Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Louise botade sin urinvägsinfektion med oregano

01 jun, 2017 
Celia Stahl
Innan Louise hämtade ut ännu en penicillinkur mot urinvägsinfektion bestämde hon sig för att testa något nytt – oreganoolja.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Louise Edlund är utbildad kost- och näringsrådgivare och arbetar som hormonterapeut i Vallentuna utanför Stockholm. Hon blir ofta kontaktad av kvinnor som passerat 40 och inte anser sig få bra hjälp för sina besvär i den vanliga sjukvården.

– Det verkar som om vissa av oss kvinnor får urinvägsproblem oftare än andra och jag har stor respekt för den här sortens infektioner. Jag drabbades själv av en så pass allvarlig urinvägsinfektion för fyra år sedan att jag fick njurbäckeninflammation. Jag var jättesjuk och vårdades på sjukhus, berättar Louise Edlund.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Louise kopplar ihop urinvägsbesvär med stress.

– Jag har fått mina värsta urinbesvär när jag har jobbat länge och hårt utan återhämtning. Besvären börjar ofta med en speciell känsla, som att det retar i urinröret och jag måste springa och kissa. Förra gången det hände köpte jag provstickor på apoteket, testade morgonurin och fick positivt på tre olika bakterier. Så jag åt penicillin i fem dagar och trodde mig sedan vara frisk. Men när jag bokade tid hos gynekologen visade det sig att bakterierna var kvar.

Annons

Slapp ta ny penicillinkur

Louise drack litervis med citronvatten med riven ingefära och massor med nyttiga teer. Hon tog också stärkande kosttillskott med vitaminer och mineraler samt omega-3 för att motverka inflammation. Men enligt ett nytt självtest fanns bakterierna fortfarande kvar.

– Då fick jag nog! Jag rådgjorde med kollegor och bestämde mig för att testa ännu en åtgärd innan jag gick på en ny penicillinkur, nämligen oreganoolja. Jag började leta på nätet, för den är inte helt lätt att få tag i.

Oregano är en kryddväxt som har använts inom örtläkemedelskonsten sedan antiken. Redan de gamla grekerna visste att den dödar bakterier, svamp och parasiter. Den är även en stark antioxidant. Louise använde oljan i kapselform.

– Oreganoolja är väldigt stark, så man får vara noga med doseringen och hur man får i sig den. Jag inledde med en ganska hög dos, två kapslar på morgonen och två på kvällen, samt en på lunchen. Man ska absolut ta dem i samband med mat. Jag har alltid haft känslig mage, men när jag bäddade in oreganooljan i mat gick det bra. Jag höll på i en vecka, och de sista dagarna trappade jag ner dosen, berättar Louise.

Annons

En vecka senare gjorde hon ett nytt bakterietest hemma i badrummet. Inga bakterier fanns kvar! Alla symtom var också borta.

– Det går att bli av med bakterier utan penicillin. Men jag vill varna för att lita på självtester till hundra procent; de kan ge falskt negativa resultat. Har du besvären kvar ska du definitivt kontakta din husläkare för att få göra ett test och eventuellt en odling.

Louise Edlund.
”Det går att bli av med bakterierna utan penicillin,” säger Louise Edlund.

3 naturliga sätt att slippa urinvägsbesvär

1. Oreganoolja. Är antiseptisk och kan döda skadliga bakterier, svamp och parasiter.

2. Citronvatten. Sura drycker har ett lågt pH-värde som gör det svårare för bakterier att trivas i urinvägarna. Tänk på att socker motverkar effekten och i stället kan göda bakterierna.

3. Tranbärskapslar. Flera studier bekräftar att tranbär kan förebygga urinvägsinfektion. Det fungerar dock inte som behandling om man redan fått en infektion.

Av Susanna Hauffman

Läs också:

10 tecken på urinvägsinfektion

Ny studie – det hjälper mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor

Annons