Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Marie: Tappade 10 kilo och magen blev lugn av paleo

07 jun, 2018 
Celia Stahl
Marie Person kände sig orkeslös efter klimakteriet och hade gått upp i vikt. Hon testade stenålderskost och tycker i dag att hon mår toppen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Tack vare paleo mår jag mycket bättre i magen och sötsuget är borta, säger Marie Person.Marie Person är sjuksköterska och jobbar som operationsplanerare. Hon bor med maken i Landskrona vid Öresund i västra Skåne. De två sönerna är vuxna. För fyra år sedan, våren 2014, upptäckte Marie att hon inte mådde bra. Orken var försvunnen och hon blev sittande i soffan efter jobbet. Magen fungerade dåligt och hon överåt godis, chips och smörgåsar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag valde snabba kolhydrater och allt oftare halvfabrikat. Extrakilon smög sig sakta på kring midja och lår, och jag fick svårt att knäppa byxorna. Självkänslan sjönk i botten och jag kände mig trött, plufsig och uppblåst i magen, säger Marie.

Hon vet inte riktigt varför hon plötsligt hamnade i en svacka. Hon har alltid varit aktiv och tränat, till och med varit instruktör på Korpen.

– Det var stressigt på jobbet och jag tappade motivationen att träna. Plötsligt var jag inne i en ond cirkel och tröståt, och jag mår dåligt av socker. Jag blir dålig i magen och humöret påverkas.

Annons

Akut tarmvred

Marie började leta efter en lösning på sina magproblem. Så långt tillbaka hon kan minnas har hon haft problem med krånglande mage.

– Den var bubblig och bråkig och uppsvälld som en ballong. Ofta fick jag ont efter en måltid och blev lätt förstoppad.

Tre gånger har hon vårdats för akut tarmvred. Det innebär att tarmen inte fungerar som den ska och i värsta fall kan det bli stopp i tunntarmen eller tjocktarmen.

– Jag hör till dem som drabbas lättare än andra. Första gången var jag nio år och fick åka ambulans in med hemska magsmärtor. Första gången opererade de mig och de andra gångerna fick jag lavemang, säger Marie.

Slutade med socker

När våren kom kände Marie att hon hade nått en gräns för vad hon stod ut med. Hon läste på om olika dieter och hittade flera bloggar om stenålderskost, så kallad paleokost, bland annat hälsoinspiratören Annika Sjöös. För att det skulle bli lättare att genomföra förändringen deltog Marie i Annikas kurs ”The plan” där hon varje vecka fick stöd, peppning och råd kring träning och kost.

Annons

När hon bestämde sig för att gå över till paleo försvann magproblemen på några veckor. Efter ytterligare ett tag märkte Marie att hon dessutom sov bättre och kände sig piggare och gladare. Efter några månader hade hon gått ner tio kilo.

– Kilona försvann inte helt utan ansträngning. Jag slutade med socker och började träna igen. Men jag la om kosten för hälsans skull. Jag har mycket mer energi nu, jag känner mig gladare och piggare, är mer positiv och har jämnare humör.

Planerar dagens måltider

Hälsoeffekterna var så stora att Marie bestämde sig för att fortsätta. Hon beskriver paleo som ett sätt att leva, snarare än en bantningskur. Inspiration hämtar hon från recept i olika kokböcker, Instagram och bloggar.

– Det är inte ett dugg svårt med paleo. Den enda utmaningen är att planera inköpen så man har allting hemma. Jag tar med mig frukost och lunch till jobbet och bakar enkelt men väldigt gott bröd på nötter och fröer som inte behöver jäsa. Det mättar utan att magen blir uppblåst, säger Marie.

Annons

I stället för ost väljer hon ägg, mosad avokado, skinka utan E-ämnen, tomat eller korv med hög kötthalt som pålägg.

– Jag har insett att jag mår så mycket bättre i magen av att utesluta gluten och mjölkprodukter. Magen är lugnare och sötsuget är borta. Framför allt är jag piggare, gladare och har mer ork.

Läkaren Caroline Blomquist:

Stenålderskost är perfekt för mogna kvinnor!

Ny forskning visar att paleokost är ett effektivt sätt att bli av med extrakilon efter klimakteriet. Det gör att risken för sjukdomar som bukfetma, typ 2-diabetes och högt blodtryck minskar.

– Det beror på att man får i sig färre kalorier även om man äter obegränsad mängd, säger läkaren Caroline Blomquist, vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Trivselkilon sätter sig gärna runt midjan hos kvinnor i övergångsåldern. Muffinsmagen beror bland annat på hormonförändringar, då halterna av östrogen och progesteron minskar. Bukfetman ökar risken för livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Annons

Caroline Blomquist visar i sin forskning att det går att förebygga genom att äta paleo. Under två år har hon följt 70 överviktiga kvinnor som alla passerat klimakteriet och fick äta enligt paleo.

– Resultaten var slående. Trots att kvinnorna fick äta obegränsat var viktnedgången bestående efter två år. Ännu viktigare var de påtagligt förbättrade nivåerna av blodfetter och tecken på minskad inflammation, säger Caroline Blomquist.

Vad är paleo?

Paleo, även kallad stenålderskost, baseras på vad vi åt förr. Det betyder mat som vi människor åt när vi jagade och samlade, tidsepoken före jordbruket. Man äter så ren, naturlig och icke-processad mat som möjligt och utesluter ingen näringsgrupp.

Så här ska du äta med paleo eller stenålderskost:

Kött (vilt, fågel, nöt, får, fläsk).

Ekologiska grönsaker och rotfrukter.

Fisk och skaldjur.

Ägg.

Frukt och bär.

Nötter och fröer.

Oljor (tex kokos-, oliv- och avokadoolja).

Naturligt havssalt och himalayasalt.

Fett från animaler, kokosnöt, avokado.

Vatten, kaffe och/eller te.

Undvik:

Spannmål.

Baljväxter.

Mejerivaror.

Vitt processat socker.

Alkohol.

Hårt processad mat.

Vanligt bordssalt.

Kemiska tillsatser.

Källa: Boken Annikas Paleokök av Annika Sjöö, undervarttak.se.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Lars Jansson

Annons