Rött, grönt eller svart – vilket te är egentligen nyttigast?

Kvinna håller en mugg rykande varmt te.

Grönt te har länge betraktats som hälsoteet framför andra – men visste du att vitt te faktiskt är ännu nyttigare? Här är en liten guide till våra vanligaste tesorter.

Svart te – kan skydda mot cancer

Kommer från samma buske som grönt och vitt te. Tebladen oxideras vilket gör att en del nyttigheter försvinner, men vi får i oss en hel del flavonoider som kan skydda mot bland annat hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Grönt te – mycket antioxidanter

Experter: 7 dåliga vanor som egentligen är bra för dig

Grönt te görs av blad från samma träd som det svarta teet men vid grönt te så har tebladen inte oxiderats, vilket gör att antioxidanterna bevaras bättre. Grönt te har druckits i Asien i över 5000 år och användes förr som ett läkemedel. De gröna tebladen är väldigt känsliga och bör förvaras svalt, torrt och mörkt i burkar med lock. Låt inte heller tevattnet vara varmare än 75–85 grader.

Se också: 5 saker du inte visste om kaffe

Vitt te – sägs stärka immunförsvaret

Kommer från samma planta som svart och grönt te men bladen plockas tidigare och är färskare. Vid produktion får tebladen varken hettas upp eller oxideras vilket gör att näringsämnena bevaras bättre – en kopp vitt te kan innehålla upp till tre gånger så mycket näringsämnen som en kopp grönt te.

9 saker du kan äta som är bra för huden

De antioxidanter som det finns rikligt av i det vita teet sägs kunna stärka immunförsvaret och vara bra för hjärt-kärlhälsan. Det vita teet är inte bara det mest exklusiva teet utan även det dyraste. Vitt te blir som bäst om det får dra i drygt fem minuter i 70-80 grader.

Rött te – antiinflammatoriska egenskaper

Rooiboste kommer inte från tebusken utan från en ört som växer i Sydafrika. Rooibos kallas även för rött te och är koffeinfritt vilket gör det till en perfekt kvällsdryck. Antioxidanterna i det röda teet har antiinflammatoriska egenskaper och sägs kunna lugna en orolig mage. Rött te bryggs på samma sätt som vanligt te men till skillnad från grönt och svart te ska det röda teet dra lite längre, mellan fem och tio minuter brukar vara lagom.

Blir man pigg av te?

Det sägs ibland att te är lika uppiggande som kaffe då det innehåller samma mängd koffein. Det stämmer inte, utan generellt innehåller en kopp te halva mängden koffein jämfört med kaffe. En faktor som påverkar hur mycket koffein man får i sig genom drycken är dragtiden – ju längre man låter ett te dra desto mer koffein frigörs. Vill man helt undvika koffein kan man välja rooiboste.