Nya trenden – skicka snippan på spa

Naken kropp med mossa och blommor för snippan
Vi har länge ägnat oss åt att ta hand om kroppen genom att unna oss olika spabehandlingar. Men en viss vrå har blivit bortglömd – nämligen underlivet. Nu är det ändring på det – den nya trenden är nämligen att skicka snippan på välgörande spa.

Det var när Rebecca Tiger var på besök i Frankrike och under en middag berättade att hon hade svårt att bli gravid som hon fick rådet att ånga underlivet.

– Det kom fram en kvinna och sa ”you have to steam your pussy”.

Rebecca hade aldrig hört talas om detta men tänkte att det var värt att kolla upp. Efter att ha drabbats av en infektion i äggledaren gav en läkare henne det dystra beskedet att hon hade fem till tio procents chans att bli gravid. Den ena äggledaren fungerade inte och den andra hade ärrbildningar. Hon var då 35 år gammal och hon och maken drömde om ett syskon till deras son. Men ingenting hände under två års försök och siktet var inställt på IVF när Rebecca bokade en konsultation med en kvinna i USA som höll på med vaginaångning.

Jag gjorde som hon sa och var gravid efter två månader

– Jag gjorde som hon sa och var gravid efter två månader och avbokade min IVF-behandling. Det var ett mirakel, det är galet, säger hon.

Rebecca Tiger I underkläder på en gunga

Rebecca Tiger blev gravid efter att ha testat att ånga underlivet under en period. Foto: Jannica Honey

Att ånga sitt underliv, eller hukbad som det också kallas, är en uråldrig tradition enligt Rebecca Tiger och en företeelse något som nämndes redan i Carl von Linnés skrift Lapplandsresan från 1732.

Rent praktiskt betyder det att man sätter sig på en pall med hål för underlivet och ställer en skål med varmt vatten och örter under. Sedan sveper man en filt tätt runt underkroppen. Ångan, värmen och örterna ska sedan ha en välgörande och läkande effekt på den nedre regionen. I Slovenien används till exempel metoden inom sjukvården, för att stötta kroppen läkande efter en förlossning, förklarar Rebecca.

Vill sprida kunskap

I hennes eget fall var upplevelsen inte bara fysiskt behaglig tack vara den ”varma och ömma känslan” utan också psykologiskt helande menar hon.

–  Det var så skönt att få sitta där och läka att jag började gråta. Jag kände så mycket skuld och skam för att jag hade ignorerat mina symtom och inte gått till doktorn i tid med min infektion.

Jag kände så mycket skuld och skam

Rebecca är säker på att de återkommande örtfyllda ångbaden inte bara hjälpte till att läka ärrbildningen och stimulera ägglossning men också fick henne att släppa på skulden och skammen. Vilket i sin tur underlättade för henne att bli gravid trots de dåliga oddsen.

Och hon har sett det hända andra.

Den omvälvande upplevelsen gjorde att Rebecca som annars jobbar som skådespelare ville sprida kunskap om denna bortglömda tradition i Sverige. Hon har därför utbildat sig till Vaginal steam facilitator och Peri hydra steam therapeut. Sedan en tid tillbaka erbjuder hon kvinnor ”snippsauna” som hon kallar det. Antingen kan man testa på det i grupp, då man sitter i en ring och gör proceduren tillsammans eller så kan man få individuell konsultation och behandling. Det går också att köpa saunastolar och färdiga örtblandningar för den som vill testa hemma.

Har det varit svårt att få kvinnor att vilja testa detta?

– Nej tvärtom. När jag öppnade mitt instagramkonto var det som att öppna en dörr som slets upp av tusentals kvinnor som stod och väntade.

Örter i en skål

I vaginabadet ingår välgörande örter. Foto: Jannica Honey

Kvinnorna som kommer är i alla åldrar, från 18 till 60 +. En del är bara nyfikna, andra vill ha hjälp med rikliga blödningar, kramper, återkommande infektioner eller torra slemhinnor.

Stort bland Hollywoodkändisar

Själv ångar Rebecca underlivet en gång i veckan.

– Jag lever med herpes, så jag måste göra en mer intensiv ångning då och då. Men jag har inte ätit medicin mot herpes på ett år och nio månader.

Fenomenet vagina steam eller yoni steam som det kallas på engelska, har fått stor genomslagskraft i USA det senaste åren och Hollywoodkändisar som Gwyneth Paltrow och Chrissy Teigen har redan hakat på trenden.

I Sverige är det fortfarande ganska okänt och många ser på det med skepticism. Rebecca får i sociala medier höra allt från att hon tjänar pengar på folks osäkerhet såväl som att det är onödigt och farligt att ånga underlivet, att det ändå sköter sig själv och att man kan bränna sig.

­– Det är jättemånga som hatar, speciellt män. Det kan bli hätsk stämning i vissa sociala forum men jag är ganska luttrad och jag ser det här som en djup feministisk handling.

Kallar sig naturprästinna

Hon kallar sig själv naturprästinna eller häxa och strävar efter att hitta tillbaka till de gamla traditionerna då råd och visdom förmedlades av den äldre generationen till den yngre och då man firade kvinnans olika faser med ritualer. Själv håller hon i ritualer för kvinnor som äntrar klimakteriet såväl som för kvinnor som blivit gravida eller fått barn. Men vem som helst som vill ha närmare kontakt med sin livmoder är välkommen.

Vi läker varandra och går in i det som är feminint, moderligt och intuitivt

– Det handlar om att läka sig själv och läka sorger och minnen, vi sitter tillsammans och så kallar jag in gudinnan och krafterna och alla elementen. En assistent får igång alla som ska ångas, vi är sex till sju kvinnor i en ring och så får man en guidad meditation in i livmodern. Sedan lägger varje kvinna händerna på en annan systers livmoder. Vi läker varandra och stärker varandra och går in i det som är feminint, moderligt och intuitivt – det som i dag ibland anses som mindre värda egenskaper och lite skamfullt.

Rebecca Tiger ångar sitt underliv

Rebecca ångar sitt underliv en gång i veckan och har slutat äta herpesmedicin. Foto: Jannica Honey

För Rebecca handlar snippsauna om egenkärlek och att ge sitt underliv uppmärksamhet och välbehag utan att det krävs någon motprestation.

Det händer att det efter ångbaden kommer ut gammalt levrat blod och stora mängder flytningar. Många kritiker framhåller att slidan är självrengörande, men Rebecca är övertygad om att den för den skull inte kan behöva tillfällig hjälp och stöd.

”En del blir jätteledsna”

Hon förklarar att man kan få bukt med återkommande infektioner, menssmärta och läka tidigare trauman genom att regelbundet ånga sitt underliv.

– Vaginan är kopplad till tarmarnas som är kopplade till hjärnan, sinne och kropp och känslor hör ihop.

– Det kan finnas en sorg lagrad, något heligt som blivit skändat. En del blir jätteledsna och drabbade under ångningen, då får jag ta hand om det och lugna personen. Jag håller också på och bygger upp ett nätverk av terapeuter och barnmorskor som jag kan rekommendera dem som är rädda för att ta kontakt med vården.

Det kan finnas en sorg lagrad, något heligt som blivit skändat

Hon understryker att ångande endast är ett komplement till den befintliga vården, ett holistiskt sätt att se på varje vagina som unik, där man jobbar mycket med analys av menscykeln och fakta som finns inom österländsk medicin.

– Många som har prövat det vill verkligen fortsätta, det intressanta är att det som det ofta faller på är att man inte har tid att ge sig själv tio minuter i veckan eftersom man har fullt upp med livspusslet. Men ”Underlivspusslet då, när ska du lägga det?” brukar jag fråga då, haha.

Vagina steam populärt i USA

Vagina steam, v-steaming eller yoni steam som det kallas har slagit igenom stort i USA och har som sagt blivit uppmärksammat av kändisar som Gwyneth Paltrow och Chrissy Teigen. Trenden har även blivit kritiserad då man menar att slidan renar sig själv, alltså är det här bara är ett sätt att tjäna pengar på kvinnor. Dessutom varnar kritiker för brännskador som sker till följd av att fler och fler testar detta hemma och använder alldeles för varmt vatten.

Varför ska man ånga underlivet?

Några av de positiva effekterna av att ånga underlivet med örtbad som förespråkarna framhåller är:

  • Underlättar smärta och kramper vid ägglossning och mens
  • Motverkar PMS
  • Gör menstruationen mer regelbunden
  • Läker, renar och stärker efter förlossning
  • Motverkar klimakteriebesvär såsom nattsvett, vallningar och torra slemhinnor
  • Kan hjälpa till att läka sexuella trauman.
  • Hjälper mot återkommande infektioner.

Källa: snippsauna.com

Foto: Jannica Honey, Instagram