Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nya rön: Covid-19 orsakar synproblem – så många ser dubbelt eller suddigt

11 feb, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster, optikern och forskaren Jan Johansson, till höger, ett positivt antigen-test.
Covid-19 fortsätter att gäcka vetenskapen. Nu har forskare kartlagt ett nytt symtom hos tillfrisknande patienter: synproblem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Flera som varit sjuka i covid-19 har fått synproblem som dröjer sig kvar.

Det berättar Jan Johansson, optiker och forskare vid Karolinska Institutet, som uppmanar alla personer att dubbelkolla synen vid liknande besvär.

Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Se också: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Det var i TV4:s Nyhetsmorgon som han berättade om de nya rönen. Jan Johansson sa att han och hans forskargrupp hade börjat följa symtomen hos covidsjuka som inte återhämtat sig som andra.

De såg likheter med andra patientgrupper som de arbetar med inom neuro-rehabilitering. Därför startade forskarna upp en studie i Region Östergötland.

Annons

– Vi gjorde telefonintervjuer med patienterna som vårdats på sjukhus på grund av covid, drygt 400 personer. Då såg vi att virka tio procent uppgav att man hade fått besvär med synen eller förvärrade problem med synen, säger Jan Johansson i TV4.

Patienterna som uppgav synproblem kallades sedan till en fördjupad bedömning. Då gick forskargruppen igenom symtomen och avvikelserna som hade uppgetts.

– Det vanligaste de beskriver är ansträngda ögonen och svårigheter med att fokusera när man ska arbeta vid sin skärm. De uppgav också trötta och grusiga ögon och att det bli suddigt eller dubbelt. En del bli också extra känsliga för ljus och visuella intryck om det händer mycket, som att åka bil eller att handla.

Konsekvenserna för de drabbade är en upplevelse av en mer arbetsam tillvaro och att man undviker att göra saker som man tycker är roligt.

Annons

Då ska du agera

Programledaren Soraya Lavasani undrar vad man ska göra om man är drabbad.

Forskaren Jan Johansson understryker att de flesta blir bättre av sig själv och att det är ovanligt med svåra komplikationer efter att ha varit sjuk i covid-19.

– Men sitter besvären i kan man kontrollera sin syn som första steg. Ibland kanske man behöver se över hela sin arbetsergonomi. Och kanske behöver man extra stöd om är ung och går i skolan.

Han säger också att problem med synen också kan hänga ihop med en känsla av ökad trötthet, som är ett välkänt symtom efter att ha varit covid-sjuk.

– Då påverkas synen av det. Så man måste tänka på att kompensera med rätt glasögon och ta pauser.

Se också: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoretBrand logo
Se också: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret
Annons