Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nyttiga nötter som du mår bra av att äta varje dag

16 dec, 2019 
AvCelia Stahl
Olika typer av nyttiga nötter i en skål.
Nötter är inte bara gott, det är dessutom rena hjärtmedicinen. Vi förklarar varför du ska unna dig en näve nötter om dagen – inte bara när det är jul!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Visste du att nötter kan hjälpa till att sänka nivåerna av skadligt kolesterol i blodet? Det är nötternas innehåll av grova fibrer och nyttiga fetter som gör dem så otroligt bra för hjärtat. Dessutom är nötter fullspäckade med proteiner, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

En holländsk studie, där man följt över 120000 kvinnor och män sedan 1986, visar att de som åt minst 10 gram nötter om dagen löpte mindre risk att dö av diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. 10 gram motsvarar 12 jordnötter, 8-9 mandlar, 6 cashewnötter, 5 valnötshalvor eller 5 pekannötshalvor.

Se också: 5 nötter som kan ge dig ett längre liv

5 nötter som skyddar ditt hjärtaBrand logo
5 nötter som skyddar ditt hjärta

Här är åtta nötter som kan ge dig ett längre liv

Hasselnöt

Denna nöt är väldigt rik på antioxidanter, särskilt så länge det bruna innerskalet är kvar. Hasselnötter innehåller även rikligt med magnesium, kalium och E-vitamin som är bra för huden.

Annons

Valnöt

Kombinationen av fibrer, fett och protein i denna nöt kan hjälpa till att stabilisera blodsockret. Valnötter innehåller dessutom nyttiga omega-3-fettsyror.

Mandel

Strikt botaniskt är mandel egentligen ingen nöt utan en stenfrukt. Rent näringsmässigt är mandlar dock i nivå med vanliga nötter. Mandlar innehåller mycket protein – hela 60 procent mer än hasselnötter.

Jordnöt

Denna populära nöt är egentligen en baljväxt. Proteinhalten är hög och jordnötter innehåller även resvervatrol – en kraftfull antioxidant.

Paranöt

Den brasilianska paranöten är rik på selen – något vi svenskar får i oss för lite av. Selen är bra för håret, naglarna, nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret.

Pekannöt

Innehåller faktiskt mest antioxidanter av alla nötter. Pekannötter har en väldigt hög fetthalt, men det handlar om nyttiga fetter.

Annons

Cashewnöt

Innehållet av antioxidanter är något lägre hos denna nöt än hos nötter som har mer färg. Rent generellt innehåller nötter som har det bruna innerskalet kvar mer antioxidanter. Fördelarna med cashewnötter är dock att de innehåller mycket järn, folsyra och magnesium.

Macadamianöt

Innehåller en omega-7-fett-syra som det inte finns mycket av i andra nötter. Är den fetaste (och dyraste!) nöten.

Nötter innehåller mycket protein

Nötter är ett utmärkt komplement till kött. Jordnötter är extra proteinrika. De innehåller 26 gram protein per 100 gram, jämfört med nötfärs som innehåller 20 gram per 100 gram. Eftersom nötter innehåller mycket fett kan de lätt härskna, särskilt valnötter. Förläng hållbarheten genom att förvara dem i kylen med skalet på.

Foto: Unsplash

Annons