnaden av skelett och tänder, men vid en överdos sker en förkalkning i kroppen som är farlig.

– Det kan få alla möjliga konsekvenser. Emmas njurar är svårt skadade och kan sluta fungera. Det kan också påverka hjärtat. Jag är verkligen rädd för vad som kan hända i framtiden, säger Nicoline.

Det aktuella företaget tillverkar inte längre D–vitamin.

Dottern Emma blev förgiftad av D-vitamindroppar och sjukhusliggandes

Det har blivit många dagar på sjukhus för Emma.

Text: Morten Nøhr Mortensen

Foto: Gregers Kirdorf och privat

Översättning: Anette Bülow

Läs också:

Experten om att vårda sjuka barn: ”Man måste få vila från sjukdomen ibland”

My: Min syster gav mig ett friskt liv och ett barn

Ellen har ovanliga sjukdomen PKU – medicinen är nyttig mat