Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Psykologen: 10 tips för att bryta ensamheten

24 mar, 2015 
Hemmets redaktion
ensamhet
Oändligt många känner sig ensamma och saknar någon att dela livet med. Andra väljer bort tvåsamhet för att slippa kompromissa. Människan är en social varelse även om vi har olika behov, säger Christina Hermanrud, leg psykolog och psykoterapeut. Här är 10 tips för den som vill bryta en ofrivillig isolering!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Psykologen om ofrivillig ensamhet

Christina Hermanrud
Christina Hermanrud. Foto: Privat

Hur upplevs ofrivillig ensamhet?
– Hur det känns beror på hur allvarligt det är. Det kan vara den stora katastrofen i ditt liv, vara det som gör att du tappar fotfästet. Det kan kännas som att inget är viktigt eller roligt. Du har kanske ingen matlust. När det strular till sig och ensamheten inte är självvald uppstår lätt mörka tankar och det kan leda till depressioner.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Kan det handla om att man själv gör något fel?

– Göra fel är fel ord, du har din reaktion. Om du blir lämnad ensam genom en skilsmässa kan du se vad som ligger hos dig själv, vilka är dina svårigheter. Om du flyttar till en ny ort och vet att du är blyg, får du se vad du kan göra åt det. Om du sörjer, låt det ta tid men du kan behöva bryta det ibland för det är jobbigt att sörja hela tiden.

Annons

Hur ska man ta sig ur en ofrivillig ensamhet?– Ta kontakt med gamla vänner. Knyt nya kontakter, till exempel med grannar. Fråga om ni ska dricka kaffe eller ta en promenad. Husdjur har visat sig ha positiv inverkan. Anmäl dig till någon kurs eller gå med i en förening. Gå gärna ut i friska luften för det är läkande och det är viktigt att röra på sig. Du kan söka hjälp hos samtalsterapeut eller kyrkans diakoner för samtal.Ofrivillig ensamhet – så gör du för att bota denLäs mer

Hur kan den som är blyg bryta isoleringen?

Skriv ner hur du skulle vilja att ditt liv ser ut om en månad, ett år eller två år. Ställ dig frågan vad du kan göra och om det är något du vill jobba med. Ta små steg. Det kan vara så enkelt som att du bestämmer dig i förväg för att du ska prata med någon i butiken där du handlar. Du kan fråga efter en vara eller säga att du uppskattar varorna. Det är ett ganska bra sätt att ta kontakt. Anmäl dig till en kurs hos ett studieförbund. Du behöver kanske inte prata så mycket utan du kan gå dit och lära dig något men du gör det tillsammans med andra människor. Det finns psykologer eller psykoterapeuter som kan hjälpa dig genom samtal att bli tryggare och modigare för att ta stegen.

Annons

Vilka vinster finns det i att våga gå utanför sitt skal?
– Du får gemenskap med andra där du får skratta och göra roliga saker ihop. Delad glädje är dubbel glädje. Delad sorg är halv sorg.

Hur ser andra på personer som verkar ensamma?

– Tendensen i samhället är att man drar sig undan den som är ensam eftersom man tror att den vill vara ensam. Om en person blivit ofrivilligt ensam vid skilsmässa eller dödsfall kan folk också vara rädda för att störa för att vi inte vet vad vi ska säga utan låter bli. Men vill inte den drabbade prata säger den väl ifrån och tackar nej. Ta kontakt! Är någon i kris kan man komma dit och laga mat och se till att vardagsrutiner följs.

Kan frivillig ensamhet gå för långt?

– Vi har olika sociala kompetenser, en del mår bra av att vara själva, men om du inte tränar dig finns risken att du blir alltför isolerad och få svårt med sociala kontakter.

10 tips för att bryta ensamheten

1. Ta små steg i början. Bestäm dig för att börja prata med en granne eller någon i butiken när du handlar.

Annons

2.  Ge ett positivt intryck! Skräm inte bort nya bekantskaper genom att prata sjukdomar det första du gör.

3.  Kontakta gamla vänner och föreslå en träff. Kanske blir du bjuden tillbaka!

4. Bjud hem några grannar eller arbetskamrater som du tror delar dina intressen.

5.  Gå en kurs hos något studieförbund. Lär dig laga mat, dansa bugg eller gå en datorkurs. Bara fantasin sätter gränser!

6.  Anmäl dig till en läsecirkel. Flera bibliotek runtom i landet ordnar grupper som läser och diskuterar litteratur.

7.  Gå med i en förening. Det finns massor av sammanslutningar, alltifrån byalag till kyrko- och pensionärsföreningar. Eller starta en själv.

8.  Skaffa hund eller varför inte en kolonilott. Då kommer du ut och träffar nya människor på ett naturligt sätt.

9.  Våga res ensam! Många resebolag har resor för singlar. Eller åk på en temaresa med inbokade aktiviteter.

10. Ta hjälp av en psykolog eller psykoterapeut som kan hjälpa dig att våga gå utanför ditt skal. Kyrkans diakoner kan också hjälpa till.

Annons

Gå med i ett nätverk

Äldrekontakt är en ideell förening som ordnar fikaträffar för damer och herrar över 75 som bor i närheten av varandra. Volontärer hjälper till med det praktiska. Ett 30-tal grupper finns i landet, föreningen växer stadigt.www.aldrekontakt.se eller ring 073-206 24 24

Citypolarna är en sajt där medlemmar över 18 år kan mötas för sociala aktiviteter. Ett enkelt sätt att få nya vänner.
www.citypolarna.se

Sveriges Makalösa Föräldrar har lokalföreningar och nätverk runtom i landet. Som medlem erbjuds du stöd, gemenskap och meningsfulla aktiviteter, t ex söndagsfika, sommarläger eller liknande arrangemang.www.makalosa.org eller ring 08-720 14 13

Relevanta bekanta ordnar speed-dejting för 65-plussare som på ett enkelt och roligt sätt vill lära känna nya bekanta. Målet är att öka gemenskapen och minska ensamheten bland äldre, det handlar alltså inte om kärlek. Finns i dag i Malmö, men konceptet sprider sig.
relevantabekanta.se

Av Anna Smedberg

Annons