Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Lipödem – ett stort hälsoproblem i det tysta

12 sep, 2022 
AvLouise Werner
lipödem
Vid lipödem växer fettcellerna runt framförallt rumpa och lår.

Lipödem är en åkomma som drabbar tusentals kvinnor varje år. Ändå blir sjukdomen inte tagen på allvar inom vården och det finns generellt en dålig kunskap om vad den innebär.

– Det är häpnadsväckande hur dessa patienter ofta bemöts av vården, säger Olafur Jakobsson, Medicine doktor och specialist i plastikkirurgi.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk dig att du bär på en oproportionerlig övervikt som dessutom gör väldigt ont och hindrar dig i din vardag från att jobba, promenera och göra helt vardagliga sysslor. Hur du än bantar och tränar så går den inte bort. När du sedan går till vårdcentralen för att få hjälp får du bara veta att du ska gå ner i vikt, och blir sedan hemskickad igen. Trots att du berättar att du både äter nyttigt och tränar, är det ingen som tror dig.

Se också: Hudläkaren berättar allt om psoriasisBrand logo
Se också: Hudläkaren berättar allt om psoriasis

Det är vardagen för många patienter med lipödem.

– Sjukdomen är genetiskt bunden och drabbar nästan bara kvinnor. Det som händer i kroppen är att fettceller växer till sig oproportionerligt på lår, underben och stuss. Ibland också på armar, förklarar Olafur.

Annons

Vanligast är att sjukdomen debuterar vid en hormonell förändring såsom under puberteten, en graviditet eller menopausen.

Lipödem tar sig svåra proportioner och ibland kan den drabbade inte längre ha sina normala kläder.

Olafur Jakobsson
Olafur Jakobsson berättar om den ännu ganska okända sjukdomen lipödem.

– Det är precis lika otäckt som det låter, säger han.

Svår att skilja från vanlig övervikt

Än finns det inga speciella prover som gör att man kan påvisa sjukdomen, och vården har ibland svårigheter med att skilja lipödem från vanlig övervikt, berättar Olafur.

– Fettet som ansamlas vid lipödem är annorlunda i sin karaktär jämfört med så kallat vanligt överviktsfett, säger Olafur.

Annons

Operationer såsom Gastric bypass och liknande som ibland görs vid svår övervikt har liten eller ingen effekt på lipödem.

Enda sättet att bli av med fettet är egentligen att göra en fettsugning, berättar Olafur.

– Tyvärr är det många som förväxlar denna typ av medicinsk fettsugning med dem som man gör i kosmetiskt syfte. Men dessa två typer av fettsugning har egentligen ingenting att göra med varandra, säger Olafur.

Lång tid innan erkänd diagnos

Trots att många tusen lider av sjukdomen i Sverige idag, var det först för tre år sedan som Socialstyrelsen tog med koden för lipödem i diagnosregistret.

– De patienter som vill göra en operation blir tvungna att bekosta den själva eftersom inget av Sveriges Landsting bekostar denna typ av operation, säger Olafur.

Olafur berättar att han mött många patienter som upplever att vården inte har visat dem någon respekt över huvud taget.

Annons

Vad kan man då göra själv för att undvika att drabbas?

– Inte mycket. I och med att sjukdomen är genetisk, är det svårt att kunna göra något för att undvika den. Man kan eventuellt bromsa utvecklingen lite genom en hälsosam livsstil, men det har ingen avgörande betydelse, berättar Olafur.

Vilka tips kan du ge dem som har sjukdomen?

– Den som har lindriga former mår ofta bättre av att äta en inflammationssänkande kost. Massage som håller vävnaden mjuk kan lindra smärtan. Kompressionskläder kan också trycka bort eventuellt ödem och hålla vävnaden slank och mjuk. Vid svårare fall har en operation där man tar bort fettet oftast en god effekt.

Annons