Nya rön: Covid-19 orsakar synproblem – så många ser dubbelt eller suddigt

Till vänster, optikern och forskaren Jan Johansson, till höger, ett positivt antigen-test.

Foto: Till vänster, skärmbild från TV4, till höger, Shutterstock/TT.

Covid-19 fortsätter att gäcka vetenskapen. Nu har forskare kartlagt ett nytt symtom hos tillfrisknande patienter: synproblem.

Flera som varit sjuka i covid-19 har fått synproblem som dröjer sig kvar.

Det berättar Jan Johansson, optiker och forskare vid Karolinska Institutet, som uppmanar alla personer att dubbelkolla synen vid liknande besvär.

Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt
0:58

Efter reklamen: Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

(0:58)

Slå på ljud

Det var i TV4:s Nyhetsmorgon som han berättade om de nya rönen. Jan Johansson sa att han och hans forskargrupp hade börjat följa symtomen hos covidsjuka som inte återhämtat sig som andra.

De såg likheter med andra patientgrupper som de arbetar med inom neuro-rehabilitering. Därför startade forskarna upp en studie i Region Östergötland.

– Vi gjorde telefonintervjuer med patienterna som vårdats på sjukhus på grund av covid, drygt 400 personer. Då såg vi att virka tio procent uppgav att man hade fått besvär med synen eller förvärrade problem med synen, säger Jan Johansson i TV4.

Patienterna som uppgav synproblem kallades sedan till en fördjupad bedömning. Då gick forskargruppen igenom symtomen och avvikelserna som hade uppgetts.

Nu försvinner restriktionerna – här är 11 saker pandemin lärt oss

– Det vanligaste de beskriver är ansträngda ögonen och svårigheter med att fokusera när man ska arbeta vid sin skärm. De uppgav också trötta och grusiga ögon och att det bli suddigt eller dubbelt. En del bli också extra känsliga för ljus och visuella intryck om det händer mycket, som att åka bil eller att handla.

Konsekvenserna för de drabbade är en upplevelse av en mer arbetsam tillvaro och att man undviker att göra saker som man tycker är roligt.

Då ska du agera

Programledaren Soraya Lavasani undrar vad man ska göra om man är drabbad.

Forskaren Jan Johansson understryker att de flesta blir bättre av sig själv och att det är ovanligt med svåra komplikationer efter att ha varit sjuk i covid-19.

– Men sitter besvären i kan man kontrollera sin syn som första steg. Ibland kanske man behöver se över hela sin arbetsergonomi. Och kanske behöver man extra stöd om är ung och går i skolan.

Experterna: Omikron kan innebära att pandemin lider mot sitt slut

Han säger också att problem med synen också kan hänga ihop med en känsla av ökad trötthet, som är ett välkänt symtom efter att ha varit covid-sjuk.

– Då påverkas synen av det. Så man måste tänka på att kompensera med rätt glasögon och ta pauser.

Se också: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret
1:34

Efter reklamen: Se också: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret

(1:34)

Slå på ljud