Munsveda drabbar oftast kvinnor i klimakteriet

Burning mouth syndrome drabbar oftast kvinnor i samband med klimakteriet. Men även stress och näringsbrist kan trigga igång munsveda.

Vem som helst kan drabbas av svåra smärtor i munnen, burning mouth syndrome. Vanligast är sjukdomen bland kvinnor och man tror att symtomen hänger ihop med förändringar i kroppens hormonproduktion.

Omkring 3,7 procent medelålders och äldre kvinnor drabbas, men mörkertalet är stort, likaså orsaken till varför sjukdomen bryter ut.

– Det är troligen flera orsaker och inte bara en enda. Troligtvis är det en kombination av flera olika förändringar. Hormoner tror man har med det att göra då det framför allt drabbar kvinnor efter klimakteriet. Men man vet ännu inte vad som ligger bakom syndromet, säger tandläkaren Fredric Thyberg på Centralsjukhuset i Karlstad.

Sjukdomen beskrivs som ett kroniskt smärttillstånd. Man kan uppleva en skållande känsla i munnen, som om man bränt sig på varmt kaffe. Vissa får lättare besvär medan andra får svårare. En del tappar smakkänslan.

– Man kan känna ett brännande och stickande obehag på sidan av tungan, insidan av underläppen och i gommen bakom framtänderna. Smärtan kan vara bättre på morgonen för att tillta under dagen. Symtomen stör oftast inte sömnen, säger Fredric Thyberg.

Fredric Thyberg.

Fredric Thyberg.

Stress förvärrar

Studier visar att sjukdomen även är kopplad till stress. Ofta drabbas högpresterande och ambitiösa kvinnor. För att veta att det rör sig om BMS används uteslutningsmetoden. Man kontrollerar eventuell järn- eller B-vitaminbrist, diabetes, Sjögrens syndrom, sköldkörtelhormonbrist, munsvamp och tungpress, men även ångest och depression.

– Om man har en brännande känsla i munnen från början kan den bli värre av stress. När vi är stressade är det lätt att vi pressar tungan mot gommen eller tänderna och då kan smärtan bli värre, säger Fredric Thyberg.

I dag saknas botemedel mot burning mouth syndrome. En ny studie gjord av danska forskare visar att en sugtablett med 5 mg av den lokalbedövande substansen bupivakain kan lindra munsveda. Trots att den samtidigt tog bort en del av smaksinnet, upplevde de flesta att den lindrade smärtorna. Sex av tio patienter upplevde att behandlingen hjälpte.

– Även smärtskola och kbt-terapi kan hjälpa. Många gånger är BMS övergående, men det kan dröja många år.

Orsaker till munsveda

● Hormonella förändringar i samband med klimakteriet.

● Stress, ångest och oro.

● Skador på nerver i munhålan.

Facebook-grupp för BMS

Burning mouth syndrome är en sluten stödgrupp på Facebook med medlemmar mellan 40 och 70 år från alla delar av Sverige. Många känner sig ensamma med sjukdomen och här kan man få stöd, råd och tips.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Shutterstock

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor

Efter kursen har du fått en ny livsstil som kommer att förändra resten av ditt liv.