Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny behandling mot lymfödem: Ingers ben blev 7 kilo lättare

29 feb, 2016 
AvHemmets redaktion
Lymfödemet i Ingers ben hade gjort henne allvarligt sjuk och benet hade blivit nästan dubbelt så stort. Men en unik behandling skulle kunna ta bort fettvävnaden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För nio år sen blev Inger Svensson opererad för underlivscancer och strålbehandlad. För säkerhets skull tog kirurgerna även bort en del lymfkörtlar.

— Det var på Linköpings sjukhus. En dag när jag kom ner till matsalen satt det en kvinna som hade ett väldigt svullet ben. ”Det kommer att hända dig också”, sa hon.

Inger Svensson är en vital 78-åring och bor i Jönköping med en underbar utsikt mot Vättern.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

— Min man dog för två år sen och det är ett sorgearbete men jag bor inte ensam, jag har ju min katt Sammie. Och så har jag två döttrar, en här i Jönköping och en i Göteborg.

Vänster ben svullnade upp

Dessvärre hade damen i matsalen rätt. 2003, ett år efter cancerbehandlingen, började Ingers vänstra ben svullna upp. Det var lymfvätska som samlades och det blev allt värre.

— Det enda jag kunde ha på mig var byxor med vida ben. Skor var svårt och benet var så tungt, säger Inger.

Annons

Förutom besök hos en lymfterapeut för bandagering varannan vecka gav inte svullnaden med sig. Så småningom förvandlades alltmer av lymfvätskan till fett.

— Då berättade min lymfterapeut om en unik behandling på sjukhuset i Malmö. Jag borde vara en passande patient, trodde hon, så jag fick en remiss till doktor Brorson och hans team.

Inger fick lymfödem i vänster ben
Före operationen är vänster ben kraftigt förstorat av fettvävnaden.

Inger fick både goda och dåliga nyheter på plastikkirurgen i Malmö. Fettet kunde sugas ut men inte förrän all vätska tryckts undan.

— Nu fick jag bära specialsydda kompressionsstrumpor dygnet runt. En distriktssköterska kom varje morgon för att hjälpa mig att byta strumporna mot rentvättade. På dagarna har jag två strumpor ovanpå varandra, de ser ut ungefär som cykelbyxor. De gör inte ont men sitter trångt.

Annons

Drabbades av rosfeber

Plötsligt fick Inger en stor motgång. Hon fick rosfeber, ett slags blodförgiftning, i benet. Det är inte helt ovanligt när man har lymfödem.

— Jag var jättesjuk med hög feber och benet blev rött och ännu mer svullet, säger Inger. Jag låg en vecka på sjukhus med antibiotikadropp .

Det krävdes tid och tålamod men den strikta behandlingen med bandage och kompressionsstrumpor fick till slut effekt. Vätskan var borta och Inger var redo för operation. 2012 fick hon den efterlängtade tiden.

— Jag kan inte beskriva hur lycklig jag var! Och Håkan och hans team är helt underbara och brinner för sitt arbete. Jag beundrar dem av hela mitt hjärta!

Ingers ben efter operationen för lymfödem
Efter operationen tycker Inger att vänster ben är smalare än det högra!

Det visade sig att Inger hade sju kilo fett i vänster ben och Håkan Brorson sög ut allt! Men hon måste fortsätta ha strumporna på och de är inte helt lätta att få på plats:

— Fast nu är det en vardagsvana som går automatiskt, jag brukar använda gummihandskar.

Skulle Inger slarva med strumporna kommer lymfödemet tillbaka så hon är mycket motiverad även om det blir varmt om somrarna.

— Livet är ju så mycket lättare nu, jag orkar mer. Ibland tycker jag till och med att vänstra benet är smalare än det andra!

Annons