Mia skadade sig själv: ”Harry Potter blev min räddning”

Mia var 12 år gammal när hon stötte på Harry Potter första gången. Och när hon väl börjat läsa böckerna om den kloka pojken på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom var hon snart fast. Dessutom blev historierna en lindring under de tuffa ungdomsåren.

Mia Johansson, 32, har fortfarande ganska bra koll på trollformlerna i Harry Potter-böckerna, som hon älskat sedan 20 år.

– Accio kaffekopp. Det hade varit fint om det fungerade, skrattar hon medan hon plockar fram kaffekoppar i köket hemma på gården i halländska Laholm.

– Accio lockar något till dig. Det vore bra att kunna, tycker jag. Men allra helst skulle jag vilja kunna den där trollformeln som städar och tvättar hela huset medan du ser på och som rektorn Dumbledore använder på Harrys skola. Tänk vad praktiskt.

En ung kvinna sitter vid ett bord med sin hund och läser Harry Potter-bok.

Mia njuter av sina favoritböcker, tillsammans med hunden Sandy. Foto: Susanne Stamming

Hon ler lite hemlighetsfullt och man undrar om hon kanske ändå haft nytta av sina kunskaper, som hon hämtat från favoritböckerna.

En tjock bok

Hennes fascination för den lille trollkarlen Harry och de andra karaktärerna började när hon var tolv år gammal.

– Jag älskade att läsa och var med i flera bokklubbar. Dessutom var jag gärna på biblioteket, men den första Harry Potter-boken kände jag mig inte speciellt intresserad av. Kanske för att alla andra var det. Dum handling, tyckte jag, säger Mia.

Men av en händelse hittade hon den andra boken hemma hos en kompis när de skulle leka. Hon började läsa och sedan blev det ingen lek till kompisens besvikelse.

– Jag fastnade fullständigt. När jag började kunde jag inte sluta och blev klar med den samma dag. Då är den ändå väldigt tjock.

Hon fick så småningom Harry Potter-böcker i julklapp och när hon väl börjat följa serien kunde hon inte vänta på den svenska versionen, utan hon läste dem på engelska först.

– Jag var bara tvungen att få veta vad som skulle hända. Inget tålamod alls, ler Mia.

Jag har nog läst alla böcker åtminstone 20 gånger

Hon levde sig in i böckerna och älskade att bli insugen i världen som skapats av författaren J.K. Rowling och följa de dramatiska händelserna som utspelades sig där.

Nu var det inte bara en enkel verklighetsflykt, som inte förändrade något på riktigt.

– Jag hade en mycket jobbig tonårsperiod med massor av problem. På ett sätt räddade Harry Potter mig, säger Mia.

– Min psykiska ohälsa ledde mot ett självskadebeteende som hade kunnat bli ännu värre.

Känner stor saknad

Vad Mia inte visste under tonåren var att hennes mående åtminstone till större delen berodde på en sjukdom i sköldkörteln.

– Det fick jag veta när jag var 21 år och sedan dess äter jag medicin. Det är enorm skillnad. Men just då var det den där världen jag kunde fly till, förklarar hon.

Hennes favoriter i serien är den tredje boken Fången på Azkaban som kom 2001 på svenska och den sjätte boken, Halvblodsprinsen som kom 2005.

– Jag har nog läst alla böcker åtminstone 20 gånger, men de två gjorde att man kände sig lite extra lycklig.

Mia gillar också tanken på att det är en kvinna som skrivit böckerna, även om J.K. Rowling kände sig tvungen att använda sina initialer för att inte skrämma bort läsare.

En ung kvinna sitter med sin hund och dotter och läser en Harry Potter-bok.

Kanske tar dottern Anna-Lucia efter mammas litterära intresse. Foto: Susanne Stamming

Genom att läsa mycket på engelska redan i tonåren lärde hon sig också en hel del.

– Jag hade ett lexikon jämte mig och även senare när jag tittat på filmerna har jag stängt av undertexterna för att koncentrera mig på den riktiga innebörden.

Annars brukade hon ligga på magen i sängen och läsa sig igenom nätterna.

– Jag kunde hålla på till klockan tre.

Sedan den sista boken kom 2016 känner hon en enorm tomhet.

– Man hoppas verkligen att det ska komma någon spinoff på en av karaktärerna för man vill inte lämna den världen helt.

Ska bli bönder

Men nu har Harry inte varit Mias enda kärlek. 2007 gick hon med i en teatergrupp där hon träffade Daniel. Men det var först året efter som det ledde till en liten fling. Sedan tappade de kontakten och nästa möte var oväntat, med tanke på att de bodde i närheten av varandra.

– Vi gick båda med i en dejtinggrupp på Facebook som hette ”Dejting och vänskap för oss på landet”. Sedan gick vi på bio ihop – en fullständigt värdelös film, skrattar Mia.

Snart hade de ändå klickat med varandra och även släkt och vänner var glada över paret.

– Vi kommer från bondefamiljer båda två och vi ska ta över mina föräldrars mjölkgård. Det känns bra för det behövs fler yngre som vågar satsa på mjölkkor och gården har funnits i generationer.

Mia har 8-åriga dottern Anna-Lucia sedan tidigare och hoppas få hjälp att bli gravid igen så snart som möjligt.

– Det har varit svårt för oss eftersom Daniel har en sjukdom, men vi väntar och ska få hjälp.

Bröllopsidéer

Dessutom har hon annat som väntar i horisonten. En dag när hon var trött och ganska irriterad efter en lång dag fick nämligen Daniel en idé.

– Jag stod i köket med en slev i varje hand när han ber mig vända mig om. Då står han där på knä i bara kalsongerna, höll fram en ring och bad mig gifta mig med honom.

– Jag svarade naturligtvis ja, men var i chock kan jag säga, berättar Mia.

En blomma vikt av boksidor i papper.

Blommorna till brudbuketten gör Mia av sidor ur Harry Potter-böcker. Foto: Susanne Stamming

Med ett väntande bröllop började tankarna snurra. Hon sökte på nätet efter inspiration och började med brudbuketten.

– Jag insåg att de ofta var väldigt dyra. Jag har också alltid tyckt att vissna blombuketter ser så sorgsna ut.

Men efter några timmar på nätet hittade hon ett alternativ som hon aldrig direkt funderat på tidigare.

– Jag har för mig att det stod ”do it yourself wedding bouquet” – gör-det-själv-brudbukett, och där visade de steg för steg hur man kunde göra en brudbukett av papper. Det var små pappersblommor och jag tyckte det var jättefint och annorlunda.

Hon bestämde sig för att hennes brudbukett skulle bestå av sidor ur Harry Potter-böckerna.

– Sedan tänkte jag också lägga till några notblad för att symbolisera Daniels intresse. Han är inte ett Harry Potterfan som jag, även om han faktiskt sett filmerna och nyligen lyssnat på ljudböckerna.

Ett ungt finklätt par står och håller om varandra.

Mia och hennes blivande make Daniel möttes i en teatergrupp. Foto: Privat

Brudklänning har hon redan hittat. Även den går i återbrukets tecken – en begagnad märkesklänning av hög kvalitet, men till ett bra pris.

– Jag gillar återbruk, men jag var nästan förvånad över hur bra den satt. Den var som gjord för mig. Satt som gjuten, ler hon.

Jag hoppas jag lyckas lära Sandy att bära fram ringarna

Maten är också påtänkt även om bröllopet står först 2020. Mia tänker vara ute i god tid.

– Naturligtvis kommer vi slakta själva eftersom vi är bondefamiljer och tårtan ska jag göra ihop med en svägerska.

En magisk dryck

Harry Potter kommer synas på fler sätt än i brudbuketten, men riktigt hur har hon inte bestämt än.

– Förmodligen på tårtan och så blir det säkert någon rykande magisk drink. Men jag vill inte att det bara ska handla om mig och mitt intresse för Harry Potter, så det kommer bli en blandning av olika innehåll.

En sak är säker – hon har lagt ribban högt. Även hunden Sandy kommer ha en uppgift.

– Jag hoppas jag lyckas lära henne att bära fram ringarna.

Skådespelaren Evanna Lynch som Luna Lovegood i Harry Potter-filmerna.

Luna Lovegood är en av de karaktärer i Pottervärlden som Mia identifierar sig med. Foto: TT

Ganska magiskt bara det, för även om Mia inte läst Harry Potter-böckerna på rätt länge, så ser hon gärna om filmerna igen och igen. Lite magi kanske har fastnat.

– Jag har två helt olika karaktärer som jag gillar och kanske identifierar mig med lite extra och det är den lite udda Luna och Ron Weasleys mamma Molly.

– Luna är självständig och bryr sig inte vad andra ska tycka om henne, Molly är en riktig hemmamamma som tar hand om allt och alla. Hon hjälper folk med problem.

Mia gillar rollbesättningen i filmerna och var ledsen när Alan Rickman som spelade Severus Snape dog 2016.

– Han var riktigt bra.

Det hon saknar med filmerna är annars allt som utelämnas – både i handling och persongalleri.

– Jag hoppas, hoppas verkligen att de gör en tv-serie av böckerna någon gång så de får med allt. Verkligen allt, betonar hon och skrattar, svingar sitt autentiska Harry Potter-trollspö medan hunden Sandy ser förundrat på.

Vem vet, kanske huset städar sig själv om en stund.

Skådespelarna Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson i Harry Potter-filmerna.

Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson spelar huvudrollerna i fimerna om Harry Potter. Foto: TT

Harry Potter firar 20 år!

  • I år är det 20 år sedan den första Harry Potter-boken – Harry Potter och den vises sten – kom ut på svenska. Totalt finns åtta böcker i serien av J.K. Rowling, och den sista kom 2016.
  • Böckerna handlar om föräldralöse Harry Potter, som bor hos sin avlidna mors stränga släktingar. Han blir mobbad och illa behandlad av sin familj. Men på sin 11-årsdag får han veta att han är en trollkarl, att hans föräldrar mördades av den onda Lord Voldemort och att han har antagits till internatskolan Hogwarts – en skola för häxkonster och trolldom. Men Voldemort är på väg tillbaka och hotar Harrys tillvaro.
  • Böckerna är översatta till 73 språk, har sålt i över 450 miljoner exemplar världen över samt blivit en rad filmer.
  • Författarinnan J.K. Rowling föddes 1965. Hon studerade på Exeters Universitet. Hon jobbade som engelsklärare under tiden hon skrev den första Harry Potter-boken, men lyckades inte slutföra den. I stället fick hon under en period låta sig försörjas av sin familj – mormor och syster – och efter att slutligen ha tilldelats ett stipendium lyckades hon bli klar.
  • I dag är hon miljardär och en stor filantrop som bland annat skänker pengar till forskning kring sjukdomen som tog hennes mammas liv – multipel skleros.

Av Susanne Stamming