Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Mia bytte livsstil: ”Nu är jag piggare än när jag var 30”

19 jan, 2017 
Sofia Gerholm
Ett tungt jobb och många extra kilon gjorde att Mia fick ordentligt ont i fötter och knän. Läkaren sa att hon behövde gå ner i vikt. Ett tag senare hörde hon talas om LCHF och började sin viktresa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att ha varit en sockerråtta i hela sitt liv, så utesluter nu Mia Rundlöf allt vad socker heter. Och behovet av socker har försvunnit och bakverk och godis lockar inte längre.

– Jag gick upp mycket i vikt under mina graviditeter och jag lyckades liksom aldrig gå ner de där sista 7 kilona. Dessutom gillar jag att baka och det gjorde jag jämt när jag var hemma med barnen. Och potatis! Jag älskade potatis. Hela min kost var full med kolhydrater och gick stadigt upp i vikt, berättar Mia.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Och det där besöket hos läkaren var helt enkelt för att Mia trodde att det var något fel på fötter och knän eftersom hon hade så ont. I sitt tunga yrke i ett skolkök så bar och lyfte hon tungt och det blev svårt med smärtande knän.

– Läkaren sa åt mig att ställa mig på vågen och konstaterade att jag skulle behöva gå ner en hel del. Jag blev oerhört förnärmad och krävde en remiss för röntgen, vilket jag fick.

Annons

Sedan gick jag till affären, köpte en påse godis och gick hem och grinade i soffan. Den där röntgen visade inget fel men jag fattade ändå inte att jag faktiskt behövde göra något åt min vikt, säger Mia.

Såg kokboken i mataffären

För tre år sedan kom en kollega och visade ett papper om LCHF. Samma vecka gick Mia till affären och skulle handla mat och där hittade hon en kokbok med LCHF-recept. Hon tog ett beslut där och då. Nu skulle hon ta tag i vikten. Hon köpte boken, gick hem och rensade ur skåpen och började laga mat enligt recepten i kokboken.

– Det var mycket enklare än vad jag trodde. Men jag hade goda skäl. Dels var det mina onda knän och fötter men också att det är flera i min släkt som har diabetes och jag visste att jag var på väg mor det. Min mamma hade svår diabetes och fick både dålig syn och amputera ett ben på grund utav det. Så jag har sett vad sjukdomen kan göra på nära håll och därför var det enklare för mig, säger Mia.

Annons

Hon började i januari och i april hade hon tappat 12 kilo. Byxorna hängde lösa och Mia fick göra nya hål i skärpet. Eftersom fötter och knän kändes mycket bättre så bestämde sig Mia för att börja träna. I början kortare promenader sedan längre och till slut sprang hon.

– Idag tränar jag på gym, styrketräning. Jag tycker att bra kost och motion hänger ihop så det var helt naturligt att börja träna så fort kroppen klarade det, säger Mia.

Och förutom att hon har gått ner i vikt så har hon idag så mycket mer energi och orkar mycket mer.

– Eftersom jag inte äter kolhydrater och socker så hamnar jag inte i den där sockerkoman efter maten längre. Förr ville jag gärna vila efter maten men nu är jag så pigg i hela kroppen. Jag är piggare nu än när jag var trettio. Det är en jättehärlig känsla, säger Mia.

Annons

Det här är Mia Rundlöf

Ålder: 50+

Familj: singel, två vuxna barn

Bor: Nykvarn

Gör: Jobbar i storkök

Gått ner: 20 kilo

En typisk LCHF-meny för Mia Rundlöf:

Frukost: På vardagarna dricker Mia en ägglatte. Ett ägg, 1 matsked kokosolja och en kopp kaffe mixas ihop. På helgerna fröknäcke, äggröra eller smörgröt.

Lunch: Två paprikahalvor med lammfärs, gratinerade i ugn med parmesan och valnötter på toppen.

Mellanmål: Oftast inget alls, men om det skulle knipa en ostrulle med smör.

Middag: Pannbiffar med gräddig sås och broccolimos med en klick smör.

 

Mia Rundlöf är en av fyra kockar som deltar i SVT:s serie Bästa dieterna. Under fyra veckor ska hon coacha ett par som prövar lågkolhydratkost enligt LCHF-dieten.

Serien Bästa dieterna sänds i tre avsnitt med början den 16 oktober kl 21.00 på SVT1. 

Av Jessika Devert

Foto: Dan Lindberg

Annons