Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny forskning: Kallbad kan skydda mot demens

23 okt, 2020 
HANNA CARLSSON
Vinterbadande kvinnor och män i Vilnius.
Att kallbada är en hälsotrend som verkligen ligger i tiden. Nu visar ny forskning att ett kallt dopp även kan försvara hjärnan mot demens och andra degenerativa sjukdomar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ökad blodcirkulation och ämnesomsättning samt en boost för immunförsvaret har varit några av fördelarna som lyfts av att bada kallt. Men nu finns även en ny anledningen till att ta (kallt) vatten över huvudet! Forskare från Cambridge University har nämligen upptäckt ett samband mellan kallbad och ett protein som kan försvara hjärnan mot demens. Studien, som gjorde på kallbads simmare i London, fann för första gången köldchock-proteiner, även kallat RBM3, hos människor.

Se också: 6 anledningar till varför kallbad är bra

6 goda anledningar till att kallbadaBrand logo
6 goda anledningar till att kallbada

Proteinet identifierades för första gången 2015 i en forskningsstudie på möss. I studien kylde man ner friska möss samt demenssjuka möss till en temperatur på cirka 17 Celsius under 45 minuter. Forskarna fann att RBM3-nivåerna ökade hos mössen och tillät en återväxt av synapserna. För möss med demenssjukdom hjälpte proteinet till att fördröja uppkomsten av degenerativa hjärnsjukdomar.

Annons

Öppnar upp för läkemedel som saktar ner demens

Att utföra liknande tester på människor gav teamet bakom studien många etiska utmaningar att ta ställning till. Kraftig nedkylning med kroppstemperatur under 35 grader, så kallad hypotermi, kan vara ett farligt tillstånd. Men efter att ha hört en rapport på BBC kontaktade en simmare forskarna för att säga att hans team regelbundet befann sig i hypotermi i samband med simträningar i en kallbadbassäng, och därför skulle vara en bra testgrupp för studien.

Simmarna testades för proteinet under vintrarna 2016, 2017 och 2018, tillsammans med medlemmar i en Tai Chi-klubb som tränade på land bredvid poolen, och därmed fungerade som kontrollgrupp. Resultatet av studien visade att forskarna kunde hittade förhöjda nivåer av köldchock-proteiner hos simmarna medan nivåerna inte ökade bland kontrollgruppen.

Annons

Professor Giovanna Mallucci, som ledde forskningen, menar att resultaten visar att människor kan producera proteinet. Men hon tillägger samtidigt att kallbad inte en möjlig demensbehandling, eftersom riskerna med att befinna sig länge i de kalla temperaturerna långt kan uppväga fördelarna. I stället ligger uppdraget på att hitta ett läkemedel som kan utlösa produktionen av proteinet.

– Om du saktar ner demensens framsteg med några år på en hel befolkning, skulle det ha en enorm inverkan både ekonomiskt och på hälsan", säger professor Mallucci till BBC.

Källa: Dailymail Foto: TT

Annons