Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Min ryggsmärta försvann tack vare en enkel övning!

27 jul, 2017 
AvAnn-Sofie Lindell
AvAnn-Sofie Lindell
McKenziemetoden gjorde underverk för Lisbeths ryggskott.
En felaktig rörelse på gymmet orsakade ryggskott och svår värk för Lisbeth. Hon hade aldrig hört talas om metoden sjukgymnasten föreslog: McKenziemetoden. Men hon blev glatt överraskad av resultatet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Metoden gjorde underverk mot mitt ryggskott!

När Lisbeth Kadfors kom till sjukgymnasten Svante Björkerling första gången släpade hon sig in, plågad av svåra smärtor.

– Det tog tio minuter att komma från receptionen till behandlingsrummet. Jag kunde inte gå på höger ben och hade jätteont, berättar Lisbeth när hon nu glad och rakryggad möter upp oss på Svantes mottagning.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

Lisbeth är själv utbildad kinesiolog och zonterapeut. Under många år drev hon en praktik i Malmö och numera arbetar hon bland annat med självförsvarskurser för kvinnor. Hon är mycket kroppsmedveten och noga med att hålla sig i trim, men ådrog sig ändå en klassisk ryggskottsskada.

– Jag var och tränade på gymmet som jag brukar. Jag böjde mig fram och skulle ta upp en tyngd, och gjorde fel. Det bara smällde till i ryggen.

Annons

Ryggskott och ischias

Detta hände en fredag, för ett och ett halvt år sedan. Hela den helgen låg Lisbeth hemma och hade fruktansvärt ont i ryggen och ner i benet. Värktabletter gjorde ingen som helst nytta.

– På tisdagen ringde jag Svante och fick en tid. När han hade undersökt mig fick jag veta att jag hade en kraftig diskbuktning. Mina smärtor låg på 9 på den 10-gradiga skalan.

Hon led även av ischias (lumbago-ischias), med smärta som strålade ner i benet.

Berättade om metoden

Hon hade aldrig hört talas om McKenziemetoden, men Svante förklarade strukturerat och pedagogiskt vad den går ut på.

– Jag trodde att jag skulle få mer manuell behandling, och att jag skulle gå härifrån och må mycket bättre redan efter första besöket. Men jag trodde på Svantes kunskap och var till hundra procent motiverad att testa, även om jag inte riktigt förstod hur det skulle fungera. Kunde det verkligen vara så att jag bara skulle göra en enda övning gång på gång, och bli bra av det?

Annons

Lisbeth fick börja med att bara ligga på magen i tio minuter på behandlingsbritsen. Sedan skulle hon försiktigt resa upp överkroppen med Svantes hjälp, upprepade gånger. Det gjorde rejält ont de första gångerna. Men hon kämpade på.

– Efter några gånger minskade smärtan lite, minns hon.

Sjukgymnast Svante Björkerling har hjälp Lisbeth att slippa sin ryggsmärta.
Sjukgymnast Svante Björkerling har hjälp Lisbeth att slippa sin ryggsmärta.

Kudde bakom ländryggen

Lisbeth fick med sig en instruktionsbok om metoden hem, och en rullformad kudde som hon skulle ha bakom ländryggen när hon satt för att få rätt hållning i svanken och avlastning för ryggen. Hon lusläste boken och gjorde sina övningar så ofta och så gott hon kunde.

Annons

– Den första veckan hade jag fortsatt väldigt ont. Nervsmärtan ner i benet var värst, framför allt på nätterna. Men jag märkte att när jag reste upp ryggen så långt jag kunde och sedan gjorde en kraftig utandning då lättade smärtan. Jag kände att jag var på rätt väg.

Hon kunde börja gå normalt igen, och även köra bil med kudden bakom ryggen.

Ryggsmärtan borta

De första två veckorna var Lisbeth hos Svante varannan eller var tredje dag. Sedan glesades besöken ut, och efter en månad var hon helt återställd.

– Jag har inte haft ont i ryggen sedan dess. Jag gör fortfarande rygguppresningar ibland och har även lärt min dotter övningen. Hon är veterinär och är ibland jättetrött i ryggen.

Vis av skadan är Lisbeth numera försiktig när hon böjer sig djupt framåt. Hon undviker till exempel att tvätta håret böjd över badkaret. Och hon använder ofta ryggkudden när hon sitter eller kör bil.

Annons

– Jag är imponerad av McKenziemetoden, den har verkligen hjälpt mig.

Ryggskolan för dig som vill slippa ha ont i ryggen

Har du besvär med ryggen? Testa den bästa onlinekursen mot ryggsmärta och ryggproblem!

Klicka här för att komma till Ryggskolan!

Ryggskolan – Slipp värker för alltid!

Du får bland annat:

  1. Sjukgymnastens bästa tips
  2. 32 effektiva och skonsamma övningar för olika ryggproblem
  3. Råd från smärtspecialisten
  4. Tips på effektiva behandlingar och smarta genvägar mot smärta
  5. Möjlighet att skriva ut materialet

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig både piggare och friskare!

Text: Lilian Ottosson, bild: Stefan Lindblom

Läs också: Experten om McKenziemetoden

McKenziemetoden är ett av de mest spridda sätten att behandla ryggbesvär i många länder. I Sverige är metoden inte lika känd, men allt fler upptäcker dess fördelar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons