Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Påverkar snus blodsockret?

14 sep, 2018 
Elin Gunnarsson
Min man har diabetes och snusar. Är det dåligt att snusa för blodsockret? Läkaren Åsa Rundgren svarar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Min man har diabetes typ 2 sedan ett år tillbaka. Han vill inte sluta snusa och menar själv att det inte påverkar. Vad säger du? Är det inte väldigt dåligt för en diabetiker att snusa? Påverkar snus blodsockret?
Git

Man vet att snusning kan orsaka slemhinneförändringar i munhålan samt att risken för allvarligare följder av hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Det finns också vetenskapligt stöd för ett samband mellan snusbruk och typ 2-diabetes, det vill säga det som förr kallades för åldersdiabetes. Detta gäller vid en hög konsumtion som innebär mer än fem dosor snus i veckan. En del studier tyder på att snusning då kan vara en lika stark riskfaktor för typ 2-diabetes som rökning. Resultaten skulle kunna förklaras av nikotinets effekter, då forskning talar för att nikotin kan leda till en försämrad insulinkänslighet. Med insulinkänslighet menas cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp socker, i form av glukos, från blodet. Personer med typ 2-diabetes har en nedsatt insulinkänslighet.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Du vet säkert redan att ärftlighet spelar en roll vid diabetes, och att så kallade livsstilsfaktorer som övervikt i kombination med en begränsad fysisk aktivitet ofta medverkar till att man utvecklar diabetes. Rökning samt långvarig och uttalad stress anses också ingå bland dessa faktorer. I det enskilda fallet kan det vara svårt att veta vad som lett till att man utvecklat diabetes.

Jag tycker detta är något din man kan överväga att ta upp med sin behandlande läkare vid nästa återbesök.

Här kan du också ställa din fråga till läkaren och läsa fler svar!

Läs också:

10 tidiga tecken på att du har diabetes

Annons