Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Maria gick ner 40 kilo med nya bönmetoden!

03 jul, 2017 
Agata Garpenlind
Maria hade redan gått ner i vikt med LCHF. Men det var inte förrän hon lade till bönor i kosten som kilona försvann i snabbare takt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mitt namn är Maria och jag har inte alltid varit tjock, det liksom smög sig på efter tonåren. Jag åt för mycket och inte var det så nyttig mat jag tryckte i mig heller. Det var mycket som var friterat eller stekt. Potatis i alla former och oftast i stora portioner. Veckointaget av godis, kakor och läsk ökade varje vecka.

Testade olika dieter

Efter att ha provat en del ”quickfix” och dieter som bara fick mig att gå hungrig la jag snabbt på mig kilona jag tappat när jag gav upp de olika försöken. En dag började jag så smått med lågkolhydratskost. Jag åt en massa fett, ingen potatis eller pasta. Det lät väldigt tokigt i mina öron först. Hur som helst, jag la om kosten.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det blev storröjning i skafferiet och kylskåpet. Inget som innehöll mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram fick vara kvar. Jag åt strikt men motionerade inget. Ändå tappade jag fem–tio kilo.

Annons

Jag hade sedan turen att ha en personlig tränare i släkten så jag tränade ett pass i veckan med henne. Det gick väl så där. Det var lätt träning men en rätt hög nivå. Det vill säga: många repetitioner med låga vikter.

Bönor för viktens skull.

Aldrig hungrig med bönor

På hösten 2015 träffade jag Patrik via Facebook och föll pladask för honom. Med hans stöd var det inte alls svårt att strikta till kosten och sluta ”unna mig sötsaker” för det tänket fanns inte hos honom. Han var ju typ 1-diabetiker. Efter en tid började vi styrketräna tillsammans. Patrik är en träningsglad kille som bokstavligen sparkade i väg mig till närmsta gym – tre minuters promenad från min lägenhet. I början tränade vi sju dagar i veckan och då var det verkligen tyngre styrketräning. Efter månader av slit, och när jag nått den berömda viktplatån, följde jag Patriks råd och la till bönor i kosten, trots att det ju är alldeles fel i lågkolhydratsvärlden.

Annons

Hur fel det än var började jag rasa i vikt när bönorna lades till. I dag är det bara halva jag kvar. Ett år senare är jag friskare och piggare och har ett jämnt och stabilt blodsocker.

Jag är inte diabetiker men jag har dålig insulinkänslighet och blodsockret kan gå högt om jag äter dåligt. Nu går jag aldrig hungrig. Jag äter resistent stärkelse så gott som varje dag och mår bättre än någonsin.

Läs också: Vilka olika sorters bönor finns det?

Bönmetoden förändrade våra liv

Kan vanliga bönor sänka ditt blodocker och hjälpa dig i viktkampen? Utan tvekan, säger två diabetiker som testat nyttan med resistent stärkelse.

Inte kan väl vanliga bönor ha någon positiv inverkan på hälsan? Det trodde inte Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Lars-Erik har typ 2-diabetes och Patrik har typ 1-diabetes (som gjort honom blind), och båda äter enligt LCHF sedan tidigare för att få bättre blodsocker.

Annons

De var skeptiska när de fick höra talas om nyttan med ”resistent stärkelse”, som bland annat finns i bönor. Nu har de gett ut boken ”Låt bönor förändra ditt liv – En revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret”.

När de la till bönor i sin kost började det hända saker! Patrik började få magrutor, kunde dra ner drastiskt på sitt insulin – och hans flickvän Maria Ahlberg, som inte har diabetes, gick ner 40 kilo!

Maria är inte diabetiker, men har lätt att lägga på sig på grund av dålig insulinkänslighet. Hon tappade först 20 kilo med LCHF och med tillägg av RS (resistent stärkelse) och gymträning är hon nu nere på 60 kilo vilket är nästan en halvering av vikten

Så hjälper bönor till vid viktminskning.

Marias smörgåsexperiment med bönor

Patrik och Maria gjorde kontinuerliga blodsockertester medan de åt olika sorters mat. Här är ett av dem:

Annons

Tre tester gjordes vid tre olika tillfällen – med och utan bönor. Alla gångerna åt hon fyra rostmackor med Bregott och tre ostskivor på varje. Hon åt ½ dl bönor innan och sedan ½ dl tillsammans med smörgåsarna. Som resistent stärkelse användes kidneybönor eller kikärter. Kidneybönorna fungerade bäst.

Det blev en stor skillnad att äta mackorna med och utan bönor. Utan bönor gick blodsockret upp i nivåer som skadar kroppen, medan det med bönor höll sig bra under skadliga nivåer.

Vad är resistent stärkelse?

Det handlar om att skapa en bra miljö för magbakterierna. Det gör man genom att äta probiotika vilket är bakterier som ska ta sig ner till tjocktarmen och bosätta sig där. Probiotika kan till exempel vara syrade grönsaker eller en del syrade mjölkprodukter.

Bakterierna i magen behöver något att livnära sig på och det är här prebiotikan kommer in. Prebiotika i form av resistent stärkelse kan vara bönor av olika slag eller potatismjöl. Resistent stärkelse är glukosmolekyler som sitter ihop på ett sådant sätt att enzymerna i munnen, magsäcken och tunntarmen inte kan bryta ner dem. De tar sig i stället helskinnade hela vägen till tjocktarmen. De höjer alltså inte blodsockret men kan ändå ge mättnad då det blir en bulkeffekt tillsammans med vatten som binds till dem.

Annons

Om man äter resistent stärkelse ihop med mat som innehåller bra magbakterier kan de tillsammans för många ge remarkabelt goda resultat beträffande blodsockernivåer och fettförbränning.

Läs också: Snälla bakterier i tarmen håller dig frisk

Dricka  potatismjöl

Potatismjöl som inte värmts upp innehåller mycket stor andel resistent stärkelse. För att få i sig potatismjöl är det lättast att blanda ned det i vatten och sedan röra om varpå man sveper det. Potatismjöl får man ha en inkörningsperiod med tills man är uppe i två matskedar. Men ett godare och trevligare sätt att få i sig resistent stärkelse är att äta bönor

Tips för att sänka blodsockret med LCHF + resistent stärkelse

* Rensa skafferiet. Det är mycket få saker i ett skafferi förutom salt och kryddor du har nytta av. Det är från kylen du ska hämta din mat. Fyll den med ägg, kött, fisk, fågel och grönsaker.

Annons

* Lär dig göra egen majonnäs.

* Laga mat från grunden och ät den gärna i trevliga vänners lag. Intressera dig för matlagning och gå utanför din bekvämlighetszon.

* Koka buljong, gör ett långkok och njut av smakerna. Om du dricker ett glas vin till så lägg någon krona extra på ett vin du tycker är gott. Du ska inte bara överleva utan även leva.

* Jobba med dina muskler. Utmana dem så mycket de klarar. Låt dem växa. Hitta gärna en träningskamrat.

* Följ utvecklingen avseende tarmbakterier. Det kommer hela tiden fram mer kunskap; det går fort nu. Hjälp dina tarmbakterier att trivas så att de kan hålla tillbaka

de dåliga bakterierna.

* Ät surkål, en matsked eller så per dag.

* Ät bönor och annat som innehåller resistent stärkelse. Totalt har Patrik och Maria ätit tre dl kalla bönor per dag. 1/2 dl före maten, sedan 1/2 dl med maten.

Annons

Bearbetning: Charlotte Silfverberg/Utdrag ur boken  ”Låt bönor förändra ditt liv – En revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret”(Bladh by Bladh).
Foto: Maria Ahlberg, privatbild, Shutterstock

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

Annons