Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny hjälp mot hjärt-kärlsjukdomar hos diabetiker

16 nov, 2019 
Jessika Devert
Hjärt-kärlsjukdomar drabbar i större utsträckning diabetiker med typ 2.
Nästan varannan person med diabetes typ 2 som dör avlider på grund av hjärt-kärlsjukdomar.
Den som har diabetes typ 2 löper större risk att få hjärt-kärlsjukdom. Men nu finns nya läkemedel som minskar denna risk!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Runt hälften av alla dödsfall hos personer med diabetes typ 2 orsakas av hjärt-kärlsjukdomar. Det beror på att högt blodtryck, övervikt och fetma är vanligare inom denna grupp – faktorer som starkt ökar risken för hjärtkärlsjukdom och död. Personer med diabetes typ 2 löper två till fyra gånger högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

– Orsaken till hjärtinfarkt och stroke är åderförfettning och kärlförträngning som kan ge blodproppar. Risken för detta är minst fördubblad om man har otillräckligt behandlad diabetes, förklarar diabetesforskaren Anders Frid.

Om vi kan förebygga dessa hjärt-kärlproblem så kan vi spara många liv och mycket pengar

Komplikationerna är svåra och kostar mycket för samhället.

– Om vi kan förebygga dessa hjärt-kärlproblem så kan vi spara många liv och mycket pengar, säger Anders Frid.

Sänker blodsocker och blodtryck

Den nya medicinen Jardiance minskar njurarnas återupptag av glukos (blodsocker) från urinen genom att hämma effekten av ett speciellt transportprotein. Därmed försvinner mer glukos ut ur kroppen med urinen och blodsockret sänks. Även blodtrycket minskar något.

Annons

De nya riktlinjerna inom sjukvården rekommenderar att
 personer med diabetes och känd hjärt-kärlsjukdom behandlas med dessa läkemedel (finns förutom Jardiance även Invokana och Victoza). Det är dock inte alla med diabetes typ 2 som kan få tillgång till de nya medicinerna, det måste utredas först. Anders Frid har ett råd att ge:

– De här medicinerna har få allvarliga biverkningar så många borde kunna få tillgång till dem. Det bästa rådet är att läsa på, skaffa sig kunskap och ställa frågor till sin doktor. Var en aktiv patient och kräv information!

Vad är diabetes?

Cirka 470 000 personer i Sverige lever med diabetes. Det är egentligen ett samlingsnamn för flera sjukdomar men den gemensamma nämnaren är att blodsockret är förhöjt.

Hos friska personer är sockerhalten balanserad. Om blodsockernivån stiger, som efter en måltid, så producerar kroppen extra insulin för att balansera upp sockret. Då kan sockret tas upp i kroppens celler och vi mår bra. Hos en diabetiker fungerar inte den här mekanismen och orsaken till det finner man i de olika varianterna av sjukdomen.

Vad är diabetes typ 1?

Anders Frid är diabetesforskare.

Kroppen har slutat att producera insulin och därför blir sockerhalten för hög i blodet. Symtom på diabetes typ 1 är att du blir trött och kraftlös, snabbt går ner i vikt, kissar oftare och att du blir väldigt törstig.

Annons

Det är en livslång sjukdom och man får ta insulin under resten av livet. Du kan både injicera insulin med hjälp av spruta eller så kan man få en insulinpump som portionerar ut insulinet under dygnet via en nål under huden.

Vad är diabetes typ 2?

Typ 2 är den vanligaste typen och den får man oftast i vuxen ålder. Typ 2 innebär att man inte kan reglera sockerhalten i blodet på ett riktigt sätt. Symtomen är ungefär samma som för typ 1 men kan också vara väldigt svåra att upptäcka.

Vissa har haft diabetes typ 2 i flera år utan att veta om det. Den här varianten kan man till viss del både förebygga och sköta genom att motionera och äta rätt så att man håller blodsockret på en normal nivå, men de flesta behöver någon form av läkemedel.

Foto: Unsplash.com och TT

Annons