Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nu har det kvinnliga ståndet fått ett namn!

28 maj, 2018 
Johanna Svan
När barnmorskestudenterna Antonia och Jenny insåg att det inte fanns ett bra ord för kvinnors fysiska upphetsning bestämde de sig för att namnge det själv!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När män blir upphetsade kallas det ju för ”stånd”. Men vad heter den kvinnliga motsvarigheten?

Det funderade Antonia Nordin, 28, och Jenny Hedlöf, 27, över när de började studera till barnmorskor. Och snart insåg de att det inte fanns ett motsvarande ord. Något de ville ändra på.

Kvinnans sexuella funktion

I en magisteruppsats om kvinnans sexuella funktion har de därför gett det ”kvinnliga ståndet” ett namn: Dyna

Ordet kommer från det latinska ordet ”tumescence” som betyder svullnad, men också kan översättas till dyning.

– Det fick våra tankar att gå till något som välver och växer, som havets vågor som dynar. Det tyckte vi var passande och kom fram till att det är kort och koncist och lättanvänt. Det kan representera hela reaktionen i en kvinnas könsorgan, i stället för att prata om att en liten del av klitoris får stånd eller att man blir våt, säger Antonia Nordin till Expressen.

Annons

De har fått lite olika respons på ordförslaget men poängterar att det inte behöver vara just ”dyna” som blir ordet man använder.

– Det viktiga är inte att det blir just detta ord, vi är öppna för förslag. Men att det behövs ett ord för kvinnans kön är uppenbart. Det kommer också att hjälpa oss barnmorskor att kunna ställa de rätta frågorna till de som behöver vår hjälp, säger Jenny Hedlöf, till tidningen Vårdfokus.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons