Man fick grishjärta inopererat– första som överlevt

Chefsläkaren Bartley P. Griffith, patienten David Bennett som nu lever med ett hjärta från en gris.

Foto: TT/University of Maryland School of Medicine

Ett sensationellt medicinskt genombrott har ägt rum. En människa har fått ett grishjärta genom en operation – och överlevt. Det är första gången någonsin.

Patientens namn är David Bennett och han är 57 år gammal.

Under hösten och vintern 2021 var hans medicinska tillstånd så nedsatt att han ställdes inför valet att genomföra en transplantation av ett grishjärta eller dö.

Han bestämde sig för att ge operationen en chans även om det skulle innebära en stor risk för att inte överleva. I ett uttalande från University of Maryland Medical Center, som genomförde operationen, sa han dagen innan ingreppet:

– Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans.

Tog en stor risk

Fredagen den 7 januari var det dags för högrisk-operationen som tog åtta timmar. Om den lyckades skulle det vara första gången som en människa fått ett grishjärta inopererat och överlevt.

På måndagen meddelade University of Maryland School of Medicine, där operationen ägt rum, att alltid gått enligt plan. Läkaren som genomförde ingreppet var försiktigt förhoppningsfull.

– Hjärtat skapar puls, det skapar tryck, det är hans hjärta. Det fungerar och ser normalt ut. Vi är entusiastiska, men vet inte vad morgondagen kommer ge oss. Det här har aldrig gjorts tidigare, sa Bartley Griffith i ett uttalande, chefsläkare för hjärttransplantationsprogrammet vid sjukhuset.

Patienten David Bennett hade varit sjuk och sängliggandes i månader innan operationen. Läkare har uppgett att han var i för dåligt skick för att klara kriterierna för att erbjudas ett mänskligt donerat organ.

Läkare hanterar grishjärtat som nu finns inopererat hos en 57 år gammal man i USA.

Foto: University of Maryland School of Medicine

– ”Vi kan inte ge dig ett människohjärta, du kvalificerar inte för det. Men kanske kan vi använda ett från ett djur, en gris. Det har aldrig gjorts förut, men jag tror att vi kan klara det,” sa jag till honom, berättar Bartley Griffith i ett uttalande från sjukhuset.

Även om allt än så länge ser ljust ut, är det för tidigt att säga om ingreppet lyckats. En säker prognos kan inte ställas i nuläget.

Misslyckats tidigare

Tidigare har liknande transplantationer misslyckats på grund av att patientens kropp har stött bort organen. Denna gång finns dock en avgörande skillnad. Forskarna har använt ett hjärta från en genmodifierad gris. Hela elva gen-förändringar har gjorts innan ingreppet.

Bland annat har forskare ändrat på genen som annars gör att grishjärtat fortsätter att växa. Denna förändring antas ha haft en avgörande betydelse för att operationen skulle ha förutsättningar för framgång. En experimentell drog användes också för att förhindra att immunförsvaret skulle stöta bort det nya organet.

Läkaren Bartley P. Griffith, MD med den 57-åriga patienten David Bennett innan operationen.

Foto: University of Maryland School of Medicine

Nyligen lyckat försök banade vägen

Under hösten 2021 lyckades en transplantation av en genmodifierad grisnjure till en människa på ett sjukhus i USA. Dock sattes njuren på en hjärndöds kvinnas ben, men hon stötte inte bort organet vilket gav hopp för metoden att använda sig av organ från genmodifierade grisar. Och på nyårsafton gav USA:s läkemedelsmyndighet FDA sitt godkännande för läkarna att utföra akutoperationen för David Bennett som behövde ett nytt hjärta.

Tredje från vänster, David Bennett, med sin familj som snart kan välkomna honom tillbaka.

Foto: TT/Byron Dillard

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går framåt med försiktighet men är optimistiska och tror att den här operationen kan bli ett viktigt nytt steg för framtida patienter, säger Bartley Griffith.