Ny svensk studie: Nät-KBT kan hjälpa mot utmattning

Kvinna ser trött ut, kanske är hon utmattad?

Nätbaserad KBT-behandling kan vara ett alternativ för dig som är utmattad.

Foto: Shutterstock/TT

Mindre stress, mindre utmattning, mindre nedstämdhet och ångest och bättre sömn. Det är resultatet av nätbaserad-kbt, visar en ny svensk studie. Att behandlingen kan ske hemifrån är mycket positivt.

En ny svensk studie visar att patienter med svår stressrelaterad ohälsa upplever en tydlig symtomlindring efter tolv veckors KBT-behandling via internet.

Patienterna kände sig mindre stressade, mindre utmattade, kände mindre nedstämdhet och ångest och sov bättre, visar studien.

– Resultaten är över förväntan, det känns verkligen hoppfullt. Vi har saknat riktlinjer för hur stressrelaterad ohälsa ska behandlas, säger Elin Lindsäter, psykolog vid Gustavsbergs vårdcentral och forskare vid Karolinska institutet som ansvarat för studien.

KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för dig som har svårt att sova
3:14

Efter reklamen: KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för dig som har svårt att sova

(3:14)

Slå på ljud

Oväntat positiva resultat

Att KBT kan minska symtom på olika former av stress vet man sedan tidigare.

– Våra studier visar att till och med patienter som diagnostiserats med utmattningssyndrom och symtom som brukar vara svårbehandlade, som att man hade svårt att tänka klart och var väldigt trött och sänkt, mådde bättre.

Deltagarna förbättrade även sin sömn i väldigt stor utsträckning

– Deltagarna förbättrade även sin sömn i väldigt stor utsträckning, säger Elin Lindsäter.

Kvinna sitter i soffan och läser på datorn, troligen om nätbaserad KBT.

Nät-kbt gör att behandlingen kan ske hemifrån.

Foto: Shutterstock/TT

Behandling på nätet

Behandlingen har undersökts i två studier, där man utvärderat den dels som ”vanlig” KBT ansikte mot ansikte för patienter som var sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa, och dels som behandling på internet där deltagarna hade kontakt med psykolog varje vecka.

Resultaten visade att båda behandlingarna var effektiva för att minska symtomen hos deltagarna, både hos dem som diagnostiserats med utmattningssyndrom och apassningstörning. De goda resultaten höll i sig vid uppföljningar efter sex månader respektive ett år.

Det finns många fördelar med nät-KBT, som att patienten själv kan välja tiden för behandlingen

– Det finns många fördelar med nät-KBT, som att patienten själv kan välja tiden för behandlingen. Förhoppningen är att nät-KBT mot stressrelaterad ohälsa ska gå att få framöver var man än bor i landet.

– Det är viktigt att få behandling så snabbt som möjligt för att förebygga att symtomen förvärras.