Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Ny metod med bönor kan lindra IBS

05 maj, 2016 
Ulrika Stenroth Efthamre
Uppblåsthet och gaser i magen är de vanligaste symtomen för den som lider av IBS. Nu visar en ny studie att guarbönor kan lindra besvären.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Närmare 800 000 svenskar, de flesta kvinnor, är drabbade av IBS, Irritatable bowel syndrome, den sjukdom som gör att magen för det mesta är i uppror.

Symtomen är många. De vanligaste är ballongmage, det vill säga att buken är svullen och att man känner sig uppsvälld. Förstoppning eller diarréer hör också till och ofta har man smärtor eller obehagskänslor i magen.

Nu visar en ny israelisk studie att bönfibrer från guarplantan kan minska besvären drastiskt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I undersökningen deltog 121 patienter med IBS. Varje dag under 12 veckor fick hälften av deltagarna dricka ett glas med sex gram bönfibrer löst i vatten – den andra halvan fick ett glas med verkningslöst pulver.

Mindre uppblåst

Patienternas besvär mättes dels var fjärde vecka, dels en månad efter att deltagarna slutat att dricka drycken med bönfibrer eller placebo. Varken patienterna eller forskarna fick veta vem som drack vad.

Resultatet blev att de som fick drycken med bönfibrer fick mindre besvär med uppblåsthet och gaser än kontrollgruppen.

Annons

Samma bönfiberpulver som användes i studien, finns i det svenska kosttillskottet Sunwic, som säljs på apotek och hälsokostaffärer.

Hur fungerar bönfiberpulver?

Hanna Bergendal är dietist på Kurortskliniken på Comwell Varbergs kurort. Hon har sett mycket positiva effekter av Sunwic, som alltså innehåller bönfibrer från guarplantan.

– Jag brukar råda mina patienter som lider av IBS, förstoppning, diarréproblem eller har strålskadad tarm att pröva en dospåse Sunwic, eller en matsked av pulvret varje dag. Men det gäller att vara uthållig, det går inte över på ett par dagar. Full effekt kommer först efter två veckor ungefär, säger Hanna Bergendal.

Sunwic stärker tarmväggen, och påverkar också mängden snälla mjölksyrabakterier i magen.

– Det här är en prebiotisk fiber, den fungerar som mat för lactobacillerna. Mjölksyrebakterierna växer till i antal och bidrar till att magen normaliseras, blir lugn och stilla. För dem som har trög mage skjutsar fibrerna på, berättar Hanna.

Annons

Probiotika kan ha oanade effekter. Den tyska forskaren Guilia Enders beskriver i sin bok Charmen med tarmen hur mjölksyrabakterier även kan förbättra psyket hos deprimerade. Något som även Hanna Bergendal märkt.

charmen-med-tarmen-omslagsbild
Charmen med tarmen av Guilia Enders. Boken finns att beställa bland annat hos Adlibris och Bokus.

– Det här är ett spännande område med ny forskning. Patienter med oro och ångest har ofta problem med magen. Jag arbetar också som KBT-terapeut och brukar även rekommendera dem att pröva Sunwic.

Kan alla pröva Sunwic?

– Jordnötsallergiker ska undvika produkten, eftersom guarbönan är besläktad med jordnötter. Men för övriga är medlet ofarligt, säger Hanna Bergendal.

 

Sunwic stärker tarmväggen, och påverkar också mängden snälla mjölksyrabakterier i magen. Sunwic bönfiberpulver säljs på apotek. ANNONS Läs mer och köp här.

Av Kristina Eriksson

Läs också:

Ny behandling mot IBS och fibromyalgi

Därför är det viktigt med balans i tarmfloran

Annons