Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny metod mot ”flugseende” eller glaskroppsgrumling

27 dec, 2016 
Sofia Gerholm
flugseende
Har du plötsligt börjat se små prickar och ”flugor” framför ögonen? Den medicinska termen är glaskroppsgrumling. Nu finns en helt ny metod som kan bota den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Flugseende eller glaskroppsgrumling som det kallas brukar inte sällan bagatelliseras när man söker hjälp.

– Men ofta stannar ”flugorna” kvar och ställer till en hel del obehag, berättar Björn Steén, ögonläkare och medicine doktor som är verksam vid Ögonlasern i Stockholm och vid Stockholms Ögonklinik på Sophiahemmet.

Är glaskroppsgrumling och glaskroppsavlossning samma sak?

– Nej. Med stigande ålder och med start redan i tonåren kan man börja se små rörliga grumlingar i synfältet. De kan upplevas som prickar, ”flugor” – eller snarare ”amöbor” – maskar, trådar eller moln.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En glaskroppsavlossning innebär att ögats glaskropp lossnar från ögats näthinna. Det är mycket vanligt då du blir äldre och en del märker inte ens av det. Förändringen kan starta något tidigare hos personer som är starkt närsynta.

Annons

Enbart glaskroppsavlossning är inte farligt, och man brukar inte behöva behandling. Men om man får nya symtom, ökade grumlingar eller ljusfenomen i form av blixtar i utkanten av synfältet, försämrad syn, stora ”sotflagor” eller en mörk ogenomtränglig ”gardin” som minskar synfältet i ytterkanten, ska man snabbt söka ögonläkare, helst samma eller följande dag.

Det finns nämligen risk att man drabbats av näthinneavlossning, en allvarlig åkomma som kan leda till att man helt förlorar synen. Den ska opereras inom loppet av några dygn.

Ensam om metoden mot glaskroppsgrumling i Sverige

– Om du enbart börjar se grumlingar bör du göra en ögonläkarundersökning för att utesluta näthinneavlossning, säger Björn Steén.  Efter några månader brukar de flesta grumlingar ha minskat. Men många söker ändå ögonläkare för att fråga om

Annons

behandling.

Och nu finns alltså en ny behandling – åtminstone ny för Sverige; i  USA har den använts i mer än tjugo år. Metoden kallas vitreolys och Björn Steén är än så länge ensam i Sverige om att använda den.

– Jag är väldigt nöjd med resultaten efter att ha använt den i drygt ett och halvt år.

– Det är nödvändigt att vitreolysen utförs av en erfaren näthinnekirurg som är van att arbeta inne i glaskroppen, säger Björn Steén.

Så här går behandlingen mot flugseende till:

✔ Vitreolys utförs som ett mottagningsbesök. Omedelbart före behandlingen får du ögondroppar som vidgar pupillerna och bedövar ögats yta.

✔ En kontaktlins placeras på ögat, som skyddas av en klick smörjande gel. Laserstrålen riktas via ett

specialdesignat mikroskop. Under behandlingen kommer du möjligen att kunna följa små svarta prickar/

Annons

skuggor, vilket visar att grumlingarna har förångats till små gasbubblor. Dessa försvinner ur ögat inom någon timme.

✔ Varje behandling tar normalt 20–40 minuter och de flesta behöver två behandlingstillfällen.

✔ Det är helt smärtfritt, man kan leva precis som vanligt direkt efter behandlingen.

✔ Det finns inga biverkningar.

✔ Behandlingen är tyvärr ganska kostsam, och utförs enbart privat än så länge. Den som har en privat sjukförsäkring – privat eller hos arbetsgivare – kan ibland få kostnaden täckt.

Text: Susanna Hauffman
Foto: IBL

Annons