Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Lungsjuka Nova visar hur du tvättar händerna rätt – se klippet här

14 mar, 2020 
AvEmma Castman
Nova visar hur man tvättar händerna
I sjuktider är det extra viktigt att hålla en god handhygien, oavsett om det handlar om coronavirus eller en vanlig influensa. I en ny video delar lungsjuka Nova med sig av sina bästa tvättips – spana in det livsviktiga klippet här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

6-åriga Nova från Partille föddes extremt för tidigt, vilket bland annat har gjort att hon lever med den allvarliga lungsjukdomen Bronkopulmonell dysplasi, förkortad BPD. För Nova innebär det en vardag fylld med sjukhusbesök, mediciner och hemmatid.

Minsta lilla förkylning kan nämligen vara livshotande för Nova, vilket gör det svårt för henne att vistas i stora folksamlingar, och extra riskfyllt blir det nu när coronaviruset härjar.

– Nova hålls hemma och vistas inte ute bland folk. Vi är endast i trädgården för att få frisk luft när det är plusgrader. Annars håller vi oss inomhus. Nova tycker det är tråkigt att inte få vara med sina kompisar men har ändå stor förståelse att det är nödvändigt då hennes sjuka lungor inte klarar av denna typen av virus, säger mamma Caroline till stiftelsen Min Stora Dag, som med anledning av coronaviruset vill uppmärksamma alla om hur viktigt det är att följa rekommendationerna från 1177 Vårdguiden.

Annons

Nova visar hur du ska tvätta händerna

För att Nova ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt poängterar Caroline vikten av att hålla sig hemma så fort man känner sig det minsta sjuk.

– Det är verkligen superviktigt att man stannar hemma om man känner sig det minsta sjuk. Att vid minsta symtom på sjukdom ta det på största allvar och hålla sig isolerad. För Nova handlar det om liv och död. Och det finns många barn och vuxna precis som Nova, som har dåliga lungor eller är sjuka på annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Nu får vi alla gå ihop och göra vårt allra bästa för att stoppa smittan! Tvätta alltid händerna med tvål och vatten i minst 30 sekunder så fort du kommer hem. Men det allra viktigaste är att man stannar hemma när man känner sig sjuk och inte utsätter folk i riskgrupper för smitta.

Tillsammans med Min Stora Dag har Nova även spelat in en video där hon tydligt visar hur man håller god handhygien. Titta själva – och lägg Novas viktiga tips på minnet, de kan göra stor skillnad:

Lungsjuka Nova tvättar händernaBrand logo
Lungsjuka Nova tvättar händerna
Annons