Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Brännande fötter – därför känns det som att du gått på glödande kol

05 maj, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Brännande fötter kan ha flera orsaker.
Det finns flera orsaker till att fötter kan kännas ömma och varma.
Har du en brännade känsla i fötterna? Här är fem anledningar till att det känns som eld under fotsulorna – och tips för vad du kan göra åt det!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi ägnar en stor del av vår vakna tid åt att gå eller stå, och att fötterna mår bra betyder mycket för vårt mående. Problem med trampdynorna eller andra delar av fötterna blir snabbt en plåga och det är extra jobbigt om den känslan inte går över – eller till och med blir värre – vid vila.

Brännande känsla i ben och fötter

Vissa som har problem med en varm eller hettande känsla i ben och fötter får även andra åkommor på grund av sina besvär. Till exempel så kan det bli svårt att sova vilket leder till följdproblem som också kan vara jobbiga. För att det ska bli lättare att få hjälp med något som kan lindra eller bota dina besvär så behövs först en förklaring till smärtan – här är fem orsaker till att det känns som att du gått på glödande kol under dagen:

Erytromelalgi – smärta i skov

En ovanlig diagnos som ger ömmande, varma och även rodnande fötter. Smärtan har ett brett spann, från endast en pirrande känsla till en väldigt brännande och skarp smärta som kan ge stora problem i vardagen. Ett erytromelalgi-skov utlöses ofta av temperaturförändringar, exempelvis vid träning eller användning av varma strumpor.

Annons

Vad kan du göra åt det?

Erytromelalgi är en kronisk sjukdom, men det går att lindra besvären genom att kyla ner fötterna med svalt vatten eller is. Det finns även läkemedel som kan dämpa besvären.

Fintrådsneuropati - nervsmärta

Fintrådsneuropati är en påverkan på kroppens autonoma nerver, det vill säga de som vi inte själva kan styra med viljestyrka. Smärta som orsakas av olika nervproblem ger en annan slags problematik än den som kommer vid andra skador. Dels orsakar den ofta mer svidande eller brännande känslor, och till skillnad från många andra besvär så kan smärtan förvärras eller uppkomma vid vila istället för tvärtom. Många får till exempel ökade besvär i samband med sänggående på kvällen.

Se också: Därför är bakning bra för din hälsa

Vad kan du göra åt det?

Det finns läkemedel som kan dämpa smärtan, kontakta din läkare som kan hjälpa dig.

Därför är bakning bra för din hälsaBrand logo
Därför är bakning bra för din hälsa

Metatarsalgi – framfotssmärta

Metatarsalgi kallas även för framfotssmärta och är precis vad det låter som, en smärta i den främre delen av foten. Många av de här besvären drabbar kvinnor som ofta går i höga klackar eller andra sorters skor som ger ett för högt tryck mot den främre delen av fotsulan. Även platta skor utan direkt stöd eller dämpning kan framkalla de här besvären, samt om du går och står mycket på hårda underlag som cement eller asfalt.

Annons

Vad kan du göra åt det?

Att lägga klackarna på hyllan och istället använda skor som är anpassade efter både fötter och arbetsdag kan ge snabb lindring.

Träna fötternas små muskler genom att gå barfota utomhus.
Att gå barfota utomhus är nyttigt för att träna upp våra fötters naturliga rörelsemönster.

Plantarfascit – trötta muskler

Den som ägnar en stor del av sin dag åt att gå och stå på hårda underlag kan drabbas av plantarfascit som är en överbelastning av fotsulans muskler som kan leda till en inflammation. I en tid där vi sällan går barfota och istället har hårda eller platta skor och långa arbetsdagar på stumma golv så blir påfrestningen på fötterna för stor, speciellt för den som har övervikt.

Vad kan du göra åt det?

Som med alla muskler gäller det att träna för att bli starkare, och med vältränade fotmuskler minskar du risken att drabbas. Det enklaste du kan göra är att gå mycket barfota, även utomhus. På så sätt får fötterna jobba på ett naturligt sätt. Det finns även olika träningsprogram för att stärka upp fötterna att söka fram på internet.

Annons

B-vitaminbrist – påverkar nervsystemet

Brist på vitamin B12 som finns i animaliska produkter som mejeriprodukter och kött. B12 är viktigt för att vårt nervsystem ska kunna fungera optimalt och för att vi ska kunna hålla en normal produktion av röda blodkroppar. En brist på vitamin B12 kan yttra sig i flera neurologiska symtom, som domningar och stickningar i både fötter och händer. Det kan även ge symtom som yrsel, andfåddhet och påverkat balanssystem.

Vad kan du göra åt det?

Vitamin B12 finns som kosttillskott för den som inte får i sig tillräckligt genom kosten. Vid allvarligare besvär kan du få hjälp av läkare med behandling.

Källor: 1177.se, netdoktor.se, neuro.se, erytromelalgi.se

Annons