Nå dina mål med hjälp av personlig hälsoplan

Lycklig kvinna med händerna i vädret.

Vill du göra en förändring som leder till ett hälsosammare liv? Med en bestämd plan ökar dina chanser att lyckas.

Att göra en hälsoförbättring kan låta enkelt. Det är väl bara att börja träna, sluta röka, dra ner på socker eller gå ner i vikt? Tyvärr är det ofta lättare i teorin än i praktiken. Vanor, inre motstånd, bristande motivation och logistik kommer gärna i vägen. Men det kan vara lättare än du tror. Om du upprättar ett avtal med dig själv och skriver en hälsoplan blir dina tankar mer bestämda och tydliga.

Börja med att fråga dig själv: Hur viktig är min hälsa för mig? Vad är mitt mål? Vilka förändringar behöver jag göra för att ta mig dit?

Det kan vara små förändringar. Även små förändringar kan över tid ge resultat.

Skapa en målbild

Träna mage och rygg samtidigt – övningen som angriper hela bålen

Sätt ett mål som du tror du kan klara av och visualisera hur du når ditt mål. Vill du till exempel bli av med några kilon kan du ha som målbild hur du kommer i de där tighta byxorna som bara ligger och samlar damm i garderoben. Förändringarna som du behöver göra för att komma dit kan vara att du inte äter något med socker på vardagar eller börjar promenera till och från jobbet.

Sätt upp realistiska mål

Tänk realistiskt, brukar du inte jogga är det större chans att du lyckas om du har det fem kilometer långa Vårruset som målbild jämfört med om du tänker att du ska genomföra ett maraton. (Men det kanske du kan ha som mål på en hälsoplan längre fram!)

Kom igång efter semestern – fem lätta övningar

Din hälsoplan kan också handla om att du vill minska din stressnivå eller förbättra din sömn. Bestäm både startdatum och måldatum för din hälsosatsning och bestäm vilken belöning du vill ge dig själv när du nått ditt mål. Skriv ner allt och signera avtalet med dig själv.

Se det som vilken överenskommelse som helst, även om du bara gjort den med dig själv så är den lika viktig att hålla som om du hade gjort den med någon annan. Sätt upp hälsoplanen där du kan se den varje dag och bli påmind.

Försök igen

Glöm inte att belöna dig när du nått ditt mål, och reflektera över vad som gick bra och mindre bra samt vad det beror på. Det är viktigt inte minst om du avbryter planen. Gör du det så är det inte kört, du kan ändra datumen och försöka igen. Till slut kommer förändringen ha blivit till en god vana och då kan det vara dags att sätta ett nytt mål och skriva en ny hälsoplan!

Guide: Så gör du en hälsoplan

  • Beskriv syftet med din förändring, till exempel få bättre kondition.
  • Skriv ner ditt mål, vilket då kan vara att springa Vårruset.
  • Beskriv hur du ska nå dit, vilka förändringar du behöver göra.
  • Sätt en startdatum och måldatum.
  • Skriv ner vad du ska belöna dig med när du har uppnått ditt mål.
  • Utvärdera hur din plan gick och vad som kan behöva förbättras till nästa hälsoplan.

Mall för hälsoplan

  • En färdig mall för din hälsoplan hittar du på www.1177.se, sök på ”gör din egen hälsoplan”.

Källa: 1177.se

Foto: Shutterstock/TT

Mer innehåll hos allas.se: