Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny upptäckt kring övervikt – kroppen har en inbyggd våg!

08 jan, 2018 
Helena Sjögren
Stillasittande är förknippat med både fetma och ohälsa. Nu tror sig forskare i Göteborg ha hittat kroppens egen "inbyggda våg" som de hoppas kan hjälpa oss i kampen mot övervikt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

2010-talsmänniskan är i många fall en väldigt stillasittande varelse, och det har sitt pris.

Risken för att bli överviktig är mer än dubbelt så stor för den som både sitter mycket och är fysiskt inaktiva. Forskning pekar också på att stillasittande kan leda till en rad andra sjukdomar och i värsta fall en förtida död, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men nu hoppas forskare i Göteborg ha gjort ett fynd som kan leda till en helt ny inriktning för forskning om fetma.

Annons

Forskare vid Sahlgrenska akademin tror sig ha hittat en ”inbyggd” våg som ska hjälpa oss att hålla vikten.

– Enkelt uttryckt har vi upptäckt att det verkar finnas en kroppsegen badrumsvåg. Kroppens vikt registreras i benen, vilket genererar en signal till hjärnan om att vi ska äta mindre och hålla vikten konstant, säger John-Olov Jansson, professor vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Lägga grund för nytt läkemedel

Eftersom kroppens ”våg” inte är konstruerad för ett stillasittande liv uppstår vissa mätproblem, enligt forskarna.

– När man sitter ned tror vi att den kroppsegna badrumsvågen ger ett för lågt utslag för kroppsvikten. Detta leder till att man äter mer och går upp i vikt, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Annons
Kvinnor som sitter på en bänk
Foto: Shutterstock/IBL

I studien lät forskarna feta gnagare bli ännu tyngre med hjälp av olika vikter. Effekten blev positiv i flera bemärkelser. Dels gick djuren ner nästan lika mycket i vikt som de pålagda vikterna, dels minskade deras fettmassa och deras blodsockernivåer förbättrades.

– Fyndet kan öka vår förståelse av varför fetma uppstår och i förlängningen kanske också ge grunden till nya läkemedel, säger John-Olov Jansson.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons