Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Pensionären Lena har blivit festfixare på ålderns höst

08 aug, 2023 
Anna von Koch
Påsktema på festen i Söderköping
Lena Fogelqvist har jobbat femtio år inom äldrevården. I dag är hon pensionär men fortsätter ändå att sätta guldkant på äldres tillvaro i Söderköping. Därför belönas hos med Allers Guldhjärta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

St Laurentii kyrkas samlingslokal i Söderköping är påskrispyntad och det doftar nybakat. Borden är vackert dekorerade med blommor och närmare hundra seniorer har bänkat sig för att dricka kaffe och äta påsktårta. Från scenen spelar kvartetten Haga 49ers gamla godingar som Calle Schewens vals och Only the lonely.

Se också: Fallkurs för äldre – så ramlar du rättBrand logo
Se också: Fallkurs för äldre – så ramlar du rätt

Allers befinner sig på Guldkant i Söderköpings påskfest.

Den ideella föreningen förgyller vardagen för äldre och ensamma människor i den östgötska småstaden. Vi tas emot av eldsjälen Lena Fogelqvist, 76, som började engagera sig sommaren 2011.

Annons
Fullt av människor på påskfesten i Söderköping.
Det var fullsatt på Guldkants påskfest i St Laurentii kyrkas samlingslokal i Söderköping.

Lena hade vid det laget gått i pension efter femtio år inom äldrevården, men var inne och jobbade extra på ett äldreboende i Söderköping när hon mötte en gråtande bonde. Han ville inte vara där utan längtade hem till sin gård.

Lena Fogelqvist var efter alla år i branschen väl medveten om alla nedskärningar och hade med egna ögon sett hur torftigt livet kunde te sig på åldern höst. Men till skillnad från när hon jobbade hade hon nu tid att göra något åt saken.

Fakta. Lena Fogelqvist

Ålder: 76.

Familj: Sambon Håkan, 76, barnen Peter, 54, och Fredrik, 51, och tre barnbarn.

Bor: Lägenhet i Söderköping.

Gör: Pensionär och driver Guldkant i Söderköping.

Annons

Den gråtande lantbrukaren var gnistan som tände Lenas inre glöd. Hon gick hem till sin man och sa att hon skulle ställa till med fest för de äldre. Han var orolig att det skulle bli för tufft, men Lena gav sig inte. Sagt och gjort.

Redan i september samma år anordnade Lenas sin första sommarfest för runt 250 äldre och ensamma i Söderköping. Det anrika hotellet Söderköpings brunn stod för kaffe i den prunkande Brunnsparken invid Storån och Lenas gamla arbetskamrater inom äldrevården serverade hembakade bullar och mackor som privatpersoner och företag hade skänkt. På scenen stod Lena själv och sjöng.

Gul tårta med påsktema
Det bjöds på smarrig påsktårta.

Festen blev succé med 15 burkar gurksallad

Tillställningen blev succé och efteråt kunde Lena inte gå många steg på stan utan att människor stack åt henne kontanter.

Annons

– Jag kunde tömma fickorna på pengar och fick säkert ihop 18 000 –19 000 kronor. Det var ett stort ansvar, säger hon.

Tack och lov fick Lena Fogelqvist hjälp av sin yngste son att strukturera upp ekonomin och alla kvitton. Och till jul samma år kunde hon anordna sin första julfest. Självklart var den gratis, så att ingen skulle känna att de inte hade råd att komma.

Bengt Axmacher och Lilian Lilliehöök dansar.
Bengt Axmacher bjöd upp vännen Lilian Lilliehöök.

Till de som bodde på äldreboenden och var för svaga för att ta sig till julfesten köpte Lena saltgurkor i julklapp. Det blev hela 15 hinkar från Brinks Gurka i Kimstad.

Annons

– När man kommer in på hemmet så får man aldrig saltgurkor och därför tänkte jag att ”nä, nu jäklar ska jag köpa det”.

Lenas engagemang uppmärksammades i lokalmedia och 2014 blev hon framröstad som Årets östgöte av Sveriges Radio Östergötland.

Därefter rullade allt på i snabb takt. Det blev fler stora fester och små överraskningar som gladde och gav livet mer innehåll åt behövande seniorer. Allt med stöd av företag, organisationer och enskilda i kommunen.

Men i längden orkade inte Lena ensam hålla i gång verksamheten.

– Folk bad mig om hjälp med allt möjligt. Jag höll på att bryta ihop.

Pensionärer i Söderköping sjunger och dansar.
Det blev dans till Haga 49ers som bjöd på gamla godingar.

Lena från Söderköping får Allers Guldhjärta

På en sommarfest 2017 gick hon därför upp på scen och frågade om någon kunde tänka sig att engagera sig. Till sin stora glädje nappade Söderköpingsborna Lena och Torbjörn Toftgård och tillsammans med dem grundade hon den ideella föreningen Guldkant i Söderköping.

Annons

Lena Toftgård, 69, beskriver grundaren Lena Fogelqvist som en riktig eldsjäl. En person som alltid sätter andra i första rummet och som inte haft det så lätt själv. Lena Fogelqvists blev moderlös som 13-åring och fick ta ett jätteansvar för sin lillebror och för hushållsarbetet.

– Lena är otrolig. Alltså hennes engagemang! I dag är det många äldre som blir lite undanskuffade, man har inte tid för dem. Men Lena har tid och hon ser varenda en. Att någon bryr sig betyder jättemycket för människor, säger Lena Toftgård.

Och hon vet vad hon talar om. Lena har jobbat inom äldrevården i trettio år och säger att man kan göra någonting för alla.

Änkorna Siv och Gun träffar nya människor i Söderköping.
Systrarna Siv Pettersson och Gun Hansson är änkor och tycker det är roligt att komma ut och träffa människor.

Det anordnas inte bara fester utan Guldkant anordnar även skärgårdsutflykter, sightseeingturer och åker ut till olika äldreboenden. Det fikas, ges massage och så bjuds det på högläsning. Just nu läser man Catharina Ingelman-Sundbergs serie Pensionärsligan om de fem uttråkade seniorerna på äldreboendetDiamanten som begår brott.

Annons

Lena Fogelqvist skulle vilja uppmuntra andra att starta liknande föreningar runt om i Sverige. Eller att bara bry sig om den som inte har så många.

– Om du vet att någon sitter ensam och aldrig kommer ut är det bara att ringa på och säga: ”Ska vi grilla?” Det är så svenskt det här med att man inte skastöra, men många uppskattar det faktiskt.

Lena Fogelqvist får Allers guldhjärta
Lena Toftgård belönar sin vän Lena Fogelqvist med Allers Guldhjärta, för hennes stora engagemang för äldre och ensamma.

– Nej, det behövs inte så mycket, inflikar Lena Toftgård. En kram, lite närhet och man ser hur människor skiner upp.

Påskfesten lider mot sitt slut. Från scenen dras vinnare i ett lotteri och så överraskar Lena Toftgård sin vän Lena Fogelqvist med ett Allers guldhjärta.

Annons

– Det är du väl värd. Du har ett hjärta av guld!

– Tack snälla! Det här är jag inte vad vid. ●

Annons