Livet efter cancerbehandling – hur går man vidare?

Under själva cancerbehandlingen ligger allt fokus på att bekämpa sjukdomen. När behandlingen väl är över behöver många stöd att gå vidare i livet.

Fia Hobbs har jobbat med cancerberörda människor i flera år.

– När behandlingen är klar så står patienten oftast där med ett trauma i bagaget, som de inte hunnit bearbeta. Dels är man fysisk slut efter alla hårda behandlingar men även ens självförtroende och ens eget jag har fått sig en törn, berättar Fia Hobbs som är en av grundarna till fonden Cancerfriskvård som erbjuder friskvårdsprogram där människor som haft cancer får ta med sig någon närstående och prata om sina tankar.

Hur brukar man fungera mentalt efter behandling?

– Att få en cancerdiagnos är något som påverkar många delar av livet och även om man blivit friskförklarad så finns ofta tankar om återfall kvar. En skärva av rädsla över att den hemska sjukdomen ska komma tillbaka, lever ofta kvar länge. När vi arbetar med cancersjuka människor så märks det här tydligt.

Fia Hobbs driver fonden Cancer Friskvård.

Fia Hobbs.

Vad kan man göra åt det?

– Att få prata om cancerresan med en terapeut är viktigt, eller med någon annan man litar på. Men behöver få uttala alla rädslor och all skräck man har för sjukdomen och återfall. Att få hjälp med sin kost, att meditera, träna eller hitta nya sociala sammanhang är också viktigt.

Hur viktiga är närstående vid återhämtning?

– Väldigt viktiga. Hos oss får man ta med sin närstående i rehabiliteringen och då blir man inte så ensam i det. Det är dessutom väldigt påfrestande att vara närstående till en som varit cancersjuk. Det blir en ny start i livet, för dem båda två tillsammans. En närstående kan vara ens partner, men också en vän eller ett vuxet barn. Någon som man vill ha stöd och hjälp av i sin cancerresa och som kanske själv behöver råd om hur man ska tänka. Tanken är att fonden ska hjälpa människor tillbaka till ett friskare liv och vi kommer att ha eftervård både i Sverige och utomlands. Under en cancerbehandling är allt fokuserat på sjukdom och behandlingar, men nu tar man klivet vidare mot det friska.

Hur ansöker jag till fonden?

– Du blir medlem i fonden Cancerfriskvård och ansöker via hemsidan. Det krävs att du genomgått och avslutat behandling. Den här resan är till för att fokusera på nästa steg, steget tillbaka till livet. När man ansöker beskriver man sin situation och om du uppfyller grundkriterierna kommer en sjuksköterska att djupintervjua de som är aktuella.

Mer info hittar du här: Gå in på fondencancerfriskvard.se

Av Jessika Devert

Foto: Shutterstock/TT

Mer innehåll hos allas.se: