Lizette blev fri från kliande hårbotten: ”Jag var desperat och på väg att ge upp”

Under flera år hade Lizette Bromby problem med klåda i hårbotten. Räddningen blev fröolja från svarta vinbär.

När Lizette Bromby från Lidingö för tre år sedan fick problem med klåda i hårbotten, trodde hon först att hon bränt hårbotten i solen.

– Det kliade konstant och jag kände mig ofräsch för jämnan. Dessutom rasade pyttesmå snöflingor ner på kläderna, säger Lizette.

Hon hoppades att det skulle gå över när hon läst klart sin socionomutbildning och slapp stressen med tentor.

– Min hårbotten var i kaos, och ju mer jag kliade, desto värre blev det. Jag tänkte att kanske huden kan reagera på olika sätt på stress.

Under flera år kämpade Lizette på och testade allt. Efter en tid började hårbotten kännas skrovlig och stora hudflagor lossnade. De skymtade fram även i hårfästet och bakom öronen. Hon undvek att ha sitt långa tjocka hår utsläppt som hon brukade.

– Det var fruktansvärt pinsamt att gå omkring med beläggningar på flera ställen i hårbotten. När jag inte kunde låta bli att klia och pilla lossnade flagor och jag fick som små sår som började blöda och svida. Det kliade något enormt så det var svårt att låta bli.

Kunde knappt träna

Lizette är hälsomedveten och har ett passionerat matlagningsintresse, särskilt för vegetarisk kost och ekologiska produkter. Hon vände sig till en ekologisk frisörsalong där hon fick en olja att smörja in hårbotten med.

– Jag höll på ett tag men den hjälpte inte. Håret såg bara oljigt ut.

Läs också: Få håret tillbaka med ny naturlig metod

Efter att ha prövat en rad ekologiska och milda schampon, utan sulfater och syntetiska konserveringsmedel, testade hon även en örtblandning som hon blandade ut med vatten. Men inget hjälpte.

Lizette har alltid tränat och varit aktiv inom lagsport, spelat fotboll och innebandy. I dag tränar hon på gym flera gånger i veckan.

– Jag älskar att träna men när jag blev varm och svettades kliade det konstant i hårbotten. Jag var desperat och på väg att ge upp. Jag var så trött på klådan.

Inget att förlora

När hon vintern 2015 var klar med sin utbildning och flyttade tillbaka till hemorten Lidingö bokade hon tid på vårdcentralen. Där fick hon en remiss till Hudmottagningen på Danderyds sjukhus.

– Jag ville veta vad det var. Jag tänkte att det kunde vara allt från mjäll, eksem och svamp till psoriasis, och ville ha en diagnos. Men jag fick ingen. Läkaren skrev ut ett recept på ett starkt schampo som jag aldrig hämtade ut. Några starka preparat eller kortisonlösningar ville jag inte använda i hårbottnen.

Allt vände när hon fick tips från en väninna om Q for Skins produkter för hud och hår.

– Jag gick hem och läste mer om deras naturliga produkter och bestämde mig för att testa. Jag hade inget att förlora, säger Lizette.

Hon beställde hem hela svartvinbärsserien och använde den som en kur. Under två veckor smorde hon varje kväll in hårbotten med svartvinbärsfröolja och använde naturborste för att få bort flagorna. Varannan dag tvättade hon håret med seriens schampo och balsam. För att maximera effekten tog hon även svartvinbärskapslarna.

– Redan efter en vecka försvann både klådan och flagorna. Jag trodde knappt det var sant. Efter att ha haft så svåra problem i flera år hittade jag äntligen en hårkur som hjälpte. Håret har återfått sin vackra glans.

– Det känns så härligt att kunna ha håret utsläppt igen!

Vad är mjälleksem?

Så kallade mjälleksem drabbar fem procent av befolkningen. Det bildas i hårbotten då huden blir röd och fjällande. Man vet inte varför vissa drabbas, men det kan bero på obalans i kroppen som då reagerar på en jästsvamp som finns i huden och i hårbotten. Stress kan förvärra eksemen.

Sjuksköterskan Ellinor Nilsson

Din hårbotten behöver fukt och fett

Ellinor Nilsson arbetade i 35 år som sjuksköterska och bestämde sig för att utveckla alternativa och nya effektiva behandlingar mot hårbottenbesvär. Hennes företag Q for Skin har utvecklat en rad naturliga hudvårdsprodukter som baseras på forskning från Åbo universitet. Bland annat svartvinbärsfröolja som är rik på omega-3 och GLA, omega-6 och som verkar naturligt för att stärka hudens skyddsbarriär och immunförsvar.

– Många som lider av hårbottenbesvär behandlas med ämnen som irriterar och torkar ut huden. Man misstar sig och tror att man har mjäll. Men att hårbotten kliar och flagar kan bero på att hårbotten är uttorkad och i obalans. Starka schampon, kemiska produkter och stress förvärrar besvären, säger Ellinor Nilsson.

Bästa sättet att återställa hårbotten är att tillföra mer fukt och fett. Fettsyrorna i svartvinbärsfröoljan återställer de irritationer som beror på torr hud. I en studie blev cirka 80 procent bra på två veckor och efter fyra veckor blev de flesta helt bra.

– Det är ingen quick fix. Hårbottenkuren kräver tid för att återställa de irritationer som beror på torr hud. Hur mycket tid man behöver beror ofta på hur länge man haft besvären.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

10 livsmedel som maxar din hårkvalitet

59 tips för att få ett friskare hår