Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så blev Frida fri från sitt sockerberoende

20 aug, 2019 
Eva Boholm
Frida Sandin ler och tittar in i kameran
För fem år sedan bestämde sig godisråttan Frida för att satsa på ett sockerstopp. 
Sedan dess har tolv kilon försvunnit 
– men framför allt är humörsvängingarna och rastlösheten borta. ”Kroppen har kommit i balans”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan som liten var Frida Sandin en riktig godisråtta.

– Jag klättrade upp och gjorde smygräder i skåpen hemma. Om jag inte hittade något gott blandade jag ihop smarriga röror av exempelvis havregryn och sirap. När sockersuget satte in fanns det inget som kunde hejda mig.

Smååt jämt som barn

Föräldrarna försökte tygla hennes småätande och snaskande eftersom hon var överviktig redan som liten. Men Frida hittade alltid godsaker att stoppa i munnen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Behovet att småäta har funnits hos mig så länge jag kan minnas. Som vuxen hade jag alltid godis i handväskan. Perfekt att ta till om jag var trött, arg, ledsen eller uttråkad – men även om det var något som skulle firas: ”Nu är jag verkligen värd en bit godis!”

Det var först när Frida började planera för sitt bröllop som hon bestämde sig för att ta tag i sin övervikt.

Annons

– Jag ville ju känna mig fin i min brudklänning så jag gick med i Viktväktarna och rasade tio kilo på några månader. Men när vi kom hem från bröllopsresan hade jag redan gått upp fyra av dem.

Frida gosar med sin katt
Frida mår mycket bättre i dag och känner att hjärnan blivit skarpare. Foto: Lena Holmgren.

Bantade utan resultat

Frida försökte att få vågen att vända neråt igen. Hon räknade kalorier, åt bara små portioner med mager mat, mycket frukt och bara godis och läsk utan socker.

– Jag var förtvivlad över att kroppen verkade motarbeta mig. Dessutom kände jag mig hungrig och trött för jämnan. Jag var rastlös och irriterad, gick igång på allt!

Annons

Ändå fortsatte vikten uppåt i snabb takt.

– Jag var alltid sugen på något sött och förstod inte hur jag skulle få bukt med min glupande aptit. Därför bestämde jag mig för att gå en kurs i hur man förändrar sin kost och livsstil på ett långsiktigt sätt. Det var på den kursen som jag förstod att jag var sockerberoende.

Har fått tillbaka kontrollen

Frida insåg att maten som hon åt till vardags, till exempel pasta, ris, potatis och mackor, innehöll alldeles för mycket snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater förvandlas till socker i blodet och gör att vi lättare lagrar fett. Även frukt, som hon åt mellan målen, innehåller stora mängder socker, fruktos. Vill man gå ner i vikt och må bra gäller det att undvika höga blodsockertoppar.

Frida gick över till en kost bestående av långsamma kolhydrater, protein och nyttiga fetter som hjälper till att sänka blodsockret.

Annons

– Den nya kosten gjorde att jag höll mig mätt längre, suget efter godis och småsaker att stoppa i munnen försvann. Jag blev lugnare, det kändes som att kroppen kom i balans.

Nu har Frida hållit sig helt sockerfri i fem år.

Frida i hemmet med sin katt
Frida jobbar numera som hälsocoach. Foto: Lena Holmgren.

– Är man fast i sockerfällan är det otroligt svårt att hitta kontrollen över vad och hur mycket man stoppar i sig. Allt som ger plötsliga höjningar av blodsockret är bannlyst – godis, förstås, men även pasta, ris, potatis och mackor. Jag dricker inte alkohol, som ju är socker i flytande form. Och jag har förstått att sockerfria livsmedel är riktigt förrädiska. Den söta smaken av sötningsmedel triggar sockersuget hos många.

Annons

För Frida innebar sockerstoppet inte bara att hon tappade tolv kilo i vikt utan också att hon fått en större inre balans.

– Förr kunde jag känna mig dimmig i huvudet, glömde saker och hade svårt att koncentrera mig. Nu känns det som att hjärnan blivit skarpare. Framförallt är jag lugn. Den gamla rastlösheten är borta.

Figur byggd av sockerbitar
Illustration: Shutterstock/TT

Fridas tips för dig som vill sluta med socker

  • Sluta äta socker bums! Det kan kännas jobbigt under någon vecka men sedan brukar suget försvinna. Unna dig inte saker ”bara ibland”, det fungerar sällan i längden.
  • Tänk på att socker finns dolt i väldigt mycket – i färdiga maträtter, halvfabrikat, yoghurt och salta snacks. Läs på innehållsförteckningen och undvik tillsatt socker. Högt kolhydratinnehåll är samma som mycket socker för kroppen. Frukt innehåller socker (fruktos) och kan därmed skapa sug.
  •  Undvik lightprodukter och sötningsmedel eftersom den söta smaken triggar sockersuget hos många.
  • Planera för sötsug. Gå mätt till kalas eller ta med dig något alternativ, till exempel nötter, i väskan.

Hur funkar blodsockret?

Socker gör att blodsockret först skjuter i höjden och sedan djupdyker när insulin pumpas ut i blodet. Pendlandet gör att vi lättare lagrar fett och går upp i vikt. Dessutom triggas aptiten när blodsockret åker berg-och-dalbana – vi småäter mer. För både vikten och hälsan är det viktigt att få kontroll över blodsockersvängningarna.

Annons

Bra mat för blodsockret

Genom att äta mycket protein, fiberrika grönsaker, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter planar topparna och dalarna ut på blodsockerkurvan. Det gör att vi håller oss mätta längre och aptiten dämpas. Likaså minskar suget efter ytterligare socker.

Orsak till sockerberoende

Socker påverkar också hjärnans belöningssystem, vilket hos många leder till ett sockerberoende. För att bli av med beroendet måste man avstå helt från socker.

Av Eva Boholm

Foto: Lena Holmgren

Annons