När sex gör ont - sexologens bästa råd

Kvinna ligger avklädd i säng, ser ut att inte vilja ha sex

Många par tror att sexlivet är över om man inte kan ha penetrerande sex.

Foto: Shutterstock/TT

Torra slemhinnor, medicinering eller besvär som vestibulit kan leda till smärta vid samlag. Men det går att ha ett sexliv ändå. Här berättar sexologen hur ni kan njuta utan penetrerande sex.

Visst känner vi till att det finns annan typ av sex. Men räknas inte det mer som förspel? Det är liksom inte ”riktigt sex” mellan en man och en kvinna om vi inte placerar en penis i en vagina med viss repetition ...

Sexologen Sofia Rydhög stöter ofta på penetrationsnormen bland sina patienter och ser hur den skapar onödig sorg och besvikelse.

Se också: 10 sätt att öka sexlusten

10 sätt att öka sexlusten
2:00

Efter reklamen: 10 sätt att öka sexlusten

(2:00)

Slå på ljud

– Det är som att penetrerande sex skulle vara finare och bättre än annan sex. Jag kan ha patienter som förklarar att de inte längre har sex, men sedan kan det komma fram att de både har oralsex och smeksex, ”men det är ju inte riktig sex”, vilket det förstås är!

Händer i säng, par har sex.

Normen är ofta penetrerande sex, men det finns ju andra sätt att uppnå sexuell njutning.

Foto: Shutterstock/TT

Penetrerande sex är normen

Förmodligen hör denna syn ihop med att penetrerande sex också har ett reproduktivt syfte och då helst inom ramen för ett äktenskap. Religionen spelar ju sin roll i den här normen, konstaterar hon.

4 råd när sex gör ont:

1. Om förändringen kommer väldigt snabbt, så kan det ofta bero på sjukdom eller på nyinsatta läkemedel. Prata med din läkare.

2. Glidmedel kan vara väldigt bra och är för vissa ett måste om man ska föra in något i slidan.

3. Att onanera är bra för att underhålla sin sexuella förmåga och gagnar vår hälsa.

4. Kronisk värk och trötthet kan förstås påverka vår sexuella förmåga. Fundera när på dygnet du är piggast och kommunicera detta till din partner, så kanske sexet kan anpassas efter när du mår som bäst.

Förutom sexolog är Sofia sjukgymnast med inriktning på urologi och gynekologi, och arbetar på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Skåne. Hon möter ofta kvinnor i olika åldrar som har drabbats av underlivsproblem som gör penetrerande/omslutande sex till något oskönt.

Stimulans av klitoris

Omslutande sex?

Ja, det är viktigt att börja definiera det på båda sätten, menar Sofia. Att ta ”mutterns” perspektiv istället för ”skruvens” vänder på hela steken och kan mentalt göra det lättare att kommunicera vad du vill och inte vill.

Många kvinnor är faktiskt inte beroende av en penetrerande penis för att uppnå sexuell tillfredsställelse

– De flesta kvinnor, cirka 70 procent, får sin orgasm genom stimulans av klitoris. Sedan kan det vara skönt att ha något i slidan, men vad jag vill komma fram till är att många kvinnor faktiskt inte är beroende av en penetrerande penis för att uppnå sexuell tillfredsställelse. Man behöver bara titta på studier av lesbiska kvinnor. De får fler orgasmer än kvinnor som lever i heterosexuella relationer med män, säger hon.

Sexhjälpmedel är ett alternativ

Men våra värderingar, inte sällan kopplad till kvinnosynen, är förstås med och påverkar vad vi ser som tänkbart på det erotiska bordet. Mannens rätt till att ”komma till” väger i många fall väldigt tungt. ”Han blir ju så besviken annars.”

– Det finns ju många olika slags sexhjälpmedel som kan vara alternativ till vaginala samlag, men oavsett så kan du ju aldrig ta ansvar för någon annans sexuella njutning, säger Sofia.

Hon betonar att det handlar om att börja tänka mer aktivt på vad du tänder på, vad du tycker är läckert och spännande. Behåll på så sätt din blick för det erotiska och sinnliga, gärna hela livet.

– Tyvärr har det funnits, och finns säkert fortfarande, en uppfattning att det skulle vara mannens roll att vara den drivande och mest aktiva under sex, medan kvinnan ska vara mer passiv, omhändertagande och ha lagom mycket lust.

Oralsex kan vara en lösning

En så slätstruken syn på den egna sexualiteten gör förstås att penetrationsnormen måste följas till varje pris.

– Jag kan ju ha unga patienter med vestibulit, alltså en kronisk smärta vid beröring i slidmynningen, som fortsätter att ställa upp på penetrerande sex trots att det gör ont. De är rädda för att bli lämnade annars. På sin höjd kanske de skyller på huvudvärk ibland, men de undviker att ta upp den egentliga frågan, att säga ”nu måste vi istället ha mer oralsex eller annan sex som är skön för mig”.

– En partner som lämnar dig i en sådan situation är väl ändå ingen person att hålla i handen, resonerar Sofia.

Vi har levt med den här kroppen länge och vet vad den njuter av.

4 fysiska anledningar
till att sex gör ont

Vaginal torrhet

Detta är den i särklass vanligaste fysiska orsaken till att penetrerande sex blir svårt och smärtsamt. Ofta är ­boven i dramat sjunkande östrogennivåer, men även sjukdomstillstånd som diabetes, Sjögrens syndrom, cancerhistorik, och upprepade svamp- eller urinvägsinfektioner påverkar och kan ge vulvasmärta.

Behandling: Systemiskt eller lokalt östrogen, fukt- och glidmedel.

Vaginism/slidkramp

När kroppen har börjat förknippa penetration med smärta eller fara så drar slidan ihop sig muskelmässigt, så att den blir väldigt trång och ibland helt sluten. I bakgrunden kan till exempel finnas sexuella övergrepp, obehagliga gyn-undersökningar eller smärtsamma samlag utan egen lust upprepade gånger. Drabbar kvinnor i alla åldrar.

Behandling: Terapi, avslappningsmetoder och egna övningar med stav.

Vestibulit

Nerverna i området runt slidöppningen har blivit överkänsliga, vilket leder till intensiv smärta vid beröring eller när något ska föras in i slidan. Orsaken är till stor del okänd, och vissa kvinnor upplever faktiskt problemet redan vid sexdebuten, men samlag utan egen lust upp­repade gånger förstärker förstås problemet. Drabbar mest yngre kvinnor.

Behandling: Terapi, sjuk-gymnastik, avspänning/mindfulness, egna övningar med finger eller stav.

Lichen sclerosus

Denna hudsjukdom, som ger klåda, sveda och förtjockad, ärrig hud, har okänd orsak men är mer vanlig hos kvinnor med autoimmuna sjukdomar. Inflammationen kan förekomma på hela kroppen, men finns oftast i underlivet och kan då omöjliggöra penetration eftersom vävnaden lätt spricker under samlag. Även klitoris kan ”begravas” under ärrvävnad.

Behandling: Hudåkomman är kronisk men mjukgörande hygienrutiner och kortisonsalva mildrar symptomen.

Sex i mogen ålder

Att berätta när sex inte känns bra är förstås a och o, menar sexologen. Inga andra av livets problem löser sig utan kommunikation, så våga börja lägga fram hur du vill ha det istället.

– Det som är positivt med att komma in i mer mogen ålder är ju att man ofta har mer tid att utforska sin sexualitet och är mindre beroende av att passa in i en bild av hur man ska se ut eller vara. Förhoppningsvis har vi också en bättre kroppskännedom. Vi har levt med den här kroppen länge och vet vad den njuter av.

Ofta kan man då hitta vägar runt det penetrerande eller omslutande samlaget som kan vara väl så sköna, påpekar hon.

– Även mannens erektionsförmåga kan ju svikta med åldern, och man ska komma ihåg att omslutande samlag faktiskt är en ganska avancerad typ av sex som kräver att mycket klaffar samtidigt. Så jag vill verkligen slå ett slag för att variera sättet vi har sex på. Då blir vi mindre sårbara när penetration en dag inte funkar, summerar Sofia Rydhög.