Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Riskerna med att bli mamma efter 35

23 okt, 2019 
Redaktionen
Blivande mamma formar hjärta med händerna på magen
Visst kan det finnas fördelar med att vänta med att skaffa barn tills man är lite äldre. Karriären har fått fart och man känner sig kanske mer mogen och redo. Men man ska inte blunda för de hälsorisker som faktiskt finns med att vänta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad händer när kvinnor väntar längre med att skaffa barn och vilka risker utsätter man sig själv och barnet för? Det är några av frågorna man kan läsa om i boken Ditt fertila liv som IVF-läkaren Carolina Tristen och barnmorskan Emma Karling Widsell har skrivit.

Medelåldern att skaffa sitt första barn var i Sverige i stort drygt 29 år 2018. Det låter förstås inte speciellt gammalt, men om man tittar på enbart Stockholm är förstagångsmammorna knappt 32 år i snitt. Och då är man bara tre år ifrån 35 år när fertiliteten dalar allt snabbare för de flesta kvinnor. Det kan ju framför allt spela roll om man kanske vill ha fler än ett barn. Och ännu svårare blir det förstås när man väntar tills man är närmare 40 år gammal.

Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"Brand logo
Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"

– Vi känner oss inte så gamla i dag när vi är 40. Man tycker att man ser fräsch ut, är vältränad och pigg och går på fest. Man tycker inte att man är gammal så varför skulle det här vara ett problem, säger Emma Karling Widsell.

Annons

4 hälsorisker för en äldre mamma och hennes bebis

Nej, för vissa är det förstås inte heller ett problem, utan blir gravida utan problem och komplikationer även när de har passerat 40-strecket. Men man kan inte blunda för att det är kopplat till vissa hälsorisker för både mamma och barn att skaffa barn så pass sent i livet.

Missfall

Du har lägst risk att drabbas av missfall om du är yngre än 35 år och sedan ökar risken än mer när du närmar dig 40 år.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Havandeskapsförgiftning

Du löper större risk att drabbas av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning om du är över 35 år när du blir gravid. Om du blivit gravid med ett donerat ägg ökar risken ännu mer. Havandeskapsförgiftning kan innebära att du måste föda barnet tidigare än planerat och kan innebära en allvarlig hälsorisk för både mamma och barn.

Annons

Graviditetsdiabetes

Risken att drabbas av graviditetsdiabetes ökar också när du blir gravid när du är över 35 år gammal. Blodsockernivåerna går oftast tillbaka till normala efter förlossningen, men att ha haft graviditetsdiabetes kan öka risken för att senare i livet drabbas av diabetes typ 2.

Komplicerade förlossningar

När man jämför förstföderskor som är mellan 20 och 25 år gamla med de som är mellan 40 och 42 år gamla kan man se tydligt att det innebär en mindre risk att föda som ung. Hos de äldre kunde man se att fler behövde sättas igång, fler fick utdragna förlossningar, bristningar och förlossningar där man fick ta hjälp av till exempel sugklocka. Man kunde också se att äldre mammor i större utsträckning fick komplikationer efter förlossningen.

Av Anna-Lena Pettersson/Måbra

Foto: Shutterstock/TT

Annons